Trængselsudfordringerne i Køge Kommune er store, hvilket især opleves i morgen og eftermiddagstimerne, hvor indfaldsveje i Køge Kommune er overbelastet. Dette resulterer i større kødannelser og tabt tid i trafikken - hvilket også rammer den kollektive trafik.
BRT (Bus Rapid Transit) er et virkemiddel til at komme noget af trængslen til livs. Det primære mål for BRT i Køge er at reducere trængslen for busserne og forbedre rejsetiden for buskunderne. BRT vil gøre kollektiv trafik mere attraktiv og være med til at flytte flere fra bilen og over i den kollektive trafik. BRT kan dog ikke stå alene og skal ses i sammenhæng med andre tiltag på mobilitetsområdet
Sidste år gik Teknik- og Miljøforvaltningen sammen med Movia om projektet ”BRT i Køge” (udvalgsmøde den 14. januar 2021, under pkt. 6), som understøttes af Movias pulje ”BRT i Købstæder”. Projektet ”BRT i Køge” bygger videre på et af de 4 temaer i Movias Mobilitetsplan 2020 som omhandler at styrke og forbedre ”Sammenhænge på tværs”. Derudover er det med til at slå en sløjfe på +Way-projektet på linje 101A (hvilket omfatter: +Way stoppestedet ved Køge Idrætspark, bussluse ved Karlemosen, kommende +Way stoppested og adgangsveje til/fra hospitalet og busbro til Køge Nord station).
Projekt ”BRT i Køge” er nu afsluttet, hvilket har resulteret i et mulighedsstudie (se bilag 1). Mulighedsstudiet er et visionskatalog med et samlet forslag til BRT-inspirerede løsninger i en valgt buskorridor. Buskorridoren følger ruten for linje 101A på strækningen mellem Køge Gymnasium og Ølby Station, hvor buslinjerne 245R, 260R, 103, 102A og 101A kører i større eller mindre grad.
Mulighedsstudiet indeholder først en kortlægning af udfordringer og potentialer i korridoren og derefter forslag til konkrete BRT-inspirerede tiltag samt effekter og anlægsøkonomi. Alle tiltag er med udgangspunkt i at forbedre busfremkommeligheden, tilgængeligheden samt at sikre en bedre kobling mellem byrum, stoppestedet og knudepunkter. Projektet stiler efter ambitiøse tiltag for at komme trængselsudfordringerne til livs.
De foreslåede tiltag i mulighedsstudiet er kun behandlet på principskitseniveau og skal derfor undersøges nærmere og detailprojekteres i en eventuel næste fase. Samtidig bør der arbejdes dybere ind i tiltagene i den kommende mobilitetsplan. I mulighedsstudiet er der heller ikke kigget på løsninger, som rækker ud over den valgte korridor. Der er derfor brug for en særskilt øvelse med henblik på at udpege andre strækninger med trængselsudfordringer i Køge Kommune.
Forslag til løsninger
BRT-inspirerede tiltag handler om at gøre busserne mere effektive ved at skabe et trængselsfrit forløb, der sikrer høj pålidelighed samt attraktive stoppesteder, som minder mere om permanente stationsmiljøer, der er integreret i bymiljøet.
BRT-inspirerede tiltag kan fx være busbaner eller prioritering af busserne i trafiksignaler, så de kan komme uden om trængslen. Tiltagene bidrager derfor både til en mere omkostningseffektiv busdrift og oplevelse af at komme hurtigere frem og kunne stole på den kollektive trafik.
Langs den udvalgte korridor er der peget på 12 steder/strækninger, hvor der er givet konkrete forslag til, hvordan busfremkommeligheden kan forbedres, og hvordan arealerne bør indrettes på ny.
- Nye stoppestedsmiljøer: Gymnasievej, Blegdammen (v. Torvebyen), Niels Juelsgade, Køge Idrætspark,
- Trængselsfrit trace ved etablering af busbane og signalprioritering: Ringstedvej, Stensbjergvej (ved Norsvej, sydlig og nordlig vejadgang til Universitetshospitalet, Lykkebækvej, Karlemosevej)
- Fremrykning af stoppesteder: Niels Juelsgade, Nørre Boulevard
- Trafikflow: ”Prop” mellem sønder Centervej og Ølbycenter
For at opnå et trygt og behageligt stoppestedsmiljø, som er velintegreret i byrummet, så er det vigtigt at komforten og kvaliteten er bedre end ”et almindeligt stoppested”. Det kan fx være overdækkede ventefaciliteter, siddemuligheder, god belysning, realtidsinfo, cykelparkering, brede perroner og gerne niveaufri indstigning.
Tiltagene i mulighedsstudiet er ikke faseopdelt. Det er dog muligt at implementere tiltagene løbende og uafhængigt af hinanden. Om nødvendigt, kan det anbefales at afprøve nogle af tiltagene, som midlertidige løsninger, for at blive klogere på effekterne både på bus- og biltrafik. Det er dog vigtigt at understrege, at de angivne effekter af BRT-inspirerede tiltag i Køge Kommune kun opnås på baggrund af en fuldt implementeret løsning.
Effekter
Samlet set estimeres tiltagene til at kunne give en køretidsgevinst i størrelsesordenen 7,8 timer pr. hverdag, som hovedsageligt opnås på linje 101A. Den reducerede rejsetid og styrkede regularitet er estimeret til at tiltrække omkring 360 nye daglige påstigere i korridoren (på hverdage). En øget byudvikling i korridoren vil være med til at tiltrække endnu flere passagerer til den kollektive trafik. Tilsvarende vil en øget frekvens øge attraktiviteten af den kollektive trafik. En vision for linje 101A bør være at komme op på 8 afgange i timen (i dag har den 6 afgange i timen). A-bussen vil dermed leve op til målsætningen for BRT-linjer i købstæder, hvor der er kort mellem afgangene, og hvor passagererne bare går til stoppestedet.
Den reducerede rejsetid og flere passagerindtægter kan bidrage til at finansiere den øgede frekvens.