Velfærdsforvaltningen gennemgår én gang årligt de eksisterende kvalitetsstandarder på socialområdet med henblik på eventuelt behov for revision. Det drejer sig om kvalitetsstandarderne for:
- Socialpædagogisk støtte
- Ledsagelse
- Kontaktpersonordning for døvblinde
- Borgerstyret personlig assistance
- Kontant tilskud til ansættelse af hjælpere
- Social behandling for stofmisbrug
- Kvindekrisecenter
- Kørsel for stærkt synshandicappede
- Undervisning i varmtvandsbassin
- Social tandpleje
Herudover er der en "Generel indledning til kvalitetsstandarderne, som ligeledes er revideret.
I bilag 1 forefindes en oversigt over foreslåede rettelser i kvalitetsstandarderne. Herudover er kvalitetsstandarderne inkl. foreslåede rettelser inkluderet som bilag.
Som det fremgår af vedlagte oversigt over forslag til ændringer i de pågældende kvalitetsstandarder, er der hovedsageligt tale om mindre justeringer i de gældende standarder, herunder opdateringer af kontaktoplysninger og tilpasninger i henhold til justering af lovgivningen m.v.
For kvalitetsstandarden vedrørende Hegnetslund Kvindekrisecenter er der foreslået en mere omfattende gennemskrivning, hvor der er foretaget en del sproglige ændringer med det formål at præcisere og lette forståelsen af kvalitetsstandarden. Forslagene til revision af kvalitetsstandarden, ændrer dog ikke på serviceniveauet i tilbuddet.
Høringssvar fra Udsatterådet og Handicaprådet
Efter høring i Udsatterådet og Handicaprådet, er der indkommet høringssvar.
Udsatterådet har meldt følgende tilbage:
Udsatterådet ønsker, at borgerne får at vide hvis der kommer en anden vejleder end den man normalt har (v. ferie orlov og lignende). Forvaltningen har undersøgt dette, og det er almindelig praksis at ændringer aftales med pågældende borger.
Ledsagelse til sociale aktiviteter og ferier: Forvaltningen kan på baggrund af en konkret og individuel vurdering yde mobilitetstræning til sociale aktiviteter, men ikke kun ledsagelse. Principielt kan en borger godt tage støtte bevilget i henhold til § 85 med på ferie, men kun de timer borger er bevilliget, så det er ikke realistisk. Hvis borgeren er bevilget ledsagelse efter § 97, er det muligt at medtage ledsagelsen med på ferie, også i udlandet.
Ledsagelse fra regionen: Udsatterådets bemærkning tages til efterretning, og kvalitetsstandarden ændres fra ”hvor der er bevilget ledsagelse til”, til ”hvor der er bevilget ledsagelse fra regionen”.
Skriftligt svar i forbindelse med socialtandpleje: Det fremgår af loven, at der i sager vedrørende socialtandpleje ikke skal lave afgørelser, da det skal være smidig sagsbehandling, tilpasset en meget konkret og snæver målgruppe. Forvaltningen kan dog oplyse, at der altid laves skriftligt svar, hvis borger ønsker det.
Misbrugsbehandling til unge: Familiecenteret kan henvise og bevillige misbrugsbehandling til unge under 18 år. I forhold til at misbrugsbehandling evt. skal ske i regionalt regi i fremtiden, så følger forvaltningen drøftelserne på området, sikrer orientering af Socialudvalget, og eventuelt bidrag eksempelvis i forbindelse med høringer.
Kvalitetsstandard for Kvindekrisecentret Hegnetslund: Det er muligt at opholde sig anonymt på krisecentret, jævnfør nedenstående uddrag fra afsnittet ”Sådan behandles din ansøgning” i kvalitetsstandarden: ”Hvis du får tilbudt et ophold på Hegnetslund, vil der, inden for 3 dage fra du har taget ophold, blive sendt en orientering til din bopælskommune. Orienteringen vil indeholde dit og dine eventuelle medbragte børns navne samt CPR-numre samt begrundelsen for, at du har taget ophold. Hvis du ønsker at opholde dig anonymt på krisecenteret, vil dit og dine eventuelle medbragte børns navne og CPR-numre ikke fremgå af orienteringen til din bopælskommune.”
Angående efterværn: Hegnetslund Krisecenter tilbyder ikke efterværn. Efterværn anvendes i serviceloven og dækker over et tilbud til unge, med behov for særlig støtte, i alderen 18-22 år, som har brug for støtte til at etablerer en selvstændig tilværelse på lige fod med andre unge. Det således en professionel indsats over længere tid med helt klare mål jf. en handleplan. Ved gennemgang af kvalitetsstandarden er "efterværn" derfor fjernet, idet det giver et forkert billede af hvad tilbuddet indeholder.
Flextransport: Det er lovbestemt, at man skal være svært bevægelseshæmmet og benytte ganghjælpemiddel for at kunne benytte handicapflex. Flextur er en ordning alle kan benytte.
Handicaprådet har ligeledes haft revideringen af kvalitetsstandarderne i høring, og har meldt tilbage, at de ikke har kommentarer hertil.