Situationen med hjemsendelse, nødpasning/-undervisning og hjemmeundervisning er af skolerne og SFOerne blevet håndteret med nytænkning og tilpasning efter lokale forhold og muligheder. Ledelse og medarbejdere er overordnet set ved godt mod, selvom det seneste 3/4 år har budt på meget omstilling, og udfordringer har tæret på kræfterne. Skoleafdelingen har løbende understøttet med kurser i virtuel undervisning, links og forslag til undervisningsforløb samt individuel/personlig teknisk og pædagogisk support.
Der var en vis uklarhed fra Ministeriets side umiddelbart efter nytår om, hvorvidt den undervisning skolerne skulle levere (som fjernundervisning og for fremmødte) var nødundervisning, eller om Folkeskolelovens almindelige krav til undervisningens omfang og indhold stadig var gældende. Det blev dog hurtigt meldt ud, at der var tale om nødundervisning, og at skolerne ikke skulle søge dispensation fra Folkeskoleloven, hvilket de normalt skulle gøre ved afvigelser. Nødundervisning omfatter både nødundervisning med fysisk tilstedeværelse på skolen og nødundervisning uden fysisk tilstedeværelse på skolen dvs. fx fjernundervisning eller virtuel undervisning hjemmefra og en kombination heraf.
Nødundervisningen skal i videst mulige omfang svare til den almindelige undervisning og erstatter ifølge reglerne herom almindelig undervisning, uanset om der er tale om nødundervisning med fysisk tilstedeværelse eller uden fysisk tilstedeværelse. Undervisningen kan også indebære, at eleven får hjemmeopgaver til digital aflevering og efterfølgende bedømmelse og evaluering fra underviseren.
Undtaget fra hjemsendelse er specialskoler og -klasser. Disse undervises på skolen.
Der er nødpasning og fysisk nødundervisning eller tilsyn under onlineundervisningen for de børn, der har behov for det. Det gælder bl.a. børn med forældre, der arbejder i kritiske funktioner, elever med særlige sociale, pædagogiske eller behandlingsmæssige behov, herunder specialskoler og specialklasser samt elever i 0. - 4. klasse, der kan møde frem til fysisk nødundervisning og –pasning, hvis det er nødvendigt for, at forældrene kan passe deres arbejde.
Ca. 11% af eleverne på de almene skoler får undervisning og/eller pasning på skolerne. Ca. 1/3 får undervisning på skolerne på grund af særlige sociale, pædagogiske eller behandlingsmæssige behov.
Gennem de lokale samarbejdsudvalg er skolelederne i tæt dialog med medarbejderne om små og store beslutninger vedrørende gennemførelsen af opgaverne, lige som Børne- og Uddannelsesforvaltningen er i tæt kontakt med de faglige organisationer.
Der er ikke pligt til at give erstatningsundervisning for evt. tabt undervisning i nødundervisnings-perioden, når perioden med nødundervisning ophører. Det fremgår af Ministeriets retningslinjer. Skolens leder kan dog vurdere, om der for en eller flere elever undtagelsesvist er behov for at give supplerende undervisning eller anden faglig støtte. Der pågår dog pt. en offentlig diskussion om, hvorvidt og i givet fald, hvordan Ministeriet, kommunerne og skolerne skal iværksætte tiltag i denne forbindelse.