Her kan du klage over miljøgener fra dyrehold, lugt, støj m.m. fra både virksomheder og private.
Virksomheder, landbrug og naboer - Støj
Hvis du er generet af støj fra en virksomhed, landbrug, forretning, restaurant eller lignende så prøv først selv at kontakte virksomheden og gør opmærksom på problemet. Hvis der fortsat er væsentlige støjgener, kan du henvende dig til Miljøafdelingen på .
Er du interesseret i, at læse mere om, hvad der regulerer røg, støj og møg, kan du læse videre på vores erhvervsside, der bla. har administrationsgrundlaget og forskriften for bygge- og anlægsaktiviteter i Køge Kommune.
Regler for motorkøretøjers tomgangskørsel
I Køge Kommune er der vedtaget et tomgangsregulativ som du kan læse om her.
I paragraf 1 står der: Motoren i et holdende motorkøretøj må ikke være i gang længere end højst nødvendigt og højst 1 minut. 1 minut er tilstrækkelig tomgangstid i langt de fleste situationer og kan være med til at sikre mindre brændstofforbrug, støj og luftforurening.
Bestemmelsen om højst 1 minuts tomgangskørsel finder f.eks. ikke anvendelse, hvis du holder i trafikkø eller motorens trækkraft skal bruges til af– og pålæsning af varer eller hvis en mekaniker skal reparere og justere en motor.
Hvis du oplever gener fra bilisters tomgangskørsel skal du kontakte Midt- og Vestsjællands Politi på tlf. 4635 1448 eller 114. Overtrædelse af regulativet behandles som en politisag og straffes med bøde.
Støj fra dyr
Her kan du få gode råd om hønsehold, og forholdsregler du skal tage inden du anskaffer dig dyr. Gode råd om hønsehold.
Kontakt dine naboer og hør hvad de siger til dit projekt. Din nabo kan have allergi, arbejde om natten, eller vil bare i almindelighed føle sig generet af kaglen, galen og lugt. Så selvom dit projekt opfylder regulativet for ikke-erhvervsmæssig dyrehold, er det ikke sikkert, at det opfylder betingelserne for et godt naboskab.
Du har ansvaret for at hønsene ikke generer naboerne.
At placere hønsegården lige op af din nabos terrasse eller hans soveværelse er muligvis ikke det mest hensigtsmæssige. Er der ikke er andre muligheder, er det tid til at kontakte din nabo.
Vær opmærksom på hanen. Det er oftest hanen, der er årsagen til stridigheder. Er hønsehuset ikke korrekt lavet – dvs. er det ikke lystæt og lyddæmpende - så er hanen på banen samtidig med, at solen står op. Sommerhalvåret kan det være allerede kl. 04.00, hvilket, for de fleste, er en urimelig tid at blive vækket på. Er der en anden hane i nærheden, gør det ikke sagen lettere. Hanerne vil ofte stå og "kalde" på hinanden, hvilket de kan gøre det meste af dagen - til stor irritation for dig selv og naboerne.
Andre dyr, kan blive tiltrukket af et hønsehold. Du skal også huske at fjerne foder og affald hyppigt, ellers vil det kunne tiltrække rotter og mus. Vær samtidig opmærksom på, at det er helt naturligt for ræven at forsøge sig med et ekstra måltid, hvis muligheden byder sig.
Ofte vil rotter forsøge at grave sig ind til hønsene for at få adgang til deres foder. De kan i værste fald finde på at lave rede og så er det pludselig et problem for, ikke kun dig, men hele boligkvarteret. En god måde at sikre sig mod rotters indtrængen, kan være at sikre hønsehus og -bur med skiffer plader, 1 meter ned i jorden langs med kanten af hønsenes område. Sørg samtidig for at bruge voliernet, med åbninger på max. 1 cm., både på siderne og ovenover hønsenes område. Rotter er gode til at klatre og kan sagtens kravle over et normalt hønsenet.
Disse tiltag vil forhindre både rotter og ræve i at trænge ind og du vil stadig have fuldt udsyn til dine dyr.
Andre dyr og dyrehold kan give anledning til gener i form af støj, støv og lugt. Køge Kommune behandler som hovedregel kun klager over erhvervsmæssigt dyrehold. Du bør selv tage en snak med ejeren af dyreholdet, før du eventuelt klager til kommunen. Hvis det ikke hjælper og du stadig føler dig generet, er du velkommen til at hente og udfylde klageskemaet for miljøforhold. Du finder det øverst på denne side i boksen med selvbetjening. Mail det efterfølgende til Miljøafdelingen på .
Klager over ikke-erhvervsmæssigt hold af høns og haner, fugle i voliere, hunde osv. samt gener fra fodring af vilde fugle m.v. bliver som udgangspunkt ikke behandlet af Køge Kommune. Borgerne henvises til at forsøge med dialog og evt. kontakte grundejerforeningen angående regler på området.
Er du generet af lugt, støj eller støvgener?
Væsentlige lugt-, støj- og støvgener
Miljø behandler miljømæssige gener fra virksomheder og visse aktiviteter. Der er typisk tale om gener fra:
- Virksomheder, restauranter, værtshuse, musiksteder m.fl.
- Landbrug og erhvervsmæssig dyrehold (f.eks. fjerkræ, heste og hunde)
- Midlertidige aktiviteter som bygge- og anlægsarbejder
- Brændeovne. Læs mere om dette på brændefyringsportalen.
- Afbrænding af affald
Vi behandler normalt ikke klager mellem naboer, som borgerne selv kan løse enten i dialog, eller via regler i grundejerforeningen. Dette gælder fx. klager over:
- Støj fra haveredskaber, legende børn, musikanlæg og udendørs aktiviteter (bortset fra bygge- og anlægsaktiviteter)
- Ikke-erhvervsmæssigt husdyrhold, herunder støj fra fugle i voliere, hønsehold og hanegal, hundeglam, gener fra privates fodring af vilde fugle m.v.
- Røg og lugt fra flytbare ovne, havepejse, grill og lignende
- Døde dyr, mågeskrig, trafikstøj, nedfaldne blade, støj fra kirkeklokker og lignende. Disse henvendelser kan i øvrigt ikke reguleres efter miljølovens bestemmelser
Hvad kan du gøre?
Er du generet af lugt, støj eller støvgener, prøv da først at henvende dig direkte til den der giver anledning til genen med en appel om at dæmpe aktiviteten.
De fleste klagesager kan løses hurtigst – eller helt undgås – hvis naboerne selv kan snakke om problemet.
Desuden kan vejledning findes i brochurer omkring nabostøj, hønsehold m.m.
Hjælper det ikke at tale med naboen og er problemet stadig væsentligt, er det vigtigt, at du henter og udfylder klageskemaet for miljøforhold. Du finder det øverst på denne side i boksen med selvbetjening. Mail det efterfølgende til Miljøafdelingen på . Det giver os den bedste mulighed for at vurdere sagen, samt at træffe en afgørelse indenfor kortest mulig tid.
Ved helt særlige og alvorlige støj- eller støvgener udenfor normal arbejdstid, så kan ETK-vagten kontaktes på telefon 2023 6094 eller Midt- og Vestsjællands Politi. Hvis der ikke er tale om akutte og væsentlige støv- og støjgener, så kan du kontakte miljøafdelingen på , eller på tlf. 5667 6767
Hvad kan kommunen gøre?
Kommunen skal i hvert enkelt tilfælde vurdere om genen er væsentlig og ligger ud over, hvad man almindeligvis må acceptere det pågældende sted.
Når vi modtager en klage, prioriterer vi den først miljømæssigt. Hvis sagen behandles, sender vi den videre til den der klages over (partshøring), medmindre øjeblikkelig indgriben er nødvendig. Partshøringen giver den, der klages over mulighed for at komme med bemærkninger og løsningsforslag. Kommunen kan foretage miljøtilsyn hos den der klages over, og derefter beslutte, hvordan problemet kan løses.