Indledning
Fire gange årligt udarbejder forvaltningen en samlet økonomisk redegørelse til Økonomiudvalg og Byråd. Redegørelserne er en afrapportering af den økonomiske status i kommunen på baggrund af budgettet og de forventede udgifter. 1. Økonomiske Redegørelse har fokus på budgetforudsætningerne, mens 2., 3. og 4. Økonomiske Redegørelse er en opfølgning efter hhv. 1., 2. og 3. kvartal.
Inden den samlede økonomiske redegørelse præsenteres i Økonomiudvalget, vil de enkelte fagudvalgs økonomiske redegørelser blive forelagt i de relevante fagudvalg.
Kommunens budget er overordnet delt i tre bevillingskategorier: Drift, Anlæg og Finansiering.
Drift er yderligere opdelt i tre underkategorier: Service, Indkomstoverførsler og Andet, jf. beskrivelsen nedenfor af hvad de enkelte bevillingskategorier indeholder.
Drift – Service: Betaling af de skattefinansierede ydelser til borgerne, fx daginstitutioner, pleje af ældre og handicappede og folkeskoler.
Drift – Indkomstoverførsler: Overførsler fra det offentlige til borgerne, fx pensioner, arbejdsløshedsdagpenge, syge- og barselsdagpenge og kontanthjælp.
Drift – Andet: Aktivitetsbestemt medfinansiering til sundhedsvæsenet og udbetaling til forsikrede ledige.
Anlæg: Betaling af opførelse og vedligehold af kommunens bygninger og veje, fx ny børnehave, renovering af skole og ny cykelsti.
Finansiering: Tilskud og udligning fra stat og ejendoms-, selskabs- og kommuneskat.
Opfølgning på 1. Økonomiske Redegørelse 2018
Den første økonomiske redegørelse er baseret på forvaltningernes gennemgang af budgetforudsætningerne for 2018 på driftsområdet.
Der er i første økonomiske redegørelse lavet opfølgning på den gamle udvalgsstruktur, da bevillingerne først flyttes fra de gamle til de nye udvalg på byrådsmødet i januar. Beskrivelsen af omplaceringerne mellem udvalg vil derfor være baseret på den gamle udvalgsstruktur, men vil de relevante steder være suppleret af en note omkring tilknytningen til det kommende udvalg.
Årets første økonomiske redegørelse viser, at Køge Kommune overordnet har en stabil økonomi. Der er dog varslet udfordringer på enkelte udvalgsområder, herunder Social- og Sundhedsudvalget, som følges frem mod 2. Økonomiske Redegørelse.
Konkret viser første økonomiske redegørelse, at der samlet set er forventede merudgifter på 2,2 mio. kr. Heraf forventes merudgifter på 1,4 mio. kr. under driftsområdet og 0,9 mio. kr. under Finansieringsområdet. Tillægsbevillingerne er primært af teknisk karakter, da de ikke nåede at blive indarbejdet i forbindelse med budgetlægningen for 2018 - 2021. Tillægsbevillingerne skal derfor ses som en enkeltstående undtagelse fra Køge Kommunes normale praksis, hvor der som udgangspunkt ikke gives kassefinansierede tillægsbevillinger i tilfælde af merudgifter under de enkelte udvalg.
Nedenfor gennemgås resultaterne for hhv. driftsområdet og finansieringsområdet.
Figur 1: Samlet overblik over Køge Kommune
Driftsområdet
På Driftsområdet forventes merudgifter på serviceområdet på 1,4 mio. kr., som anbefales finansieret af kassen.
Heraf vedrører 1,4 mio. kr. en styrket indsats for den ældre medicinske patient under Ældre- og Sundhedsudvalget - det tidligere Social- og Sundhedsudvalg, som følge af den nationale handlingsplan herfor. Kommunerne er kompenseret for dette i bloktilskuddet, men budgettet er ikke tilsvarende reguleret i forbindelse med budgetlægningen.
I første økonomiske redegørelse anbefales desuden en udgiftsneutral omplacering mellem de to nye udvalg fra det tidligere Social- og Sundhedsudvalg. Der anbefales således en omplacering af 3,7 mio. kr. fra Social- og Arbejdsmarkedsudvalget til Ældre- og Sundhedsudvalget vedrørende budgettilpasning.
Ældre- og Sundhedsudvalget - det tidligere Social- og Sundhedsudvalg - har i forbindelse med første økonomiske redegørelse varslet udfordringer for netto 15,4 mio. kr. Merudgifterne vedrører især Sundhedsområdet og i mindre omfang det specialiserede socialområde (3,6 mio. kr.). På Sundhedsområdet er det især køb og salg af plejeboligpladser (10,2 mio. kr.) og Frit valgsområdet (8,4 mio. kr.), som udgør de største udfordringer.
Velfærdsforvaltningen vil frem mod anden økonomiske redegørelse arbejde videre med udfordringen med henblik på at fremlægge handleplan med forslag til effektiviseringer, reguleringer af budgettet, reduktioner mv.
På Børneudvalgets område under foranstaltninger for sårbare børn og unge har der været meget betydelige udsving i forbruget fra år til år. Børne- og Uddannelsesforvaltningen arbejder frem mod 2. Økonomiske Rredegørelse videre med områdets budgetmodel med fokus på i højest mulige grad at kunne understøtte estimatet og økonomistyringen på området.
Anlægsområdet
Der følges ikke op på anlægsområdet i første økonomiske redegørelse.
Finansieringsområdet
Der forventes mindreindtægter på 0,9 mio. kr. vedrørende reduktion i bloktilskuddet som skyldes, at Kommunerne for 2018 har hævet skatterne med 82 mio. kr. mere end forudsat i kommuneaftalen. I medfør af gældende lov sker en krone-til-krone modregning i Statens bloktilskud til kommunerne. Sanktionen sker som en kollektiv modregning for alle kommuner, da de fire kommuner, der i 2018 hæver skatten, på forhånd havde fået dispensation.
Det betyder, at Køge Kommune fra 2018 og frem årligt vil miste i størrelsesordenen 0,9 mio. kr. som følge af skattesanktionen.
Likviditet
Likviditeten – opgjort som et gennemsnit af den daglige likviditet over 365 dage (kassekreditreglen) – udgjorde 301,3 mio. kr. pr. 31. december 2017.