Børne- og Uddannelsesforvaltningen har sammen med IT- & Digitaliseringsafdelingen iværksat pilotprojektet med at udskifte skolernes computere med Chromebooks.
Skoleudvalget blev orienteret om pilotprojektet den 4. december 2019, hvor forvaltningen forventede, at der kunne foretages en midtvejsevaluering i maj 2020, og at Skoleudvalget ville blive forelagt en endelig vurdering i september 2020. På grund af Covid-19 er projektet forsinket, hvorfor forvaltningen her fremlægger en foreløbig midtvejsevaluering.
Chromebook er - meget forenklet - en computer, der ikke har data og programmer liggende i en hukommelse, men har det hele liggende i skyen. Det betyder, at den har en hurtigere opstartstid, ikke har virusproblemer og er billige i anskaffelse. En Chromebook koster ca. 2.000 kr. og en PC ca. 4.400 kr. Der er ulemper i form mangel på mulighed i tilvalg af programmer samt, at elever og ansatte skal vænne sig til at arbejde i en ny platform.
Alle skoler har én klasse, der er med i pilotprojektet. Det er forskelligt fra skole til skole, hvilket klassetrin, der er med i projektet, så der opnås erfaringer med forskellige aldersgrupper.
Grundet covid-19 og anbefalingerne om primært at drive udeskole, er det forskelligt fra skole til skole, hvordan opstarten af projektet er sket. Skolerne har været gode til at melde tilbage og anmode om udskudt start og forklaret hvilke udfordringer, de har stået med.
Fælles for skolerne er, at engagementet omkring projektet har været stort, lærerne har kastet sig ud i opgaven og en for del af dem med en stejl læringskurve. Nogle lærere har selv produceret materiale med introduktion til Chromebooks' Google-univers, som efterfølgende er delt med de andre lærere. Andre har fundet materiale på forlaget Alinea og andre platforme, mens andre lærere, ved hjælp af Office 365-online, har brugt Chromebooken som en pc, for på den måde at starte med at give eleverne - og sig selv - en tryghed ved bruge Chromebook.
Indskoling og mellemtrin er kommet godt fra start, da de har været i gang længere tid. Før de store elever kom retur fra hjemmeundervisning, var der en ro omkring dem og deres skoledag, mindre hold og færre elever på skolen, og det gav en god opstart af pilotprojektet.
De store elever – 6., 7. og 8. klasserne – er efter sommerferien også kommet godt i gang med at bruge Chromebook, som en del af deres hverdag og arbejdsredskab. Udfordringen for udskolingen ligger i matematik, hvor programmet Wordmat (en del af Office pakken) er en stor del af faget, men ikke kan bruges på Chromebook. I samarbejde med testlærere, andre kommuner og leverandører, er forvaltningen i gang med at undersøge hvilke apps, der er mest hensigtsmæssige at bruge i faget.
Forvaltningen har foretaget en meget midlertidig evaluering med indskolings- og mellemtrins elever og her er nogle af tilbagemeldingerne:
- Det er fedt at have sin egen Chromebook – så ved man at den altid er ladet op og at man ikke skal dele med andre. Og man skal heller ikke spritte Chromebook af, efter man har brugt den.
- Man er hurtigt logget ind, fordi man ikke skal dele med andre og fordi det ikke er en rigtig pc og den skal derfor ikke hente langsomme programmer. Det er lidt som en iPad med tastatur, bare mere pc-agtig.
- Det er mega fedt med touch funktion, pennen er god at tegne med og i billedkunst er det virkelig et godt redskab. Pennen er også god, hvis man hurtigt skal indramme noget. Pennen bruges i stedet for mousepad. - Det er rart at Chromebook er lille og let, når man skal have den med hjem i tasken.
– Den er hurtig på nettet og opdaterer bare af sig selv, uden man opdager det.
– Det er "nederen" at man ikke kan spille på Chromebooken eller installere egne programmer.
Projektet evalueres endeligt i løbet af efteråret med henblik på beslutning om, hvorvidt Køges skoler skal bruge Chromebook bredt, og på hvilken måde udrulningen i givet fald skal foregå.