Teknik- og Miljøforvaltningen fik i efteråret 2015 udarbejdet en screening af de skoler i kommunen, hvor der på det tidspunkt ikke var mekanisk ventilation i klasseværelserne.
På baggrund af screeningen blev der udarbejdet et projekt for etablering af mekanisk ventilation, og projektet blev gennemført i perioden 2016 til 2021. Der er således med udgangen af 2021 mekanisk ventilation i alle klasseværelser på kommunens skoler.
Etableringen har kostet ca. 20 mio. kr., svarende til ca. 3,5 mio. kr. om året i den 6-årige periode. Finansieringen er sket via de årligt afsatte puljemidler til genopretning af kommunens ejendomme.
Ovennævnte betegnes som "Ventilation, Fase 1" og har været målrettet de skoler, hvor der ikke tidligere har været mekanisk ventilation i klasseværelserne.
Næste fokusområde kaldes "Ventilation, Fase 2".
De fire skoler der er omfattet af Fase 2 er Borup skole, Herfølge skole, Ejby skole og Kirstinedalskolen.
Formålet med Fase 2 er at bringe ventilationsniveauet i klasseværelser i de fire skoler op på et niveau svarende til Arbejdstilsynets anbefalinger. Denne fase omfatter klasseværelser med mekanisk ventilation, hvor der i dag typisk er et luftskifte på 3-400 m³/time.
Formålet kan på nogle skoler opnås ved at indregulere og optimere eksisterende ventilationsanlæg, mens det på andre skoler vil være nødvendigt med at supplere eksisterende anlæg med nye anlæg.
For ventilationsanlæg opført i henhold til Bygningsreglement 2008 (eller senere), er det målet at indregulere anlæggene til de luftmængder, der var kravet på det tidspunkt, nemlig mindst 600 m³/time.
I klasseværelser, hvor der ikke ved indregulering og optimering kan fremskaffes et luftskifte på mindst 600 m³/time, vil der skulle etableres nye eller supplerende ventilationsanlæg. Disse vil skulle opfylde nuværende Arbejdstilsyns-krav og det gældende bygningsreglement, svarende til 1000 m³/time.
Udgifterne til fase 2 er estimeret til 32 mio. kr. Forvaltningen lægger op til, at der til "Ventilation, Fase 2" fortsat disponeres ca. 3,5 mio. kr. årligt af puljemidlerne til genopretning af kommunens ejendomme. Og dermed at klasseværelser i kommunes skoler senest i 2030 vil have mekanisk ventilation i klasseværelserne, svarende til Arbejdstilsynets anbefalinger.
Indeklima i et lokale defineres ikke alene ud fra luftskifte og ventilation, og nedenfor er oplistet status for en række andre faktorer, som påvirker indeklimaet.
Belysning:
Som en del af de tidligere års indsats på energispareområdet er rigtig meget belysning blevet udskiftet til noget, der bruger langt mindre strøm end ”i gamle dage”. En sidegevinst er at kvaliteten af belysningen samtidig er forbedret og bragt op til et fornuftigt niveau.
Der foreligger ikke en registrering af, hvor meget der er udført i klasseværelserne, og hvor meget der mangler, men et forsigtigt bud er, at langt over halvdelen af lokalerne har en fornuftig belysning.
Det skal bemærkes, at der ikke er afsat midler særskilt til en indsats på dette område - forbedringer sker via midler afsat til genopretning af kommunens ejendomme, og her er det primære fokus at sikre klimaskallen.
Akustik:
Der er ikke udarbejdet et samlet overblik over det akustiske indeklima i kommunens ejendomme. Hvis der fra brugerne gives besked om udfordringer, kan forvaltningen etablere måling af støjniveau og foreslå eventuelle korrigerende tiltag. Men som med belysningen er der heller ikke på dette område afsat en dedikeret pulje til forbedring, idet anvendelse af genopretningspuljen har fokus på bygningernes klimaskal.
Varme:
Som udgangspunkt er der ikke problemer med varme i klasseværelserne. Der kan naturligvis opstår driftsforstyrrelser, men generelt er der ikke problemer.
Køling:
Der er ikke køling i kommunens ejendomme og dermed heller ikke i klasseværelserne.
Udefrakommende sollys:
Der meldes fra skolerne af og til om udfordringer med udefra kommende sollys, som påvirker undervisningsmiljøet.
Det har indtil nu ikke været muligt at finde en brugbar løsning, hvilket dels skyldes, at der ikke er prioriteret midler til etablering, og dels at der ikke er afsat midler til at drifte løsninger (såvel indvendig som udvendig solafskærmning har på skoler erfaringsmæssigt en relativt kort levetid).
Pædagogiske og adfærdsmæssige tiltag:
De ovennævnte faktorer har det til fælles, at en løsning er af teknisk karakter. Udover disse faktorer kan der gennemføres pædagogiske og adfærdsmæssige tiltag, som kan have en positiv indvirkning på det "oplevede" indeklima, det vil sige den del af den samlede påvirkning, der ikke kan relateres til mekaniske eller tekniske tiltag.