Undervisningsministeren nedsatte i foråret 2018 en bredt sammensat arbejdsgruppe, som skulle komme med bud på, hvordan reduktionen af Fælles Mål bedst udmøntes på læringsplatformene. Den 20. juni 2018 offentliggjorde arbejdsgruppen kataloget Fælles Mål på læringsplatforme. Kataloget er vedhæftet som bilag.
Kataloget skitserer aftalegrundlaget for læringsplatforme og Fælles Mål. Læringsplatforme er en del af Brugerportalsinitiativet, som indebærer, at alle kommuner/skoler har skullet vælge en læringsplatform og at alle efterfølgende får kommunikationsplatformen AULA. Brugerportalsinitiativet skal understøtte, at elever, pædagogisk personale og forældre oplever en sammenhængende digital folkeskole. Omdrejningspunktet for brugerportalsinitiativet er, at alle folkeskoler implementerer en læringsplatform ved udgangen af 2017, og fra august 2019 kommer AULA, den fælleskommunale kommunikations- og samarbejdsplatform. Som læringsplatform har Køge Kommune i 2017 - efter en meget grundig inddragelses- og udvælgesesproces - valgt "Min Uddannelse" (MU).
Arbejdsgruppen nedsat af Ministeriet har identificeret og behandlet følgende fem temaer:
- Behov for styrket lokal dialog om den meningsfulde anvendelse af læringsplatforme
- Mere rum til den professionelle dømmekraft og til eksperimenterende tilgange til læringsplatforme
- Læringsplatformenes design skal understøtte en fleksibel anvendelse
- Gentænkning af elevplansfunktionen på læringsplatformene
- Udviklingen af teknologier til at understøtte fagprofessionelles arbejde
Til de to første tematikker adresseres anfalingerne direkte til kommunalpolitikerne, Skoleafdelingen samt skolerne i Køge Kommune. Anbefalingerne til de tre øvrige tematikker adresseres udbyderne. I det følgende citeres/redegøres for arbejdsgruppens anbefalinger i forlængelse af de to første tematikker:
Tema 1
Behov for styrket lokal dialog om den meningsfulde anvendelse af læringsplatforme.
Arbejdsgruppens anbefaling:
- Der er en lokal dialog mellem det politiske niveau, forvaltningen, skoleledelser og de fagprofessionelle om, hvordan en meningsfuld brug af læringsplatformene kan understøttes.
- Der er en drøftelse mellem det kommunale niveau, skoleledelsen og de fagprofessionelle om, hvilke fælles løsninger ift. anvendelsen af læringsplatformene der kan være meningsfulde, og hvilke løsninger der skal være lokalt forankret på skoleniveau, teamniveau og individuelt.
Tema 2
Mere rum til den professionelle dømmekraft og til eksperimenterende tilgange til læringsplatforme.
Arbejdsgruppens anbefaling:
- At der lokalt skabes rum for professionel dømmekraft og didaktiske drøftelser i faglige fællesskaber fx igennem lokal dialog mellem fagteams og skolelederen.
- At der lokalt skabes mulighed for, at fagprofessionelle kan eksperimentere med læringsplatformenes funktionaliteter med henblik på at vurdere, hvor og hvornår anvendelsen af læringsplatformene er meningsgivende.
Skoleafdelingen og skolelederne har drøftet kataloget katalogets anbefalinger og har følgende bemærkninger:
Kataloget peger på en række problemer i "første generation af læringsplatformene" og implementeringen. Læringsplatformen har primært været stærk i forhold planlægning og videndeling af læringsforløb. Det er erfaret, at der er nogle udfordringer ved brug af læringsplatformene ved gennemførsel og evaluering af læringsforløb. Den har desuden vist sin styrke i at understøtte lærerne i en systematisk tilgang til planlægning og evaluering af forløb og elevernes faglige udbytte. Dette var der i varierende grad brug for.
Den videre proces med brug af læringsplatformene skal stå på skuldrene af den hidtidige udvikling, justere på førstegenerationsfejltagelser og skubbe udviklingen videre til gavn for både elevernes og lærernes faglighed og arbejdsglæde.
Skoleafdelingen og skolelederne har derfor udarbejdet følgende tids- og procesplan
Tids og procesplan:
- Skolerne afklarer og afprøver i dette skoleår en styrket dialog om meningsfuld anvendelse af læringsplatformene. Skolernes lokale løsninger forankres på skoleniveau, teamniveau og lærer/pædagog niveau. Parallelt gennemfører skoleafdelingen en dialog med Lærerforeningens kreds 44 og afklarer fælles anbefalinger.
- Skoleafdelingen laver - efter dialog med kreds 44 - erfaringsopsamling marts 2019.
- Skolerne fremlægger på Dialogmødet erfaringer med brugen af Min Uddannelse (MU). Dialogmøde Skolebestyrelser og politikere forår 2019
- Kommunal strategi for anvendelse af MU udarbejdes forår 2019. Der vil samtidig blive fremlagt en strategi for anvendelsen af kommunikationsplatformen AULA.
- Skolerne implementerer revideret udgave af MU og ibrugtagen af AULA skoleår 2019/2020.