Kultur- og Idrætsudvalget tog den 16. august 2021 initiativ til en revision af folkeoplysningspolitikken idet udvalget ønsker en brugerinddragelse på det folkeoplysende område, "der i højere grad tilgodeser en bredere dialogbaseret tilgang på området, hvor udvalget i højere grad kommer i direkte dialog med foreninger og øvrige interessenter. Af hensyn til det samlede ressourceforbrug for alle involverede ønskes aktiviteterne og medlemsskaren i Kultur- og Idrætsrådet neddroslet ligesom valgperioden tilpasses til Byrådets valgperiode på 4 år".
Kultur- og Idrætsudvalget sendte derfor den 6. september 2021 forslag til revideret folkeoplysningspolitik i forhold til dialog med og brugerinddragelsen af den folkeoplysende virksomhed, jf. Folkeoplysningslovens § 35, stk. 2, i høring i tre uger.
Revideringen omhandler folkeoplysningspolitikkens afsnit 6: Brugerinddragelsen af den folkeoplysende virksomhed.
Ændring i brugerinddragelsen på det folkeoplysende område, jf. folkeoplysningspolitikkens afsnit 6:
Kultur- og Idrætsrådets sammensætning ændres fra 16 medlemmer og to tilforordnede til fem medlemmer bestående af fire repræsentanter fra folkeoplysende foreninger og et medlem fra Kultur- og Idrætsudvalget:
- Et medlem fra kulturområdet.
- Et medlem fra det folkeoplysende voksenuddannelsesområde.
- Et medlem fra fritidsområdet.
- Et medlem fra idrætsområdet.
- Et medlem fra Kultur- og Idrætsudvalget.
Alle repræsentanter vælges for den fireårige byrådsperiode.
Der afholdes suppleringsvalg, hvis en eller flere poster i folkeoplysningsudvalget ikke besættes. Suppleringsvalg afholdes højst en gang årligt.
Udover brugerinddragelse gennem Kultur- og Idrætsrådet afholder Kultur- og Idrætsudvalget fremover to årlige dialogmøder for kommunens foreninger og selvorganiserede grupper og borgere.
Valg til Kultur- og Idrætsrådet, herunder valgprocedure er nærmere beskrevet i vedhæftede notat: Brugerinddragelse af den folkeoplysende virksomhed i Køge Kommune.
Høring:
Folkeoplysningspolitikken har været i høring i perioden 7. - 27. september 2021.
Der er indkommet 3 høringssvar - fra Kultur- og Idrætsrådet, Kim Heinrich Møller Andersen samt Per Nielsen og Morten Folsø Nielsen. Disse er vedhæftet.
Det er Kim Heinrich Møller Andersen opfattelse, at "Politikken mangler 'det forpligtende fællesskab' i sin beskrivelse af, hvad der er vigtig for en folkeoplysningspolitik".
Forvaltningen bemærker vedrørende Kim Heinrich Møller Andersens høringssvar, at bemærkningen om "det forpligtende fællesskab" vil indgå i den videre revidering af folkeoplysningspolitikken i 2022.
Den reviderede folkeoplysningspolitik 2021 samt bilag er vedhæftet.
Da retningslinjerne for tilskud til den folkeoplysende voksenundervisning, de folkeoplysende foreninger og udviklingspuljen er en del af folkeoplysningspolitikken, er de ligeledes vedhæftet. Der er på nuværende tidspunkt ikke foretaget ændringer i disse i forhold til de tidligere vedtagne retningslinjer, men retningslinjerne er under revidering, jf. bl.a. handleplan for lokaleudlån på foreningsområdet.
Forvaltningen gør opmærksom på, at Folkeoplysningspolitikkens målsætning ønskes opdateret, så den tilpasses øvrige strategier og handleplaner på Kultur- og Idrætsområdet. Herunder også vision og handleplan i forbindelse med Bevæg dig for livet visionskommuneprojektet. Opdateringen afventer nyt Kultur- og Idrætsudvalg. Ny sag med revideret Folkeoplysningspolitik forventes forelagt udvalget i 2022.
Videre proces:
Oktober 2021 - revidereret folkeoplysningspolitik forelægges Økonomiudvalget og Køge Byråd til godkendelse
December 2021- Byrådet udpeger på det konstituerende møde i december 2021 repræsentant til Kultur- og Idrætsrådet. Valg til Kultur- og Idrætsrådet afholdes den 2. december 2021.
Januar 2022 - Kultur- og Idrætsudvalget behandler sag om valg til Kultur- og Idrætsråd med henblik på, at Kultur- og Idrætsrådet etableres pr. 1. februar 2022.