Teknik- og Ejendomsudvalget besluttede på mødet i december 2019 at omplacere 3 mio. kr. fra trafikstøjsprojektet på Ringvejsstrækningen til udførelse af trafiksikkerhedsprojekter i 2020/2021. Dette blev godkendt på Byrådets møde den 28. januar 2020, og der blev givet anlægsbevilling på 3 mio. kr. til udførelse af trafiksikkerhedsprojekter.
Teknik- og Ejendomsudvalget har besluttet at øremærke 1,5 mio. kr. af de 3 mio. kr. til et trafiksikkerhedsprojekt på Ringstedvej mellem Vemmedrupvej og Vindegårdsvej. Det skal derfor nu besluttes, hvilke projekter der skal udføres i 2020/2021 for de resterende 1,5 mio. kr.
I den nye prioriteringsmodel er det muligt at sortere på forskellige kriterier i listen over ønsker til trafiksikkerhedsprojekter. I bilag 1 ses listen med sortering på uheldsbelastede steder, der dermed kommer til at ligge øverst. I bilag 2 ses listen sorteret efter de relativt billigste projekter.
Ved Teknik- og Ejendomsudvalgets møde i juni tilkendegav udvalget, at uheldsbelastede steder skal prioriteres højt. Teknik- og Ejendomsforvaltningen er enig i denne betragtning og foreslår derfor, at der så vidt muligt fokuseres på uheldsbelastede steder. I Trafiksikkerhedsplan 2017 er uheldsbelastede steder defineret ved registrering af tre uheld i et kryds på fem år, eller fem uheld på en 500 meter strækning på fem år.
Som det ses på bilag 1 er de uheldsbelastede steder på listen følgende:
- Krydset Ringstedvej/Vestre Ringvej,
- Krydset Ringvejen/Ringstedvej,
- Krydset Københavnsvej/Egedesvej.
Derudover er der tre strækninger, hvor der er registreret tre uheld på fem år (i resten af projekterne på listen er der registreret færre end tre uheld):
- Strækningen Hovedgaden, Ll. Skensved,
- Strækningen Møllevej i Borup,
- Strækningen Ølbyvej i Køge.
Et af de mest uheldsbelastede kryds er Ringstedvej/Vestre Ringvej. Etablering af en rundkørsel ligger dog langt over de 1,5 mio. kr., der er til rådighed. Desuden blev der for ca. et halvt år siden etableret blåt cykelfelt og lokalhastighedsbegrænsning på 60 km/t i krydset og opsat "din fart" visere ved krydset.
Et lige så uheldsbelastet kryds er Ringvejen/Ringstedvej. Et projekt med bundet venstresving kræver dog en del ombygning og vil overskride de 1,5 mio. kr. Her kan det undersøges om, der signalteknisk kan laves forbedringer for trafiksikkerheden.
Krydset Københavnsvej/Egedesvej er ligeledes uheldsbelastet. Her er dog registreret færre uheld end de to førnævnte. I krydset vil der skulle kigges på, hvilke signaltekniske løsninger og afmærkning, der kan afhjælpe uheld.
Strækningen Hovedgaden, Ll. Skensved, er ikke uheldsbelastet, men her registreres spredte uheld. Hvis hele strækningen skal ombygges/hastighedsdæmpes, vil dette formentlig overskride de 1,5 mio. kr., da vejen er en del af kommunens overordnede trafikvejnet, hvor det ikke anbefales blot at etablere en række bump. Det kunne være en mulighed at etablere en eller to forsætninger/byporte i den vestlige ende af Ll. Skensved, og hastigheden kunne skiltes ned gennem byen (såfremt politiet vil tillade dette). Det er dog tvivlsomt, om dette vil være nok til at påvirke hastigheden på hele strækningen.
På Møllevej i Borup bliver der trods midterafstribning og heller stadig kørt for stærkt på strækningen mellem Bakkegårds Alle og Møllevang. Hvis hastigheden skal dæmpes yderligere på denne strækning, kan dette fx gøres ved at supplere med en helle, som er bredere end de nuværende og samtidig udvide nogle af de eksisterende heller. Det vurderes dog, at dette projekt vil overskride de 1,5 mio. kr. Alternativt kunne man starte med at se på muligheden for at udvide den eksisterende helle vest for Sven Brasch Vej, eller opsætning af flere "din fart" visere. Inden der investeres for meget i Møllevej, kan det vælges at afvente processen med omfartsvejen, som formentlig på sigt vil give lavere trafikmængde på Møllevej.
Ølbyvej er lidt speciel, da forvaltningen både modtager henvendelser om for høj hastighed med ønsker til hastighedsdæmpning, og henvendelser (og tilkendegivelser fra politiet) om, at vejen indbyder til højere hastighed en 50 km/t og derfor bør skiltes med 60 km/t (dette ville i så fald være mellem Zoffmannsvej og byzonetavlen nord for Lykkebækvej). Udvalget bør derfor tage en principbeslutning om, hvorvidt der skal etableres foranstaltninger til at holde hastigheden ned på de 50, eller om hastigheden skal skiltes op. På nævnte strækning er der som bekendt meget åbent/landligt langs hele den ene side af vejen. De få (ca. 10) ejendomme, der har overkørsel til vejen, vil dog kunne føle øget utryghed ved at skulle køre til og fra deres ejendom, hvis hastigheden sættes op.
Da midlerne er begrænsede forslår forvaltningen, at der i 2020/2021 vælges lidt mindre projekter. Følgende prioritering kunne være en mulighed:
- Københavnsvej/Egedesvej. Signalteknik og afmærkning,
- Ringvejen/Ringstedvej. Undersøg for signaltekniske forbedringer,
- Ølbyvej. Skiltning 60 km/t mellem Zoffmannsvej og Lykkebækvej, eller opsætning fartvisere (også et forslag på listen),
- Flere fartvisere på Møllevej og evt. udvidelse af helleanlæg (afhængig af økonomien).
Afhængig af projekterne størrelse og kompleksitet, vil planlægning og udførelse strække sig ind i år 2021.