Betalingsparkeringsordningen i Køge har fungeret siden 2. januar 2018. Teknik- og Miljøforvaltningen har i foråret indsamlet borgernes henvendelser til forvaltningen, samt lavet en brugerundersøgelse sammen med et analysefirma. Se vedhæftede bilag.
Evalueringen af betalingsparkeringen blev sat på standby før sommerferien, da Folketinget vedtog et lovforslag om, at der afregnes 70 % af alle indtægter til Staten. De sidste 30 % kan kommunerne selv beholde til drift af betalingsparkeringsordningen.
Den hidtidige aftale med Køge Kyst om fælles drift og kontrol af p-pladserne på Collstrop-grunden, Bag Haverne og på hele Sdr. Havn kan ikke længere opretholdes. Det skyldes bl.a., at Køge Kyst skal betale moms på 25 % af betalingsparkeringen, medens Køge Kommune skal betale 70 % i statsafgift. Hertil kommer, at der er forskellige klagemuligheder og afgiftsstørrelser på henholdsvis private P-pladser og offentlige P-pladser.
Forvaltningen har løbende siden betalingsparkeringens indførelse registreret belægningsprocenten af de bynære P-pladser. Registreringen viser, at der i januar måned skete et fald på ca. 20 %, men i løbet af dette efterår er belægningsprocenterne tilnærmelsesvis oppe på samme niveau, som før betalingsparkeringens indførelse. Se vedlagte diagrammer.
Forvaltningen har i forbindelse med evalueringen af betalingsparkeringen også fået foretaget en juridisk vurdering af den nuværende ordning og af mulige fremtidige ændringer. Advokaten har i sit notat anbefalet, at betalingszonen og bufferzonen opdeles i flere underzoner, men har samtidig tilkendegivet, at det beror på et kommunalt skøn, om dette findes nødvendigt. Der findes ikke domspraksis på området. Forvaltningen vurderer, at afstandene i Køge er så små, at det ikke kan begrunde en yderligere opdeling af zoner og anbefaler derfor, at den nuværende zone-struktur fastholdes.
I det juridiske notat anbefales det tillige, at der ikke anvendes såkaldte kombinationsløsninger, det vil sige, at der i samme område både kan anvendes P-skive og efterfølgende betales f.eks. en dagsbillet. Nyere domspraksis har kendt sådanne ordninger ugyldige. Det indebærer, at Køge Kommune i bufferzonen bør vælge enten kun at have tidsbegrænsningen på de to timer eller kun at give mulighed for, at gæster til området kan købe en dagsbillet. Sagen er dog kæret til Højesteret, og indtil videre anbefales det derfor at fortsætte den nuværende ordning.
Teknik- og Ejendomsudvalget drøftede mulige ændringer af betalings-parkeringen den 20. september 2018. Parkeringsordningen har efterfølgende været drøftet med følgegruppen for betalingsparkerings-ordningen den 2. oktober 2018. I følgegruppen deltager repræsentanter fra Køge Handel, Køge Grundejerforening, Beboerforeningen Sct. Nicolai, Køge Kyst samt 3 medlemmer af Teknik- og Ejendomsudvalget. Referat fra mødet er vedlagt. Efterfølgende er der som aftalt modtaget skriftlige tilbagemeldinger fra henholdsvis Køge Handel og Køge Grundejerforening.
Køge Grundejerforening har i brev af 21. oktober 2018 fremført, at der bør bevares 2-timers gratis parkering i bufferzonen, og at den nuværende ordning med 1 times gratis parkering på Torvet bør fortsætte. Forvaltningen er enig heri.
Køge Handel fastholder i sin tilbagemelding, at: ”betalingsparkeringen må afskaffes i sin nuværende form. Fastholdes betalingsparkeringen i Køge By må Køge Handel kraftigt opfordre til, at der sker en forenkling af parkeringssystemet, navnlig at parkeringssystemerne mellem Køge Kyst og Køge Kommune, for brugernes side af, ikke opfattes som 2 forskellige systemer”….”. Køge Handel mener, at det bedste for bymidten og bufferzonerne vil være 2-timers gratis parkering efterfulgt af betalingsparkering. Det foreslås tillige af Køge Handel, at Køge Kommune afventer afskaffelsen af dagsbillet-muligheden i bufferzonen, indtil Højesteret har truffet beslutning om lovligheden af kombinationsløsninger.
Forvaltningen vurderer, at det ikke vil være muligt at imødekomme Køge Handels ønske om 2 timer gratis parkering, da det strider imod tidligere indgåede aftaler om at indføre betalingsparkering i Køge by. Derimod kan forvaltningen godt anbefale, at bevare den nuværende ordning i bufferzonen med 2 timer gratis parkering og efterfølgende mulighed for at købe dagslicens, indtil Højesteret har taget stilling til, om denne kombinationsmulighed er lovlig.
På baggrund af evalueringen, advokatens udtalelse samt møderne i følgegruppen foreslår forvaltningen følgende ændringer i den nuværende løsning:
- Bufferzonen udvides med en del af Egøjevej for at undgå langtidsparkeringer på vendepladsen. Desuden udvides den til at dække op til boligerne på Gløerfeldtsvej og Margrethevej,
- Torvebyen og Rådhusstræde m.v. udgår af betalingszonen, så det dermed tydeligt fremgår, at disse bebyggelser ikke kan erhverve beboerlicens,
- Der etableres flere måneds-licenspladser i den vestlige del af betalingszonen men færre på Blegdammen Øst,
- På Sdr. Havn er Strandpromenaden den eneste offentlige vej på nuværende tidspunkt. Da området nu udgår af Køge Kommunes betalingszone, foreslås der etableret to-timers tidsbegrænsning her,
- Der opsættes bom ved personaleparkeringen på Cementvej, således at den kun kan bruges af kommunens medarbejdere,
- Den kommunale parkeringsplads på Østre Banevej opretholdes fortsat som gæsteparkeringsplads til Rådhuset, herunder til byrådsmedlemmer. Det kan herudover overvejes at stille ledig kapacitet til rådighed for personaleparkering, gerne i kombination med pladsen på Cementvej. Ligeledes vil der også her skulle opsættes bom.
Kommunens Hoved Med-udvalg har på sit møde den 23. oktober 2018 behandlet konsekvenserne af betalingsparkeringen for kommunens ansatte. Se vedhæftede referat.
I den politiske aftale indgået mellem A, C, F, O, Ø og I var bl.a. også aftalt at nedsætte administrationsgebyret på beboerlicenser til faktisk omkostningsniveau. Forvaltningen har regnet på dette og kommet frem til, at omkostningsniveauet for beboerlicenser for nuværende ligger på 115 kr. Forvaltningen foreslår herefter, at administrationsgebyret nedsættes fra 350 kr. årligt til 115 kr. årligt.
Forvaltningen foreslår, at de nye ændringer på betalingsparkeringsområdet træder i kraft pr. 1. april 2019, således at der kan nå at blive informeret godt om ændringerne, og at der er tid til udførelse af ændringerne.