Skoleafdelingen evaluerer hvert år implementeringen af Folkeskolereformen (FSR) i form af fokusgruppeinterviews med hhv. elever og ansatte på hver skole. Mønstre og tendenser fremlægges efterfølgende mundtligt for skoleledelsen. Dette års evaluering haft fokus på følgende:
- Teamet omkring en varieret undervisning
- Brobygning i indskolingen
Resultaterne af evalueringen beskrives nedenfor. Se bilag for yderligere beskrivelse af styrker og opmærksomhedspunkter.
Teamet omkring en varieret undervisning:
Temaet tydeliggør skolernes kultur og erfaringer med teamsamarbejde. Medarbejderne udtrykker, at den øgede undervisningstid har indvirkning på deres mulighed for forberedelse, samarbejde og ikke mindst udvikling af en varieret undervisning. Reformens indvirkning på fordelingen af opgaver inden for arbejdstiden har medført en klar bevidsthed om opgaveprioriteringer og dertilhørende tidsforbrug.
Der er delte meninger om læringsplatformens - MinUddannelse - styrker og udfordringer. Nogle medarbejdere oplever den som en belastning og en indsnævring af deres didaktiske frihed, mens andre oplever den som en kvalitet i den daglige undervisning, og også ser læringsplatformen som et godt lagrings- og vidensdelingsmedie.
Medarbejderne udtrykker, at der generelt er et stort fagfagligt pres, og at måden og omfanget, som fagudvalg benyttes, er forskelligt. Det har betydning for fagenes udvikling, om der er fagudvalg og om der arbejdes systematisk i fagudvalg.
Flertallet af kommunens skoler har satset betydeligt på opkvalificering af medarbejdernes kompetencer inden for motion og bevægelse, og brugen af åben skole-aktiviteter nævnes i mange sammenhænge.
Eleverne giver generelt udtryk for, at de sætter stor pris på en varieret undervisning. Eleverne forstår varieret undervisning meget bredt, bl.a. variation som variation af fag – boglige og mere kreative fag/valgfag og variation i skoleskemaet. Derudover forstår de også variation som motion og bevægelse, og de påpeger, at de sætter meget stor pris på projektorienteret undervisning, som de dog mest oplever i temauger. Variation af undervisningen i makker- og gruppearbejde bliver også fremhævet af flere elever, og det positive ved indimellem at kunne vælge aktiviteter selv. Enkelte skoler har gennem indretningen af læringsmiljøet givet mulighed for forskellige arbejdsformer og steder, hvilket også omtales meget positivt.
Selvom eleverne fortæller, at de gerne vil have mere variation, så vurderer stort set alle elever, at de oplever variation som god – lidt over middel, når det måles på en skala fra 1 – 10, hvor 10 er mest.
Brobygning i indskolingen:
De sidste to år har skoler og dagtilbud samarbejdet om at videreudvikle en overgangspædagogik, som inddrager den nyeste viden på området. Samarbejdet er foregået på både medarbejder- og lederniveau. Overgangen 2018 er første gang, hvor der kan ses resultaterne af dette arbejde. Denne evaluering bygger på viden fra både SFO-pædagoger, som modtager forårs-/aprilbørnene og børnehaveklasseledere.
Alle skoler har samarbejdet med dagtilbuddene, og dette samarbejde er udmøntet i en samarbejdsaftale, som beskriver de brobygningsaktiviteter, som skal understøtte, at alle børn får en god og tryg overgang.
Overgangen fra børnehave til skole foregår i to faser. Den første er overgangen i foråret fra børnehaverne til SFO, og derefter er der i august en overgang fra SFO til børnehaveklasse. Evalueringen viser, at alle skoledistrikter har fået udarbejdet en overgangspædagogik, som giver en god overgang for børnene til SFO. Cirka halvdelen af skolerne har også nået at udarbejde en overgangsprocedure fra SFO til børnehaveklasse. Det pædagogiske personale udtrykker stor tilfredshed med samarbejdet og fortæller, at overgangsprocedurerne udvikles og forfines løbende via evalueringerne og samarbejdet mellem institutionernes medarbejdere.