I forbindelse med budgetlægningen for budget 2020-23 er det besluttet at erstatte de traditionelle sparekataloger med indførelsen af en råderumsmodel. Råderumsmodellen er indført for at være på forkant og arbejde mere indgående med effektiviseringer og besparelser. Råderumsmodellen er nødvendig for at få anlægsniveauet op på det niveau, der er krævet for en kommune af Køges størrelse og samtidig sikre, at der skabes råderum til de nødvendige politiske omprioriteringer.
Råderummet fra 2021 på 35 mio. kr. er indarbejdet i budgettet i forbindelse med vedtagelsen af budget 2020-23. Det årlige råderum er fordelt med 20 mio. kr. til faglige forslag, 10 mio. kr. til løbende forbedringer og 5 mio. kr. til tværgående forslag. Der er hvert år behov for nyt råderum, og det samlede behov, som indarbejdes i budgettet, er således 35 mio. kr. i 2021, 70 mio. kr. i 2022, og 105 mio. kr. i 2023. Det svarer til, at der indarbejdes besparelsesblokke svarende til henholdsvis 1,3%, 2,5% og 3,8% af servicedriftsudgifterne i henholdsvis 2021, 2022 og 2023.
De faglige spareforslag er fordelt forholdsmæssigt efter servicedrift på udvalg og er dermed indarbejdet i budgettet som besparelsesblokke på hvert enkelte udvalg. De tværgående spareforslag indarbejdes som besparelsesblokke under Økonomiudvalget til senere udmøntning via konkrete projekter.
Temaer til de faglige og tværgående analyser behandles i fagudvalgene i denne møderække, og selve analyserne gennemføres i perioden marts-juni måned. Der gives en mundtlig status til fagudvalgene i juni måned og i august måned beslutter de enkelte fagudvalg, hvilke spareforslag der skal sendes i høring. Og så besluttes det i forbindelse med forhandlingerne om budgettet hvilke besparelser, der skal gennemføres.
For Teknik- og Ejendomsudvalget fremgår det af budget 2020-2023, at faglige spareforslag udgør (i tusind kr.):
2021: - 2.033 kr.
2022: - 4.004 kr.
2023: - 6.006 kr.
For Teknik- og Ejendomsområdet foreslås det, at der for 2021 findes henholdsvis 1 mio. kr. hos ETK Ejendomme og 1 mio. kr. hos ETK Veje og Byrum.
ETK Ejendomme
Indenfor ejendomsområdet fremsættes der forslag om, at der igangsættes en analyse af el, vand og varmeforbruget i Køge Kommune. Analysen skal afdække, om der er yderligere besparelse at hente udover Energispareprojektet. I analysen inddrages benchmark med andre relevante kommuner.
På energiområdet er der indenfor ejendomsområdet foretaget flere tiltag for optimering. Energispareprojektet har i Køge Kommune bevirket, at forvaltningen i perioden fra 2008 til 2016 har gennemført økonomisk rentable energiprojekter i de kommunale bygninger for 90 mio. kroner. Projekterne har været udført via lånefinansierede midler.
For 2017 til 2019 har der ikke været afsat rådighedsbeløb til energispareprojekter, idet de kendte potentielle energiprojekter alle havde en simpel tilbagebetalingstid på minimum 15 år.
I 2019 erfarede ETK Ejendomme, at der i flere kommuner var opnået gode resultater med etablering af minikraftvarme på skoler. Dette har ført til en anlægsansøgning i Køge på lånefinansierede energimidler i 2020.
ETK Veje og Byrum
Indenfor Veje og Byrum foreslås igangsætning af analyse af budgetområdet for vejbelysning.
Veje og Byrum drifter al vejbelysning i Køge Kommune. Der sker løbende optimering på området, og der udskiftes materiel i henhold til den gældende lovgivning.
En analyse vil primært belyse spareområder indenfor:
- Udskiftning til mere energieffektivt lysmateriel,
- Ændring/reducering af driftstid.
I øjeblikket udskiftes der kviksølv-lyskilder med nye LED-lyskilder, hvilket også medvirker til et lavere energiforbrug.
Der er stadig en større andel af ældre vejbelysningsmateriel, der kan udskiftes til nyere og mere energibesparende lyskilder, og der udvikles ligeledes hele tiden nye typer af intelligent lysstyring. En besparelse kan derfor være afhængig af en nødvendig engangsinvestering.
En analyse bør ligeledes omfatte en undersøgelse af tændtider for belysningen i kommunen, samt hvilke muligheder der er for at indhente besparelser ved ændring af tiderne.
For begge områder gør det sig gældende, at tiltag hele tiden skal holdes op mod betydningen af trafiksikkerhed, oplevelsen af byrummet, borgernes følelse af tryghed i området samt øvrige forhold.
Analyser for henholdsvis ETK Ejendomme og ETK Veje og Byrum anbefales igangsat i løbet af foråret 2020.
Med et fokus på et sænket energiforbrug bidrager forvaltningen også til en reduceret CO2-udledning, der harmonerer med kommunens målsætning om at arbejde med FN’s 17 verdensmål.