Elevfraværet vokser og kan udvikle sig til et alvorligt problem. Køge ligger ret gennemsnitligt og har ikke et højt fravær i sammenligning med andre kommuner. Alligevel har Køge Kommune valgt at have fokus på dette problem og iværksætte en indsats for at finde nye løsninger. Køge Kommunes arbejde på dette område har inspireret andre kommuner og skolefolk og har resulteret i nysgerrighed og anerkendelse.
Fraværet er et problem for den enkelte elev, men i Køge Kommune arbejder man for, at problemet skal løses i fællesskab. Det seneste år har samtlige skoler på tværs af kommunen arbejdet målrettet med nytænkning, der kan nedbringe elevfravær. Nøgleordene er mere fokus på fagligt spændende undervisning, klassefællesskab, tidlig indsats og tæt samarbejde mellem kommunens forskellige professioner. Næste skridt er at gå fra projekt til pædagogik.
Indsatsens hovedtanke er, at:
- styrke skolens undervisning og aktiviteter til at være mere inddragende og fagligt attraktive
- styrke fællesskabet i klassen og gruppen, så den enkelte oplever sig savnet og manglende ved fravær
- styrke den tidlige indsats og løsninger fundet i det tværfaglige samarbejde blandt de fagprofessionelle.
Kort historik fra 2020:
Strategien for Aktiv tilstedeværelse og håndtering af fravær blev drøftet på Skoleudvalgets møde den 4. marts 2020 og efter en høring besluttet af Skoleudvalget den 3. juni 2020.
Strategien blev udarbejdet efter en udrednings- og udviklingsproces af en 12-personers tværprofessionel arbejdsgruppe med deltagelse fra skolerne, PPR, Familieafdelingen og Skoleafdelingen og med inspiration og deltagelse fra skoleforsker Helle Rabøl Hansen. Strategien er udgivet i papirform og findes også på kommunens hjemmeside.
Der var planlagt et "hal-møde" med de ca. 1.000 ansatte lærere, pædagoger og relevante kolleger fra PPR og Familieafdelingen til afholdelse i august 2020. På grund af pandemien blev mødet først udskudt til november 2020 og efterfølgende konverteret til digital form, således at oplæg blev livestreamet og spørgsmål blev formidlet via en virtuel platform. På temadagen deltog - passivt - en del gæster fra andre kommuner, KL, Ministeriet samt forsknings- og uddannelsesmiljøet.
Inden temadagen blev der produceret tre kortfilm om emnet. En af filmene var tre korte, dialogskabende oplæg fra de tre oplægsholdere på temadagen. Denne film blev sendt til skolerne og benyttet til debatoplæg. Skolerne indsendte feedback, spørgsmål og kommentarer, som indgik i planlægningen af temadagen i november 2020, således, at det blev etableret en interaktion mellem skolerne og oplægsholderne.
Opfølgning og indsats:
Siden temadagen i 2020 har der - dog med et vist Corona-benspænd - været arbejdet på skolerne med 3 indsatser:
- Pilotskoler: 4 udvalgte skoler har arbejdet med øget elevinddragelse for at nedbringe fravær i udskolingen. Skoleforsker Helle Rabøl Hansen har undervist.
- Pionergruppe: 16 medarbejdere (lærere, pædagoger og psykologer) har arbejdet med at udvikle og afprøve en mere fællesskabende undervisning.
- Rejsehold: en tværfaglig enhed med tre fagligheder (Skoleafdelingen, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning og Familieafdelingen) har besøgt alle skoler i Køge for at tilbyde sparring ift. arbejdet med at nedbringe fravær.
Siden starten har Køge oplevet stor opmærksomhed og nysgerrighed fra andre kommuner og fra ministerier og organisationer. Der har været henvendelser fra flere kommuner, og Køge har bidraget med oplæg på flere kurser i ministeriet og i forskellige organisationer. Bl.a. blev Køge Kommune bedt om at holde et video-oplæg på KL's Børn og Unge Topmøde.
To forskere fra Professionshøjskolen Absalon gennemfører følgeforskning af projektet.
Den 6. november 2021 gennemførtes endnu en temadag. Efter skolernes ønske gennemførtes denne også som livestreamet temadag, da skolerne mente, at skolernes dialog med sig selv og samarbejdspartnere lettere ville kunne foregå, når man sad i et lokale på skolen og så oplæggene på en skærm. Temadagen havde en "udgående reporter/kamerahold", der bragte dialog med medarbejdere på forskellige skoler ind i den fælles livestreaming-produktion.
Årets temadag havde fået undertitlen "fra projekt til pædagogisk praksis". Med dette signaleres, at der ikke er tale om et projekt, som ikke sætter de store aftryk, når projektet er slut, men med denne indsats ønsker forvaltningen at have meget fokus på en implementering, der sikrer ændringen og at mindsettet vil være bæredygtigt i skolernes praksis.
Efter årets temadag fortsætter skolerne arbejdet og videreudviklingen med de samme tre indsatser, som året før. Vi holder fast i de tre indsatser for at opnå en kontinuitet i arbejdet med indsatsen hos pædagoger, lærere, psykologer, sagsbehandlere og ledere, men inden for indsatserne videreudvikles arbejdet og praksis.
Arbejdet er beskrevet/dokumenteret i 5 korte podcasts, der beskriver projektets overordnede fokus, arbejdet med de tre indsatser og en opsamling under temadagen. Alle dokumenter, film, optagelser af oplæg, optagelse fra KL's Børn og Unge Topmøde m.v. ligger åbent til rådighed på hjemmesiden www.ErDuPaaVej.dk.