Socialstyrelsen udmeldte i maj måned en ansøgningspulje på samlet 10 mio. kr. målrettet landets kommuner med det formål at udvikle en model for en indsats forankret på socialområdet, der skal sikre, at flere unge med handicap starter på og gennemfører en ungdomsuddannelse.
Set i lyset af målsætningerne i Køge Kommunes Handicappolitik samt de beskæftigelsespolitiske mål på arbejdsmarkedsområdet om, at flere borgere med handicap skal i uddannelse og beskæftigelse, valgte forvaltningen at ansøge puljen. Køge Kommune har den 17. september modtaget tilsagn fra Socialstyrelsen på, at ansøgningen er imødekommet med hele det ansøgte beløb på 3.367.361,24 kr. til projektet "Fleksible og koordinerede veje til uddannelse for unge med handicap". Køge Kommune er en blandt i alt tre kommuner, der modtager tilskud fra puljen.
Om projektet
Projekt "Fleksible veje til koordinerede veje til uddannelse for unge med handicap" er et metode- og modeludviklingsprojekt, der, med udgangspunkt i de unges egne stemmer, ønsker og behov, skal styrke den organisatoriske kapacitet og viden om, hvordan vi på tværs af kommune og ungdomsuddannelserne i Campus Køge tilrettelægger en god og koordineret start og et inkluderende og fleksibelt uddannelsesforløb for unge med handicap, så de i højere grad end i dag påbegynder og gennemfører en ungdomsuddannelse og samtidig føler sig inkluderet i fællesskabet.
Målgruppen for projektet er unge med handicap i alderen 14-25 år, der har de kognitive og intellektuelle forudsætninger for at gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse med den rette støtte. Udover den overordnede målsætning om at flere unge med handicap påbegynder og gennemfører en ungdomsuddannelse, er der følgende målsætninger i projektet:
Målsætninger på borgerniveau:
- alle unge med handicap tilbydes et individuelt tilrettelagt vejledningsforløb om uddannelsesønsker startende fra det 8. klassetrin.
- den unge og den unges netværk oplever, at der tages udgangspunkt i den unges ønsker og behov, og at kommune og ungdomsuddannelser er ambitiøse på de unges vegne.
- at de unge med handicap får den rette og nødvendige støtte på rette tid og sted i uddannelsesforløbet.
- at flere unge med handicap opnår øgede erhvervsfaglige, sociale samt personlige kompetencer til at begå sig i ungelivet og det begyndende voksenliv.
Målsætninger på organisatorisk niveau:
- Ungdomsuddannelser og kommune opbygger og anvender en systematisk og forpligtende samarbejdsmodel for de unges overgang til og fastholdelse på ungdomsuddannelserne.
- Ungdomsuddannelserne opbygger kompetencer til at rumme og inkludere unge med handicap i uddannelsesforløbet.
- Ungdomsuddannelser og kommune opbygger viden om handicapkompenserende ordninger samt organisatorisk kapacitet til at rumme og inkludere de behov, som unge med handicap har, ligesom kommunen opnår øget viden om mulighederne på ungdomsuddannelserne.
Som en del af projektet forpligter Køge Kommune sig til at samarbejde med Socialstyrelsen, de to øvrige projektkommuner samt Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) om at bidrage til opbygning af national viden om, hvad der skal til for, at flere unge med handicap påbegynder og gennemfører en ungdomsuddannelse.