Køge Byråd godkendte senest delegationsplanerne for Økonomiudvalget samt alle stående udvalg den 26. juni 2018. Med en ny byrådsperiode skal det nye Byråd i Køge godkende delegationsplanerne med de ændringer, der er foretaget siden 2018.
Formålet med delegationsplaner
Byrådet kan som det øverste organ i kommunen behandle og træffe beslutning i alle kommunens sager. Undtaget er alene nogle særlige områder, hvor det i loven er bestemt, at et udvalg har kompetencen.
Når der i en lov står, at ”kommunalbestyrelsen” træffer afgørelse – det står i talrige love – betyder det normalt ikke, at Byrådet nødvendigvis selv skal i aktion. Dette kan af gode grunde ikke lade sig gøre i praksis, da der dagligt træffes et stort antal beslutninger inden for mange forskellige områder, og derfor kan Byrådet, medmindre andet er bestemt i loven, uddelegere beslutningskompetencen.
Byrådet kan delegere til både udvalg og forvaltning; men Byrådet har som det øverste organ fortsat ansvaret for, at opgaverne bliver løst, ligesom det har også ansvaret for afgørelsernes rigtighed. Når Byrådet delegerer kompetence, må det derfor sørge for de nødvendige retningslinjer.
Det er derfor nødvendigt at have en såkaldt delegationsplan i kommunen, hvoraf det fremgår, hvornår forvaltningen alene kan træffe beslutning i sager, og hvornår henholdsvis fagudvalg, Økonomiudvalg og Byråd skal være med til at træffe beslutningen. Delegationsplanerne er altså oversigter over, hvorledes lovgivningens krav til Byrådets opgaveløsning i praksis kan udføres.
Køge Kommunes delegationsplaner
Delegationsplanerne skal behandles i de enkelte fagudvalg, Økonomiudvalg og Køge Byråd. Når de er endeligt godkendt af Køge Byråd, vil delegationsplanerne blive offentliggjort. Der vil altid senere kunne blive behandlet nye sager om ændringer i delegationsplanerne, hvis forvaltning, fagudvalg eller Køge Byråd finder behov for det.
Delegationsplanerne er struktureret efter lovområder. Inden for de enkelte lovområder er der kun henvist til kapitler og paragraffer, hvis det er nødvendigt.
Sagen til det enkelte fagudvalg er opbygget sådan, at delegationsplanen er vedlagt som bilag. Af bilaget fremgår nye tilføjelser markeret med farven blå. Det kan fx være en ny lovgivning, eller forslag om ændret kompetencefordeling mellem udvalg og forvaltning. Ændringer eller sletning i delegationsplanen er markeret med rødt. Fx hvis en lov er ophævet eller skal flyttes til et andet sted i delegationsplanen. Der vedlægges bilag, som giver en generel indføring i formålet med delegering og de overordnede rammer for delegationsplaner, herunder definition af delegation, afgræsninger og typer af delegering.
Tidligere politiske godkendte ændringer i delegationer fra 2018-2021 oplistes nedenfor:
Vedrørende Kultur- og Idrætsudvalget
- Den 24. september 2019 godkendte Byrådet, at der blev delegeret yderligeret kompetence til Køge Svømmeland i tilfælde, hvor der kan ske udlejning som følge af ledig kapacitet.
Ændringerne herover er altså allerede besluttet af Køge Byråd, men de er dog endnu ikke blevet indskrevet i delegationsplanen, og der er derfor blot tale om en orientering til det nye Køge Byråd om ændringerne.
Ændringer i delegationer fra 2018-2021
- Kultur- og Idrætsafdelingen har sendt konkrete ønsker til ændringer
- I forhold til delegationer på folkeoplysningslovens område var der behov for en præcisering af, at foreningerne ikke betragtes som udførerenhed, hvorfor de ikke bør have indstillingsret.
- De resterende ændringer skyldes primært, at forslaget om delegation passer bedre ind i forvaltningens hverdag og arbejdsgange, og at der enkelte steder var behov for præciseringer.