Om overførsler generelt
Forvaltningen udarbejder hvert år i marts en overførselssag til alle fagudvalg, Økonomiudvalget og Byrådet. Sagen er en opsamling på merforbrug og mindreforbrug fra sidste års regnskab, hvor det i et vist omfang er muligt at overføre til næste regnskabsår. Overførslerne skal godkendes af Byrådet.
Formålet med overførselsadgang er at sikre en rationel ressourceanvendelse og en meningsfuld økonomistyring. Ved at give udvalg/forvaltninger/enheder mulighed for at overføre over- eller underskud til næste budgetår øges deres selvbestemmelse og prioriteringsmuligheder. Dermed kan de fx spare op til anskaffelser, arrangementer, særlige initiativer o. lign. eller omvendt – inden for de opsatte grænser - foretage et overtræk mod at overføre et underskud, som vil skulle indhentes det efterfølgende år. Uden overførselsadgang ville enhederne ikke have disse muligheder, og der ville for den enkelte budgetansvarlige intet incitament være til at spare op; tværtimod ville det kunne anspore til uhensigtsmæssig brug af overskydende midler ved årets afslutning.
Overførselsadgangen er ikke formelt bindende, men har karakter af hensigtserklæring fra Byrådet til de budgetansvarlige. Overførslerne vil altid kræve en ny politisk stillingtagen ved årets slutning, hvilket følger af den kommunale styrelseslov, der bestemmer, at alle bevillinger er ét-årige.
Over-/underskud overføres som en hhv. positiv/negativ tillægsbevilling til kommende års budget.
Overførsel af uforbrugte budgetmidler giver i forhold til økonomistyring og incitamentsstruktur bedre mening på nogle budgetområder end på andre. Derfor gælder der forskellige overførselsregler på forskellige områder. Overordnet gælder der forskellige regler for drift, anlæg og finansiering, og yderligere er overførselsadgangen på driften delt op i fire typer: automatisk overførselsadgang, overførsel på særlige vilkår, overførsel iht. rammeaftale med Region Sjælland samt ingen overførsel.
Køge Kommunes opdeling af budget og regler for overførsler fremgår af kommunens principper for økonomistyring. I vedlagte bilag 1 er givet et resumé af disse.
Særlige overordnede forhold i årets overførselssag
Direktionen anbefaler til alle fagudvalg, at alle nettooverskud på både service, indkomstoverførsler og andet søges overført til 2022 og afsat på pulje under Økonomiudvalget (service) reserveret til imødegåelse af forventet midtvejs-/efterregulering i sommerens økonomiaftale samt til COVID-19 udgifter i 2022. Der indstilles i alt 47,7 mio. kr. overført til denne pulje.
Det er således alle de beløb, som ellers ville være tilgået kassen, som indstilles overført til den central pulje. Dog tilgår overskuddene på Andet under Økonomiudvalget, Klima- og Planudvalget og Teknik- og Ejendomsudvalget ikke til puljen, da det er penge som i princippet ikke er kommunens, men reguleres via mellemværende på balance (vedrører ældreboliger og forsyningsvirksomhed).
Det store mindreforbrug på indkomstoverførsler har vist sig at være en tendens på landsplan, hvorfor det må forventes, at der i økonomiaftalen til sommer vil blive aftalt en midtvejs-/efterregulering af kommunernes tilskud fra staten.
Overførslerne til puljen er markeret med gul i bilag 2 og 3.
Særligt vedr. COVID-19 udgifter afholdt i 2021
Udgifterne til COVID-19 i 2021 er opgjort til 29 mio. kr. Hovedparten af disse blev finansieret i forbindelse med 3. økonomiske redegørelse i 2021, men ved årets afslutning mangler 4,1 af de 29 mio. kr. at blive finansieret - fordelt med 479.000 kr. på Skoleudvalget, 546.000 kr. på Ældre- og Sundhedsudvalget og 3.098.000 kr. på Økonomiudvalget.
Denne restudfordring vedr. COVID-19 i 2021 søges i overførselssagerne løst ved tre ansøgte overførsler på SKU, ÆSU og ØU på samlet 4,1 mio. kr. De indgår på lige fod med øvrige ansøgte overførsler (orange) og er altså indeholdt i tallene for de pågældende udvalg og for kommunen samlet set. I praksis vil det sige, at de tre områder, det vedrører – såfremt overførslerne godkendes – får bevillinger i 2022 til dækning af de i 2021 afholdte COVID-udgifter, som de ikke fik budget til i 2021.
Specifikke forhold i årets overførselssag for Skoleudvalget
Overførsler på service
Af et samlet mindreforbrug på driftsområdet service på 7,4 mio. kr. indstiller Direktionen overførsler fra 2021 til 2022 for 7,8 mio. kr. Heraf udgør de automatiske overførsler 6,1 mio. kr. og de ansøgte overførsler inden for reglerne 1,2 mio. kr. Derudover er der ansøgt om 479.000 kr. til dækning af udgifter til Covid-19 der er afhold af Skoleudvalget til poder på skolerne. Ansøgningen kan dækkes af inden for rammerne af den samlede overførelsessag.(markeret med orange i tabel 1 i bilag 3 og i bilag 2)
Af bilag 2 fremgår et detaljeret overblik over årsresultat og overførsler på Skoleudvalgets områder.
Det indstilles endvidere, at der allerede nu overføres 4,0 mio. kr. i KITU-midler (IT-projekter på skolerne) fra 2022 til 2023, da det vurderes, at budgettet først skal bruges i 2023. Denne overførsel er ikke vist i tabeller m.m. i dette års overførselssag, som kun vedrører overførsler fra 2021. Men overførslen indstilles foretaget allerede nu for at hjælpe på overholdelse af måltal for service i 2022.