I forlængelse af regeringens udspil "Ét Danmark uden parallelsamfund - ingen ghettoer i 2030", har regeringen indgået 6 delaftaler.
Køge Kommune har aktuelt ingen boligområder på listen over ghetto- eller udsatte boligområder (se uddybning under delaftale 5), og er derfor pt. kun omfattet af delaftale 3. Børne- og Uddannelsesforvaltningen følger dog udviklingen tæt.
Delaftale 1: Bedre fordeling i daginstitutioner
Regeringen har indgået aftale med Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om, at der skal være en bedre fordeling af børn i daginstitutionerne.
Der må højst må nyoptages 30 pct. børn fra udsatte boligområder i alle daginstitutioner, dog med mulighed for at hæve loftet til 35 pct. i de kommuner, der har en stor andel børn i de udsatte boligområder. Målet er, at der skal være bedre mulighed for at udvikle det enkelte barns danske sprog, trivsel og generelle læringsparathed.
Delaftale 2: Børn i udsatte boligområder skal i dagtilbud
Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har indgået aftale om, at børn fra udsatte boligområder, som ikke er indskrevet i et dagtilbud som 1-årige, skal have et obligatorisk læringstilbud på 25 timer om ugen, der skal hjælpe deres danske sprog og generelle udvikling på rette vej, ligesom børnene gennem leg og aktiviteter bliver introduceret til de danske traditioner, højtider, normer og værdier.
Begge forældre er forpligtede til at deltage i samarbejdet omkring barnet i læringstilbuddet, ellers standses børneydelsen. Straffen skærpes for ledere i eksempelvis dagtilbud og skoler, der ikke overholder underretningspligten.
Ændringerne om obligatorisk læringstilbud forventes at træde i kraft 1. juli 2019.
Delaftale 3: Bekæmpelse af parallelsamfund på undervisningsområdet
Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har indgået aftale om, at der fremover skal indføres sprogprøver i 0. klasse kombineret med intensiv støtte til at styrke elevernes sprog på grundskoler med en høj andel af børn fra udsatte boligområder.
Partierne vil styrke forældreansvaret ved at indføre krav til, at børn deltager i undervisningen i folkeskolen. Manglende deltagelse kan derfor medføre underretninger med henblik på at gribe tidligt ind over for fravær og efterfølgende bortfald af børnecheck.
Derudover indføres øgede sanktioner over for folkeskoler og ungdomsuddannelsesinstitutioner, der gennem længere tid har dårlige resultater.
Der bliver samlet afsat 76 mio. kr. om året til delaftalen.
Delaftale 4: Forbud mod at flytte i ghettoer for folk på kontanthjælp
Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti har indgået aftale om, at et opgør med parallelsamfund kræver en radikal ændring af sammensætningen af beboerne i ghettoområderne. Derfor indføres et forbud mod, at folk på kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse må flytte til de hårdeste ghettoområder.
Forslaget træder i kraft den 1. juli 2019.
De hårdeste ghettoområder indbefatter områder, der har været på ghettolisten de seneste 4 år. Køge Kommune har ikke aktuelt et område på ghettolisten og er derfor ikke omfattet af initiativet.
Delaftale 5: Initiativer på boligområdet der modvirker parallelsamfund
Regeringen har indgået aftale med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti. Med aftalen målrettes 10 mia. kr. til udsatte boligområder i 2019-2026. Midlerne prioriteres fra Landsbyggefonden og går til renovering, huslejenedsættelser, boligsociale indsatser, infrastruktur-forbedringer og nedrivninger.
Initiativerne inkluderer bl.a.
1) Nye ghettokriterier
2) Fysiske forandringer i boligområderne
3) Nye muligheder for fuld afvikling af de mest udsatte boligområder
4) Mere håndfast styring af, hvem der kan bo i de udsatte boligområder
5) Øvrige initiativer (fx. dansk som arbejdssprog i beboerdemokratier)
Baseret på den seneste opgørelse fra december 2017 og de redigerede ghettokriterier, er der aktuelt 30 ghettoområder og 55 udsatte boligområder.
Udsatte boligområder opfylder mindst to af ghettokriterierne 1 til 4 (omhandler uddannelsesniveau, tilknytning til arbejdsmarkedet, bruttoindkomst og grad af kriminalitet i boligområderne).
Ghettoområder opfylder mindst to af kriterierne 1 til 4 og opfylder derudover kriterie 5 (andel beboere fra ikke-vestlige lande).
Delaftale 6: Finansiering
Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti har indgået aftale om finansiering af indsatser for at forebygge og nedbryde parallelsamfund og aftale om Landsbyggefondens ramme til fysiske forandringer af de udsatte boligområder mv. i perioden 2019-2026.
Der prioriteres i alt ca. 30 mio. kr. i 2018, 320 mio. kr. i 2019, 340 mio. kr. i 2020 og 230 mio. kr. fra 2021. Konkret prioriteres tiltag på bl.a. børne- og social-, undervisnings-, beskæftigelses-, og boligområdet, hvorom der forventes indgået delaftaler i den kommende tid.