Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Sundhed og forebyggelse Sundhedsplejen til børn, unge og familier Sundhedsplejerskens tilbud til nybagte forældre

Sundhedsplejerskens tilbud til nybagte forældre

Sundhedsplejersken tilbyder hjemmebesøg og konsultationer til familier med spædbørn.

Sundhedsplejersken vejleder og rådgiver om barnets sundhed. Sundhedsplejersken støtter din familie i at håndtere udfordringer, som er forbundet med det at have barn og fremme en fortsat sund udvikling hos barnet. 

 

Hjemmebesøg

Du har mulighed for at få besøg af sundhedsplejersken umiddelbart efter fødslen og i barnets første år. Når du har født, bliver du kontaktet af din sundhedsplejerske senest 7 dage efter udskrivelsen og får tilbudt et hjemmebesøg. 

Førstegangsfødende bliver tilbudt besøg i hjemmet, når barnet er ca.: 7-12 dage, 3 uger, 2 - 3 måneder, 4 - 6 måneder og 9 - 10 måneder. 

Flergangsfødende bliver tilbudt besøg i hjemmet, når barnet er ca.:  7-12 dage, 2-3 måneder. 

Herudover tilbyder sundhedsplejersken aftalt konsultation ved 4-6 måneder. og ved 9-10 måneder. 

 Behovskonsultation 

I barnets første leveår er det muligt at aftale en ekstra konsultation med din sundhedsplejerske. Behovskonsultation ligger ud over sundhedsplejerskens faste besøg og aftale mellem dig og din sundhedsplejerkse, hvis I sammen vurderer, der er et behov for en ekstra konsultation. Konsultationen varer ca. 45 min og kan foregå på rådhuset eller på en skole. I særlige tilfælde kan sundhedsplejersken komme hjem til dig.  

Konsultationen aftales på forhånd, så det er meget vigtigt, at du kommer til tiden. 

Medbring pusletaske med stofble og eventuelt mad til dit barn. 

Torsdagskonsultation 

Torsdagskonsultation er for dig, der har brug for at se en sundhedsplejerske til en kort vejledning. Du kan få vejet dit barn eller få vejledning om hudpleje, amning eller trivsel. 

Du skal bestille tid inden du møder op og der er afsat ca. 20 min til konsultationen. Det er ikke nødvendigvis din egen sundhedsplejerske, du kommer ind til.

Bestil tid ved at kontakte din sundhedsplejerske eller ved at ringe til Sundhedstjenesten på tlf.: 56 56 56 70 mellem kl. 8:30-9:00 alle hverdage. 

Her finder du torsdagskonsulationen:

Køge Rådhus, Torvet 1, 4600 køge. 
Torsdage ml. kl. 13 og kl. 15. Indgang gennem borgerservice 

Borup Skole, Hovedgaden 39, 4140 Borup 
Torsdage mellem kl. 13-14

 

Tilbud til adoptivforældre 

Mange nye familier oplever i den første tid efter adoptionen usikkerhed og tvivl i forhold til barnets trivsel, tilknytning og udvikling. 

Alle adoptivforældre har derfor mulighed for at få besøg af en sundhedsplejerske i barnets første år i familien. 

Sundhedsplejersken giver jer vejledning og individuel støtte, dels med udgangspunkt i jeres egne spørgsmål og dels med udgangspunkt i sundhedsplejerskens egne observationer af barnet og barnets samspil med jer. 

Hvis I vil i kontakt med sundhedsplejersken eller lave aftale om hjemmebesøg, skal I kontakte Sundhedstjenesten.

 

Før og efter fødslen

Graviditetsbesøg 

Køge Kommune tilbyder graviditetsbesøg, hvis du sammen med din læge eller jordemoder vurderer, at du vil have glæde af et graviditetsbesøg. I det tilfælde kan du få et eller flere besøg af en sundhedsplejerske i løbet af din graviditet. 

Det kan være en god idé med et graviditetsbesøg, hvis du oplever vanskeligheder eller bekymringer i forbindelse med din graviditet. Det kan for eksempel være, hvis du er alene med barnet, har fysiske og/eller psykiske sygdomme eller har haft en svær opvækst. 

Graviditetsbesøget tager udgangspunkt i det, du har brug for at tale om. 
Hvis du er i tvivl, om et graviditetsbesøg er relevant for dig, er du altid velkommen til at kontakte Sundhedstjenesten. 

Efterfødselsreaktioner

Som nybagte forældre er det ikke ualmindeligt at få en efterfødselsreaktion. Efterfødselsreaktioner hos både mænd og kvinder kan komme til udtryk på forskellige måder. 

I 10 ugers besøget vil I blive tilbudt at udfylde et skema til screening af efterfødselsreaktion. Skemaet tilbydes desuden efter behov. Hvis du har tegn på efterfødselsreaktion, vil vi anbefale du kontakter egen sundhedsplejerske eller egen læge.

Gode råd til forældre med småbørn

Sundhedsstyrelsen har udgivet en håndbog til forældre med småbørn. Her kan I finde råd og anbefalinger om børns sundhed, behov og udvikling. 
Få mere information og find bogen Sunde børn på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Derudover er der gode råd og information på:

App'en "min baby"

engodstart.dk

Forstå din baby

Mad til små - fra mælk til familiens mad - Sundhedsstyrelsen

sundhed.dk

sundhedsplejersken.dk

Tjek bleen - Sundhedsstyrelsen

 

Sundhedstjenesten

Torvet 1, 4600 Køge
Find telefonnummeret til din sundhedsplejerske

Telefontider

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Rådhusets åbnings- og telefontider

Nyttige genveje