Køge Byråd vedtog den 26. maj 2015 "Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015-2025". Idrætsstrategien sætter retningen for kommunens idrætspolitiske prioriteter frem til 2025. Den omfatter både elite- og breddeidræt samt den selvorganiserede idræt og bevægelse. Derudover er det intentionen, at strategien skal være med til at sætte retningen for sundheds-, social-, skole- og daginstitutionsområderne samt fysisk planlægning i forhold til idræt og bevægelse.
Et væsentligt pejlemærke i udformningen af idrætsstrategien er DIF og DGIs fælles vision 25-50-75 - Bevæg dig for livet. Visionen går ud på, at der i 2025 er 50 % af den danske befolkning, der dyrker idræt i en forening, og 75 % af den danske befolkning er idrætsaktiv.
I forbindelse med vedtagelsen af idrætsstrategi 2015-2025 er der afsat 1 mio. kr. årligt i årene 2015-2018 til igangsættelse af handleplanstiltag relateret til idrætsstrategiens områder. I perioden 2015-2017 er der igangsat en lang række tiltag på baggrund af de prioriterede handleplaner, der blev vedtaget på Kultur- og Idrætsudvalgets møder den 13. april 2015, den 2. november 2015 samt den 5. december 2016. Tiltagene er beskrevet i vedhæftede bilag.
I efteråret 2017 gennemførte Epinion en idræts- og motionsvaneundersøgelse i Køge Kommune. Hovedresultatet var, at færre børn i 2017 dyrker idræt end i 2014, specielt aldersgruppen 10-12 år. Blandt de voksne er der ligeledes i 2017 lidt færre, der dyrker idræt og bevægelse i 2014. Sammenlignet med 2014 svarer flere respondenter i 2017, at manglende udbud af faciliteter spiller en større rolle i forhold til den manglende idrætsdeltagelse.
På baggrund af Epinion undersøgelsen samt erfaringerne med allerede igangsatte tiltag, anbefales derfor nedenstående tiltag prioriteret i 2018.
Videreførsel af allerede igangsatte flerårige tiltag:
I perioden 2015-2017 er igangsat en række flerårige tiltag, som vurderes at have haft en stor effekt, og derfor anbefales videreført i 2018:
Motorikprojektet "Leg og bevægelse"
Igangsat i 2015. Formålet med projektet er at højne børns motoriske niveau. En forbedret motorik er medvirkende til bedre selvværd hos børnene og gør dem samtidig parate til skolestart. Børnene har gavn af deres forbedrede motoriske egenskaber, når de deltager i foreningslivets aktiviteter, hvilket kan bidrage til at fastholde dem i aktiviteten.
Børn fra daginstitutionernes storbørnsgrupper træner i Springcentret ved Ravnsborghallen i samarbejde med Gymnastikforeningen Køge Bugt og i Multihallen i Borup i samarbejde med Borup IF, Gymnastik. Antal dagtilbud som delager i tilbuddet er steget fra 22 i 2015/16 til 28 dagtilbud i 2017/18 og omfatter ca. 600 børn.
Leg og bevægelses-projektet gennemføres i samarbejde med Dagtilbudsområdet, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (i det følgende forkortet til PPR) og Sundhedsafdelingen.
Idrættens sommerfest (foreningsfestival)
Igangsat i 2015. Idrættens sommerfest er igansat med det formål at anerkende foreningslivet. Anerkendelsen sker blandt andet ved at give foreningerne en mulighed for at vise borgerne deres aktiviteter og derved en mulighed for at tiltrække nye medlemmer. Ved Idrættens sommerfest deltager ca. 25 foreninger årligt.
Idrættens sommerfest planlægges i 2018 i samarbejde med Køge Håndbold og Herfølge Boldklub og finder sted den 9. juni på Køge Torv.
Junioridrætsledere
Igangsat før 2015, men medtaget som en indsats under handleplan til idrætsstrategien med det formål at uddanne unge junioridrætsledere, der kan indtræde som hjælpeinstruktører i foreningslivet. Interesserede elever i 7. klasse på folkeskoler i Køge Kommune tilbydes uddannelsen som junioridrætsleder.
Under uddannelsen afprøver eleverne de erhvervede kundskaber i forbindelse med Skolesport (aktivitet i skoleregi for idrætsuvante børn), idrætsaktiviteter i SFO-regi, frikvarter- eller foreningsaktiviteter. Junioridrætslederuddannelsen gennemføres i samarbejde med Skoleafdelingen.
Indsats for målgrupper med særlige behov
Igangsat i 2017. Der er i samarbejde med DGI, Lellinge IF og Borup IF oprettet et foreningstilbud, kaldet Jump4Fun, målrettet børn med overvægt. Børn med overvægt kan have svært ved at finde sig tilrette i de allerede etablerede foreningstilbud, men i Jump4Fun møder de ligeværdige børn og instruktører, der er uddannede til at træne og vejlede denne målgruppe. Jump4Fun udbydes i samarbejde med Sundhedsafdelingen og PPR, der henviser børn til tilbuddet.
Forslag til nye handleplanstiltag 2018
På baggrund af indkomne forslag fra foreninger samt idræts- og motionsvaneundersøgelsen 2017, der som ovenfor nævnt viste en tilbagegang i idrætsdeltagelsen blandt børn, primært 10 - 12-årige, samt blandt voksne, anbefales følgende indsatser igangsat i 2018.
Masterplan på facilitetsområdet
I 2018 foreslås det, at Masterplan for idrætsfaciliteter igangsættes. Dette sker med henvisning til idræts- og motionsvaneundersøgelsen, hvor det angives, at manglende udbud af faciliteter spiller en rolle i forhold til manglende idrætsdeltagelse.
Masterplanen skal afdække, beskrive og prioritere udviklingsbehov for Køge Kommunes idrætsfaciliteter med henblik på, at behovene kan indgå i det årlige arbejde med Køge Kommunes anlægsplan.
Før Masterplan for facilitetsområdet igangsættes, afventes Køge Byråds overordnede retningslinjer for udarbejdelse og opstart af fremtidige masterplaner.
Faciliteter til selvorganiseret aktivitet og bevægelse
Der afsøges muligheder for opsætning og tilskud til anlæg til selvorganiseret aktivitet og bevægelse. Indsatsen igangsættes primært med det formål at højne voksnes idrætsdeltagelse, men vil også kunne understøtte familiers muligheder for at dyrke idræt sammen/på samme tid.
Hvor det er muligt etableres anlæggene i samarbejde med allerede eksisterende foreninger eller institutioner.
Indsatser med fokus på bevægelse for børn
Med det formål at højne idrætsdeltagelsen blandt børn, afsøges muligheder for tiltag, der har fokus på bevægelse blandt børn - gerne i alderen 10-12 år. Indsatserne søges igangsat i samarbejde kommunens øvrige forvaltninger, foreningslivet og idrættens organisationer. Primært igangsættes tilbud, hvor barnet har mulighed for at fortsætte aktiviteten i foreningsregi.