Kulturministeren har den 8. oktober 2020 sendt et hyrdebrev til kommunerne med oplysning om, at ministeriet den 30. marts 2020 udstedte en bekendtgørelse som muliggjorde en række afvigelser fra folkeoplysningsloven bl.a.:
- Der kan ses bort fra kravet om, at der kun kan udbetales tilskud for gennemført undervisning jf. folkeoplysningsloven og løn- og ansættelsesbekendtgørelsens § 10, stk. 1. Der er etableret hjemmel til, at der kan udbetales tilskud for undervisningstimer på igangsatte kurser og planlagte kurser, som aflyses på baggrund af myndighedernes udmeldinger vedr. Covid-19. Det bør i den sammenhæng naturligvis være en forudsætning, at der i overensstemmelse med løn- og ansættelsesbekendtgørelsen udbetales løn til underviseren for den omfattede undervisning.
- Der kan udbetales tilskud for undervisning, hvor den fysiske undervisning erstattes med fjernundervisningstilbud på igangsatte hold uden hensyntagen til de gældende begrænsninger på fjernundervisningens omfang. Kommunerne bør i den sammenhæng anerkende indsatsen for at opretholde undervisningen.
- Der kan udbetales lokaletilskud til foreninger og aftenskoler, også selvom aktiviteter er aflyst.
- Udbetalinger af tilskud til aftenskolerne og foreningerne kan fremrykkes og dermed understøtte skolernes likviditet og i øvrigt udvise den fornødne fleksibilitet, så konkurser som følge af Covid-19 undgås.
- Der kan fastholdes tilskud til aftenskoleundervisning med få deltagere på holdene på et niveau, selvom tilskuddene ligger ud over de maksimale tilskudsbrøker, der følger af folkeoplysningsloven.
- Der kan gives tilladelse til, at aftenskoler anvender dele af deres tilskud til ekstraordinære udgifter, der er relateret til at forebygge Covid-19-smitte, herunder øget rengøring, værnemidler mv., samt øgede administrative udgifter.
- Der kan udbetales tilskud til aftenskolernes og foreningernes leje af private lokaler – selvom en given kommune råder over normalt egnede lokaler – så de folkeoplysende aktiviteter kan gennemføres i andre og større lokaler, der lever op til de gældende Covid-19-relaterede retningslinjer og restriktioner.
- Det bemærkes, at mellemkommunale refusioner kan opkræves i det omfang, at der er afholdt undervisning, herunder både fysisk og digital undervisning.
- Slutteligt vil jeg opfordre jer til, at kommunerne ikke kun tager afsæt i 2020, når der fastsættes budgetter for folkeoplysningen i 2021.
Ad A-C:
Udvalgsformanden traf den 25. april 2020 i forlængelse af mail til udvalgets medlemmer beslutning om, at:
- Der udbetales tilskud til undervisningstimer til aftenskolerne på igangsatte og planlagte kurser, som aflyses på grund af Covid-19 under forudsætning af, at der udbetales løn til underviseren for den omfattede undervisning.
- Der kan udbetales tilskud til aftenskolernes undervisning, hvor den fysiske undervisning erstattes med fjernundervisningstilbud uden hensyntagen til fjernundervisningens omfang.
- Der kan udbetales lokaletilskud til foreninger og aftenskoler til planlagte, aflyste timer som følge af Covid-19.
Kultur- og Idrætsudvalget tog ovennævnte til efterretning den 4. maj 2020.
Ad D:
Forvaltningen fremrykkede udbetaling af tilskuddene for 2. halvår 2020, idet de kom til udbetaling medio maj måned.
Ad E:
Forvaltningen anbefaler, at der fastholdes tilskud til aftenskoleundervisning med få deltagere på holdene på et niveau, selvom tilskuddene ligger ud over de maksimale tilskudsbrøker, der følger af folkeoplysningsloven. Dette giver aftenskolerne mulighed for at gennemføre hold med færre deltagere end planlagt som følge af begrænsning i antal deltagere i lokalerne på grund af Covid-19.
Ad F:
Forvaltningen anbefaler, at der gives tilladelse til, at aftenskoler anvender dele af deres tilskud til ekstraordinære udgifter, der er relateret til at forebygge Covid-19-smitte, herunder øget rengøring, værnemidler mv., samt øgede administrative udgifter.
Ovennævnte tiltag A-F afholdes inden for det udmeldte budget til den folkeoplysende virksomhed.
Ad G:
Forvaltningen bemærker, at udbetaling af tilskud til aftenskolernes og foreningernes leje af private lokaler – selvom kommunen råder over normalt egnede lokaler – så de folkeoplysende aktiviteter kan gennemføres i andre og større lokaler, der lever op til de gældende Covid-19-relaterede retningslinjer og restriktioner, vil indebære øgede udgifter til lokaletilskud, som der ikke er afsat budget til.
Forvaltningen anbefaler derfor at aftenskolerne kan afholde udgifter til leje af private lokaler uanset om kommunen har egnede lokaler inden for den samlede tilskudsramme, herunder 10 % midlerne jf. afsnit J nedenfor.
Ad H:
Køge Kommuner fortsætter med at opkræve mellemkommunal refusion (opkrævning af refusion, når andre kommuners borgere benytter Køge Kommunes aftenskolers aktiviteter) 2 gange årligt.
Ad I:
Byrådet har fastsat budget 2021 for den folkeoplysende virksomhed. Budgettet ligger på niveau med de senere års budgetter.
J. Debatskabende aktiviteter – 10 % puljen:
Normalt skal aftenskolerne anvende 10 % af deres bevilling til debatskabende aktiviteter. Bekendtgørelsen af 30. marts 2020 giver mulighed for at dispenseres for retningslinjerne for brugen af tilskuddet til debatskabende aktiviteter. Forvaltningen anbefaler derfor, at aftenskolerne kan vælge at bruge alle midlerne til debatskabende aktiviteter, men kan også benytte hele eller dele af tilskuddet til leder/lærerløn eller til betaling af faste udgifter/udgifter til materialer, ekstraordinære udgifter, der er relateret til Covid-19 smitte, fx værnemidler, øgede administrationsudgifter og lokaleudgifter.
Ovennævnte anbefalinger er drøftet med aftenskolernes repræsentant i Kultur- og Idrætsrådet, som på vegne af aftenskolerne tilslutter sig anbefalingerne.
K. Yderligere statslig hjælpepakke til aftenskolerne:
Der blev den 27. oktober indgået en aftale mellem Regeringen og en række partier om kompensationsordning for bl.a. aftenskolerne.
Indskrænkningen af forsamlingsforbuddet til 10 personer bevirker, at bl.a. aftenskoleundervisningen ikke kan gennemføres i fuldt omfang eller på anden vis er påvirket.
Der afsættes 60 mio. kr. til at oprette en midlertidig kompensationsordning for tabt deltagerbetaling eller ekstra udgifter, som indskrænkningen af forsamlingsforbuddet medfører, som er målrettet aftenskolerne, daghøjskolerne og Folkeuniversitetet.
De nærmere kriterier for kompensationsordningen fastlægges af aftalepartierne.
Forvaltningen vil - i det omfang kriterierne kendes og hvis kompensationsordningen påvirker ovennævnte anbefalinger - orientere mundtligt om hjælpepakken på mødet.