Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Parkering, trafik og veje Snerydning

Snerydning

Det er en fælles opgave at rydde sne og sørge for, at det er sikkert at færdes på veje, stier og fortove. Køge Kommune sikrer, at det er muligt at komme frem på offentlige veje, mens du som grundejer skal sørge for området omkring din ejendom.

Her rydder kommunen sne og is

Køge Kommune sikrer, at du kan komme frem på offentlige veje, stier og fortove. Vi salter, gruser og rydder sne på de mest trafikerede veje og cykelstier først og går derefter videre til de mindre trafikerede. 

Veje i kommunen er inddelt i klasse 1, 2 og 3. Vejene i klasse 1 ryddes først, og herefter ryddes vejene i klasse 2 og 3. Medarbejderne i Vej, Park og Byrum starter med klasse 1 vejene, som er de mest trafikerede veje, gennemgående veje og hovedindfaldsveje til byerne samt de veje, som busserne kører på. Klasse 1 vejene udgør ca. 650 km. og ryddes i døgndrift. Klasse 2 og 3 veje ryddes indenfor normal åbningstid.

Snerydningen kan desværre betyde, at der kommer til at ligge en snevold foran din indkørsel, som du selv skal fjerne. Vi rydder ikke arealer for sne, hvor du som grundejer har en hjørnegrund, stiksti og baghave med havelåge. Undtagelserne er beskrevet i Køge Kommunes vinterregulativ.

Det skal du selv gøre

Som grundejer er det dit ansvar, at det er sikkert at færdes på fortove og stier langs din grund. Du har også ansvaret for, at postbuddet, avisbuddet og skraldemanden kan udføre deres job hos dig uden risiko for skader. 

Ligger dit hus ud til en offentlig vej?

Hvis dit hus ligger ud til en offentlig vej, har du pligt til at rydde sne, gruse og salte dit fortov mellem kl. 7 om morgenen og kl. 21 om aftenen. Om søndagen skal der først være ryddet for sne kl. 8 om morgenen og frem til kl. 21. Udover fortovet skal du rydde stier og i nogle tilfælde sørge for, at der er adgang til udvendige trapper. 

Ligger dit hus på en privat vej eller sti? 

Ligger dit hus på en privat vej eller sti, er det din pligt at rydde for sne og gruse eller salte på kørebane, fortov og sti. For det meste skal du kun rydde ud til midten af kørebanen, da ejeren på modsatte side har ansvaret for den anden halvdel af kørebanen.  Reglerne kan dog variere fra det ene lokalområde til det andet. Nogle steder er snerydningen for eksempel grundejerforeningens ansvar. 

Hvornår bliver din vej ryddet?

Brug kortet til at finde ud af, hvornår snerydning sker på din vej. Skriv vejnavnet i søgefeltet og vælg derefter vej og husnummer i dropdown-menuen. Kortet vil automatisk zoome ind på adressen, og en ”knappenål” vil komme til syne. Klik på vejen, hvis den har en farve. Så får du oplyst, hvilken prioritet (angivet med en vejklasse) og hvornår/hvor hurtigt vi rydder vejen. Vi rydder klasse 1-veje først, dernæst klasse-2 veje og endelig klasse 3-veje.

 

Hvad gør du, hvis du kommer til skade på grund af manglende kommunal snerydning?

Kommer du til skade, fordi Køge Kommune ikke har ryddet ordentligt for sne og is, kan du rejse et erstatningskrav til os. Du skal kunne bevise uheldet samt at Køge Kommune har forsømt sin forpligtigelse til at rydde for sne og is. Det kan du gøre ved for eksempel at tage billeder og have vidner, der kan bekræfte, at du faldt, og at der var glat.

Læs, hvordan du søger erstatning på siden: Hvis du kommer til skade på et offentligt areal

Bliver din vej ryddet? Og er den en klasse 1, 2 eller 3? Det kan du finde svar på i Køge Kommunes Vinterregulativ

Vej, Park og Byrum (drift)

Ørnevej 15, 4600 Køge

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Rådhusets åbnings- og telefontider

Nyttige genveje