Gå til det vilde dyreliv på diget

Kom med når en ny gårute indvies den 9. december kl. 13 i Magleskoven. Ruten bliver udstyret med nye skilte, som guider dig til gode naturoplevelser.

03.12.21

Er du til oplevelser med dyr, planter og en smule lokalhistorie, så er den nye gårute i Magleskoven måske noget for dig? I Køge Kommunes nordvestlige hjørne åbner nemlig en 2,3 kilometer lang rute nær Stubberup, ved et gammelt stendige fra omkring 1805.

I 2019 ryddede kommunen 460 meter dige for krat og træer, og det gav en del mere sollys til det sydvendte dige langs Lammestrupvej – hvilket især vilde bier, som humlebier, andre insekter, slanger, firben, fugle og små pattedyr blev glade for. Derfor kan dyrene nu opleves sammen med historien om området, som bliver vist på nye skilte langs gåruten. 

-Det var faktisk en borger, som fik idéen med at rydde stendiget og dermed give liv til flere arter. Det blev vi glade for, fordi formålet med kommunens naturstrategi netop er at styrke biodiversiteten, og her i diget har det vist sig, at der lever mange forskellige væsener, siger Niels Rolskov, der er formand for Klima- og Planudvalget i Køge Byråd. 

Når du kender naturen, passer du på den

Men stendiget er ikke kun et godt levested for dyrene, det er også et lokalt kulturhistorisk minde, som oprindeligt er blevet bygget som skel mellem Gammerød By og Stubberup By. Desuden har det sandsynligvis også haft til formål at beskytte opvækst i de danske skove mod overgræsning fra husdyr. I begyndelsen af 1800-tallet var der nemlig kun 2% skov tilbage i Danmark mod 15% i dag. 

Stendige Lammestrupvej ved gårute

Da diget blev ryddet i 2019 etablerede Køge Kommune også et samarbejde med det nærliggende Svenstrup Gods, som resulterede i en lille P-plads i skoven. Udover dyrelivet ved diget kommer du også rundt om en lille sø, som får vand fra skovens grøfter. Den blev etableret i 2020 som erstatning for et mindre vandhul uden naturpotentiale, som lå i et industriområde omkring Køge.

-Når vi nedlægger et stykke natur et sted i kommunen, vil vi gerne etablere et nyt vigtigt levested. Samtidig giver de nye skilte på ruten en vigtig inspiration og viden om naturen; man skal kende naturen for at kunne passe på den, siger Niels Rolskov.
Kort over skiltet skovtur ved StubberupTorsdag den 9. december har du mulighed for at få syn for sagen, når udvalgsformanden går ruten sammen med interesserede naturentusiaster. Hvis du vil med, skal du blot møde op på P-pladsen på Lammestrupvej ved Stubberup (indkørsel på P-pladsen på skovvejen mellem Lammestrupvej nr. 23 og 25, 4140 Borup). Turen starter kl. 13, hvor Niels Rolskov siger et par ord, og kl. 14 er der kaffe og kage på P-pladsen. 

Pressekontakt: 

Niels Rolskov – Formand for Klima- og Planudvalget, Køge Kommune, telefon: 26 23 49 33

Opdateret af Køge Kommune 03.12.21