Det tidligere Social- og Arbejdsmarkedsudvalg drøftede på sit møde i marts 2021 og maj 2021 negativ social kontrol. Baggrunden for drøftelsen var finanslov 2021, hvor der var afsat 40 millioner til national indsats mod negativ social kontrol i form af bl.a. etablering af exit-boliger til personer, der bryder med deres familie, og opkvalificering af fagfolk og civilsamfundsaktører i forebyggelse, opsporing og håndtering af negativ social kontrol.
Velfærdsforvaltningen beskrev overfor Social- og Arbejdsmarkedsudvalget på mødet i marts 2021, at forvaltningen ville igangsætte en proces, der sikrer fokus på negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter. Børne- og Uddannelsesforvaltningen er først blevet involveret i foråret 2022. Målet er, at Køge Kommune udarbejder fælles pejlemærker udmøntet i lokale handleplaner og actioncards. Formålet er at sikre opsporing, forebygge mistrivsel og fremme rettigheder blandt børn, unge og voksne og sikre kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet og i uddannelse. Processen styres af SIRI - Styrelsen for International Rekruttering og Integration.
Negativ social kontrol er handlinger, styring, kontrol eller sanktioner, der i væsentlig grad hæmmer eller begrænser den enkeltes livsudfoldelse, adfærd, valg og rettigheder. Det kan fx være kontrol eller restriktioner i forhold til livsstil, fritidsaktiviteter, sociale relationer, valg af ægtefælle eller retten til at bestemme over egen krop.
Æresrelateret konflikt forstås som en konflikt, der knytter sig til opfattelsen i en familie af, at et familiemedlem har krænket familiens ære. Dette knytter sig til opfattelse af familien som en samlet enhed, hvor den enkeltes handlinger kan påvirke hele familiens ære positivt eller negativt. Familien kan her både opfattes, som den nære familie i Danmark og den udvidede familie bosat i andre lande.
I National Handleplan Forebyggelse af æresrelaterede konflikter og negativ kontrol, oktober 2016 fremgår det, at særligt piger og kvinder er udsatte for negativ social kontrol. Ligesom aftalen om udmøntningen af finanslovsrammen 2021 til styrket indsats mod negativ social kontrol beskriver, at udfordringen især – men ikke udelukket - er udbredt i etniske minoritetsmiljøer.
Proces og organisering
Da indsatsen er et fælles anliggende mellem mange afdelinger på tværs af kommune samt civilsamfund, er der etableret en tværgående styregruppe bestående af Køge Kommunes arbejdsmarkedschef, socialchef og familiechef.
Målet er udarbejdelse af lokale handleplaner og actioncards for henholdsvis børne- og voksenområdet ift. negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter. Disse skal fungere som konkrete værktøjer til fagpersoner og civilsamfund, således at de har handlingsanvisninger ift. håndtering af sager om negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter:
- Input til og udarbejdelse af handleplan/actionscards: Tværgående kommunal arbejdsgruppe og workshop med deltagelse af civilaktører afdækker fælles viden og erfaringer på området, og sikrer faglig input til udarbejdelse af lokal handleplan. Se bilag for deltagere.
- Implementering og opkvalificering: Opkvalificering af kommunale fagpersoner, støtte til at udarbejde evt. nye tilbud, sparring ift. indhold i lokal handleplan. Handleplan og actioncards formidles til relevante aktører.
Politisk godkendelse af lokal handleplan.
Se bilag for procesplan.
Processen understøttes af SIRI (Styrelsen for International Rekruttering og Integration), og forventes afsluttet ultimo 2022 med efterfølgende implementering.