Få det bedste ud af koege.dk med den nyeste version af Firefox, Google Chrome, Internet Explorer eller Safari.

Vi bruger cookies til statistik som en del af vores arbejde for at lave en god hjemmeside.

Læs om vores cookiepolitik

Ja tak til cookies eller nej tak til cookies

Køge Kommune med i projekt der skal støtte førstegangsforældre

Københavns Universitet står bag projektet ”Forstå din baby”, der sammen med ti kommuner skal undersøge trivslen hos landets førstegangs-forældre. Køge Kommune er en af de ti kommuner, der er med i projektet, som kommer til at løbe over de næste tre år.

29.11.18
Når sundhedsplejerskerne i Køge Kommune kommer på hjemmebesøg hos alle nybagte forældre, er det ikke kun for at måle og veje de små nye Køge-gensere og vejlede om praktiske ting som amning og sove-rytmer. Det er også for at have fokus på, hvordan mor og far klarer de mange nye følelsesmæssige udfordringer, der følger med den lille ny. Og nu sætter et nyt projekt netop fokus på disse mange nye følelser.


Godt 1300 førstegangsforældre bliver på landsplan inviteret til at deltage i projektet, ”Forstå din baby”, hvor anonyme data fra familierne kommer til at indgå i et nyt forskningsprojekt på Københavns Universitet. Projektet skal kortlægge trivslen hos mænd og kvinder, der bliver forældre for første gang. I Køge Kommunes forventes det at 170 førstegangsforældre, i perioden marts til september i det nye år, vil blive inviteret til at deltage i projektet, som i øvrigt er helt frivilligt at deltage i.


- Det er en omvæltning for alle at blive forældre for første gang, og derfor er jeg glad for, at Køge Kommune er med i dette vigtige projekt. Både børn og nybagte forældre fortjener en god og tryg start på det nye liv som familie. Ved at bidrage til projektet får vi konkret viden, som sundhedsplejerskerne kan bruge i deres fremtidige hjemmebesøg hos familierne , siger Tine Sommersted, Leder af Sundhedstjenesten, Børne- og Uddannelsesforvaltningen i Køge Kommune. 


Målet med projektet er, at kortlægge førstegangs-forældres ressourcer og udfordringer og på den måde, fremme  trivslen hos de alleryngste og deres familier. Og trivsel er netop en helt afgørende del af starten på et sundt liv:


- Spædbarnsforskning viser, at barnets allerførste leveår har stor betydning i et barns liv og de følelsesmæssige kompetencer skal stimuleres helt fra fødslen. Især den relationsdannelse, der sker mellem forældre og barn er af stor betydning  for barnets psykiske udvikling, psykiske sundhed og trivsel, siger Tine Sommersted, Leder af Sundhedstjenesten, Børne- og Uddannelsesforvaltningen i Køge Kommune.


Alle sundhedsplejersker i Køge Kommune er efteruddannede i forskningsbaserede metoder, som de bruger, når de er på besøg hos familierne. Her deler Sundhedsplejerskerne deres viden og bruger deres kompetencer til at støtte alle nybagte forældre i Køge Kommune. 


Bag projektet står forsker Mette Skovgaard Væver og hendes kolleger, der skal identificere de tidligste tegn på psykisk og social mistrivsel hos spæd-og småbørn. 


- I realiteten er der meget lidt konkret viden om, hvordan det går i den første tid i de nye familier. Med projektet her starter vi med at tage temperaturen på danske førstegangsforældres trivsel på tværs af landsdele, så vi får eksakt viden om, hvordan de har det, og hvad de føler, at de klarer godt og mindre godt. Det overblik har vi aldrig haft før”, siger Mette Skovgaard Væver, der leder Center for Tidlig Indsats og Familieforskning på Københavns Universitet.


I løbet af 2020 vil i alt 200 sundhedsplejersker i 10 kommuner  blive oplært til systematisk at vejlede forældrene i at forstå deres babys følelsesmæssige og sociale behov, udviklet af forskere og sundhedsplejersker i fællesskab.  Forskerne vil i løbet af de næste tre-et-halvt år evaluere effekten af denne vejledning hos i alt 1320 førstegangsforældre, og der etableres også et online video-bibliotek, som alle forældre og fagprofessionelle  i hele landet kan få gælde af. 


Nordea-fonden støtter projektet ”Forstå din baby” med 10,2 mio. kroner som ifølge fonden går godt i tråd med fondens fokus på at støtte det gode liv.

Opdateret af Køge Kommune 29.11.18