Kultur- og idrætsområdet er påvirket af nedlukning som følge af Covid-19, og der er udmeldt en række hjælpepakker. Dog er der også en række udeståender som der endnu ikke er taget stilling til.
I det følgende orienteres om:
- hjælpepakker på Kulturministeriets område
- hjælpepakker på Erhvervsministeriets område
- fortsatte udeståender på kultur- og idrætsområdet
Ad 1. Hjælpepakker inden for Kulturministeriets område:
Kulturministeren skrev den 3. april 2020 et hyrdebrev til samtlige borgmestre om, at der var indgået en politisk aftale om en hjælpepakke, som skal hjælpe bl.a. folkeoplysningen igennem nedlukningen som følge af Covid-19. Hjælpepakken er delt mellem Staten og kommunerne. I hyrdebrevet oplyses, at der er udstedt en bekendtgørelse som giver kommunerne adgang til at afvige på nogle områder fra den nugældende folkeoplysningslov og udføre en række hjælpeforanstaltninger.
1.1. Den folkeoplysende voksenuddannelse:
Inden for den folkeoplysende voksenuddannelse er der aftalt kompensation for op til 90 % af tilbagebetalt deltagerbetaling, som skal søges hos Slots- og Kulturstyrelsen.
Formanden for Kultur- og Idrætsudvalget har efter mail til Kultur- og Idrætsudvalgets medlemmer truffet beslutning om hjælpepakke i forhold til den folkeoplysende voksenuddannelse. Der henvises til dagsordenens pkt. 57.
1.2. De folkeoplysende foreninger:
Regeringen og aftalepartierne har besluttet at afsætte 50 mio. kr. til primært de folkeoplysende foreninger. Støtten målrettes primært de foreninger, som er hårdest ramt af medlemstilbagegang og aflyste arrangementer med under 500 deltagere. Midlerne tildeles DIF, DGI og Firmaidrætten, som administrerer ordningen.
Der er givet hjemmel til at kommunerne kan udbetale de allerede udmeldte tilskud forud i rater eller som a conto udbetalinger i den periode, hvor foreningerne som følge af Covid-19 hindres i at afholde aktiviteter. Endvidere gives hjemmel til at fremrykke kommende rateudbetalinger.
Forvaltningen har allerede udbetalt a conto lokaletilskud, og aktivitets- og kursustilskud udbetales efter beregning i forvaltningen og derefter i takt med at regnskaberne kommer ind fra foreningerne. Der er udbetalt a conto lokaletilskud til foreningerne. De foreninger som modtager mere end 300.000 kr. i lokaletilskud får dette udbetalt i 2 rater - pr. 1. februar og 1. august.
Forvaltningen har ikke fået oplysning om, at der er foreninger som har behov for at få fremrykket anden rate af a conto lokaletilskuddet. Hvis der er foreninger, som henvender sig om dette, vil forvaltningen fremrykke udbetaling af tilskud for 2. halvår.
1.3. Honorarstøtte under Covid-19
Tapperiet og Musikforeningen Bygningen modtager honorarstøtte fra Statens Kunstfond mod tilsvarende støtte fra Køge Kommune.
Der er givet hjemmel til at honorarstøttede spillesteder og musikforeninger kan udbetale honorarstøtteklip til musikere for aflyste koncerter i perioden 9. marts - 8. juni 2020, og disse klip tæller med i anvendte klip, når de er udbetalt til musikerne på trods af, at koncerten ikke er afviklet.
1.4. Kompensation til arrangører
Forbuddet mod større forsamlinger (over 500 deltagere) frem til 31. august 2020 bevirker, at mange planlagte arrangementer må aflyses. Der er foretaget en udvidelse af ordningen, således at den dækker arrangementer med mere end 350 deltagere og dels omfatter flere typer arrangementer.
1.5. Støtte til kulturinstitutioner med mere end 50 % offentlig støtte
Selvejende institutioner, foreninger og fonde m.v., fx vores museer og selvejende haller som modtager mere end halvdelen af institutionernes ordinære driftsudgifter i offentlig støtte omfattes af ordningerne for lønkompensation og faste omkostninger på samme vilkår som den øvrige målgruppe for ordningen.
1.6. Fremrykket udbetaling af driftstilskud fra Kulturministeriet
De institutioner der som følge af Covid-19 har likviditetsudfordringer kan få fremrykket et kvartals udbetaling af driftstilskud.
Forvaltningen udbetaler driftstilskud til de selvejende institutioner uanset aktivitetsniveau i Covid-19 perioden.
Ad 2: Hjælpepakker på Erhvervsministeriets område:
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået en trepartsaftale om midlertidig lønkompensation til fyringstruede medarbejdere.
Foreninger, fonde og selvejende institutioner er omfattet af ordningen, hvis de modtager mindre end halvdelen af institutionernes ordinære driftsudgifter i offentlige tilskud.
Ovennævnte hjælpepakker er nærmere beskrevet i vedhæftede notat: Hjælpepakker ift. Covid-19 på kultur- og idrætsområdet.
Ad 3: Fortsatte udeståender på kultur- og idrætsområdet:
De kommunale institutioner har i forskellig grad udfordringer som følge af Covid-19.
- KøgeBibliotekerne har merudgifter som følge af øget udlån af digitale materialer samt mindreindtægt på grund af suspenderet gebyr-opkrævning ved for sent afleverede materialer.
- Tapperiet forventer nogenlunde uændret drift, idet institutionen forventer at kunne flytte koncerter til efteråret, og derved indhente tabt indtægt.
- Teaterbygningen er lukket indtil 18. maj på grund af renovering af taget. Hvis huset fortsat skal være lukket vil der være et nettotab i baren.
- Ungdomsskolen har mindreudgift som følge af at timelønnede lærere er sendt hjem, men forventer at kunne skrue op for aktivitetsniveauet hen over sommeren og efteråret.
- Køge Musikskoles økonomi er uafklaret, da det endnu ikke er afklaret, om forældrebetaling for manglende undervisning skal tilbagebetales. Det er tilsvarende uafklaret om en længerevarende nedlukning pga. Covid-19 vil medføre færre tilmeldte elever efter sommerferien.
- Køge Marina har merudgift til rengøring og oprydning som følge af et stort publikumspres på marinaen.
- Køge Svømmeland har et væsentligt tab på publikumsindtægter for den periode hvor institutionen er lukket.
Der forventes at blive forhandling mellem Staten og Kommunernes Landsforening om kompensation til kommunerne som følge af Covid-19.
Det er fortsat uafklaret om de selvejende haller skal tilbagebetale halleje til foreningerne for de timer, som foreningerne ikke har kunnet benytte i hallerne. Hallerne kan som de øvrige kulturinstitutioner med mindst 50 % offentlig støtte få kompensation for faste udgifter hvis omsætningen er faldet med mindst 40 %.
Foreninger der er ramt af fx medlemstilbagegang og aflyste mindre arrangementer med under 500 deltagere, men de dækkes næppe for manglende sponsorindtægter.
Musikarrangementer med mellem 350 og 10 deltagere er ikke dækket på nuværende tidspunkt.