Kultur- og Økonomiforvaltningen har udarbejdet forslag til nye retningslinjer for den folkeoplysende virksomhed samt forslag til nye retningslinjer for lokaludlån, som inkorporerer ændringer i Folkeoplysningsloven, præciserer gældende praksis og udvider kredsen af foreninger, der kan låne kommunale lokaler via Kultur- og Idrætsafdelingen.
Ad 1) Nye retningslinjer - lovændringer, tiltag og præciseringer
Folketinget har vedtaget ændringer af Folkeoplysningsloven, som bl.a. skal hindre, at foreninger, som modarbejder eller underminerer demokrati eller grundlæggende friheds- og menneskerettigheder kan modtage offentlig støtte. Lovændringerne har givet anledning til, at Kultur- og Idrætsafdelingen har foretaget en generel gennemskrivning af Køge Kommunes eksisterende retningslinjer på området.
Lovændringerne er inkorporeret i vedhæftede: Forslag til retningslinjer for folkeoplysende virksomhed samt lån og leje af lokaler. Lovændringerne er følgende:
a) Folkeoplysningsloven § 4a
Lovtekst: "Foreninger, hvis formål eller adfærd modarbejder eller underminerer demokrati eller grundlæggende friheds- og menneskerettigheder kan ikke ydes tilskud eller anvises lokaler efter denne lov."
b) Folkeoplysningsloven § 29:
I denne paragraf er tilføjet, at foreningernes regnskaber skal offentliggøres.
c) Folkeoplysningsloven § 33 stk. 5:
Kommunens tilsynspligt præciseres ift. foreninger, der modtager tilskud eller anvises lokaler. Tilskud kan kræves tilbagebetalt og foreninger kan fratages anviste lokaler, hvis de ikke overholder loven.
d) Folkeoplysningsloven § 35a:
Kommunen skal offentliggøre en fortegnelse over foreninger, der får tilskud eller benytter lokaler efter Folkeoplysningslovens retningslinjer. Det skal desuden oplyses, hvis foreninger får afslag på tilskud og lokaler.
e) Folkeoplysningsloven § 44a:
Her fremgår det, at foreninger, der får tilskud under anden lovgivning og lokaler tildelt efter anden lovgivning, er underlagt samme krav som folkeoplysende foreninger, om, at formål og adfærd ikke må underminere demokrati og grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, og at kommunen skal føre tilsyn med dette.
Forvaltningen foretager følgende tiltag ift. ovennævnte lovændringer:
- Ad b og d: Oplysningerne offentliggøres på www.koege.dk.
- Ad a, c og e: Udover hidtidig stikprøvekontrol af foreningernes regnskaber samt tilsyn med brug af lokaler vil forvaltningen fremover indhente et antal aktivitetsplaner/program og årsberetninger med henblik på vurdering af, om aktiviteterne følger retningslinjerne, herunder en vurdering af, hvorvidt adfærden underminerer demokrati og grundlæggende friheds- og menneskerettigheder.
Lovændringerne og tiltag i den forbindelse er markeret med gråt i de reviderede retningslinjer lige som de er uddybet i vedhæftede Notat om lovændringer og tiltag i forbindelse med ny folkeoplysningslov.
Udover ovennævnte ændringer har forvaltningen foretaget en række præciseringer. Disse er markeret med blåt i de reviderede retningslinjer.
Ad 2) Udvidelse af kredsen af foreninger, som kan låne lokaler
Forvaltningen har som del af retningslinjerne udarbejdet forslag til, hvordan foreningernes ønsker om lån af kommunens lokaler i videst muligt omfang kan tilgodeses inden for Kommunalfuldmagtens rammer.
Foreninger og andre, der er godkendt hertil, kan gratis låne lokaler via Kultur- og Idrætsafdelingen. Afdelingen råder over et antal lokaler og haller på skolerne, der kan lånes i eftermiddags- og aftentimerne på hverdage og i dag- og aftentimerne i weekender. Skolerne har som udgangspunkt lukket i ferier og på helligdage, og der kan derfor normalt ikke lånes lokaler i disse tidsrum.
Kultur- og Idrætsafdelingen råder også over lokaler i Køge Spejderhus, Boholtehallen, Borup Kulturhus og foredragssalen i Ølby mv. og kan desuden anvise lokaler på Køge Gymnasium. Derudover kan der lånes lokaler på Teaterbygningen samt medborgerhuse i Ejby og Bjæverskov ved henvendelse til disse steder.
Et af hovedprincipperne, for at foreninger kan låne kommunale lokaler i henhold til Kommunalfuldmagten, er, at foreningerne er demokratisk opbygget og åbne for alle, som tilslutter sig deres formål. I de reviderede retningslinjer fastholdes dette princip, men andre hidtidige krav opblødes.
Hidtil har det været et krav for foreninger, der blev godkendt i henhold til kommunalfuldmagten, at deres aktiviteter skulle have folkeoplysende karakter, for at de kunne låne kommunale lokaler. Forvaltningen foreslår i de reviderede retningslinjer, at der ikke længere stilles krav om at aktiviteten skal være af folkeoplysende karakter, men at der er en aktivitet at være fælles om, og som er til gavn for almenvellet. Dette kan fx være tilfældet ift. landsbyforeninger, borgerforeninger og støtteforeninger til kommunens selvejende institutioner.
Forvaltningen foreslår desuden, at foreninger, som er demokratisk opbygget og hjemmehørende i Køge Kommune men ikke åbne for alle, kan låne lokaler til den demokratiske handling generalforsamling samt til enkeltarrangementer, som er åbne for alle og til gavn for almenvellet. Dette vil bl.a. gælde grundejerforeninger, andelsboligforeninger samt landsbyforeninger og borgerforeninger, der ikke er åbne for alle. Den nye gruppe af lånere er markeret med lilla i retningslinjerne og fremgår i oversigten nedenfor som gruppe 11.
Den prioriterede liste af foreninger mv. der kan låne lokaler er som følger:
- Kommunale institutioner - til kerneopgaver
- Frivillige folkeoplysende foreninger og aftenskoler
- Distriktsforeninger for kommunens foreninger
- Andre foreninger, som bl.a. er demokratisk opbygget og åbne for alle og har et almennyttigt formål
- Selvorganiserede grupper kan låne lokaler, hvis gruppen er åben for alle, har aktiviteter, der foregår i Køge Kommune og understøtter almenvellet, samt den ansvarlige for gruppen bor i kommunen.
- Sociale foreninger for seniorer godkendt efter Servicelovens §79
- Aktører, der har modtaget tilskud efter Servicelovens §18
- Foreninger/grupper i Køge Kommune med begrænset adgang - hvis de ud fra saglige kriterier ikke er åbne for alle, men har et formål eller en aktivitet, der understøtter almenvellet.
- Kommunale aktører, forvaltninger, selvejende institutioner kan låne til enkeltbegivenheder, som ikke hører til kerneopgaven
- Enkeltpersoner i Køge Kommune kan låne til enkeltbegivenheder, hvis det er et arrangement som understøtter almenvellet
- Foreninger, der er organiseret med vedtægter, er demokratisk opbygget og hjemmehørende i Køge Kommune men ikke åbne for alle kan låne til generalforsamlinger samt enkeltbegivenheder, der er åbne for alle og til gavn for almenvellet, hvis der er ledige lokaler.
Listen er uddybet i vedhæftede forslag til retningslinjer s. 33-34.
Folkeoplysende foreninger og foreninger godkendt til kommunal lokalelån fra andre kommuner skal leje lokaler.
Der lejes ikke lokaler ud til kommercielle og private formål.
Ændringerne gennemgås på introtemamødet samme dag.