Socialstyrelsen udmeldte i efteråret 2021 en ansøgningspulje på samlet 10 mio. kr. målrettet landets kommuner med det formål at afprøve en metode - Low Arousal 2 - til forebyggelse af magtanvendelse på botilbud for mennesker med udviklingshæmning.
Set i lyset af, at Køge Kommune har flere specialiserede botilbud på handicapområdet for udviklingshæmmede, hvor der til tider er borgere, der kan reagere udadreagerende, er det et vigtigt fokusområde i den pædagogiske tilgang, at personalet er fagligt klædt på med metoder og viden til at understøtte et konfliktreducerende bo- og arbejdsmiljø for borgere og medarbejdere. På den baggrund valgte forvaltningen at ansøge puljen, og Køge Kommune har den 17. december 2021 modtaget tilsagn fra Socialstyrelsen på, at ansøgningen er imødekommet med et tilskud på 1.950.000 kr. til projektet "Tryg ramme for det gode liv". Køge Kommune er en blandt i alt fem kommuner, der modtager tilskud fra puljen.
Om projektet
Projekt "Tryg ramme for det gode liv" er et metodeafprøvningsprojekt, hvor Socialstyrelsen i samarbejde med de involverede botilbud samt VIVE ønsker at afprøve og evaluere en metode - Low Arousal 2 - til forebyggelse af magtanvendelser, der har vist sig virksom på psykiatriområdet, og som nu ønskes afprøvet i en tilpasset version målrettet botilbud for udviklingshæmmede.
Projektets formål er at forebygge magtanvendelser og voldsomme episoder på botilbuddet Agerbækhuse og herigennem understøtte et trygt og godt hjem for beboerne og et trygt arbejdsmiljø for medarbejderne. Dette skal opnås ved at medarbejdere på 2 huse (botilbud) under Agerbækhuse uddannes i Low Arousal 2 metoden (LA2) tilpasset udviklingshæmmede, og afprøver og anvender metoden på systematisk vis og som en integreret del af den faglige praksis i hverdagen med borgerne i perioden 2022-2024. Såfremt der opnås positive erfaringer med LA2-metoden på de 2 huse, er formålet endvidere at udbrede metoden til resten af Agerbækhuse samt det tilknyttede Aktivitetscenter Blumesvej, hvor flere af beboerne opholder sig i dagligdagen, så alle borgere på botilbuddet og aktivitetscentret mødes med den samme faglige tilgang til forebyggelse af magtanvendelser og voldsomme episoder
Som en del af projektet forpligter Køge Kommune sig til at samarbejde med Socialstyrelsen, VIVE, de øvrige projektkommuner samt SOPRA (der leverer kompetenceudviklingen i metoden) om afprøvning og evaluering af metoden, herunder til indsamling af relevante data, deltagelse i interviews og lignende.