I forlængelse af Skoleudvalgets møde den 5. december 2018 foreligger nu Strategi for inkluderende fællesskaber til vedtagelse efter gennemført høring i skolebestyrelserne frem til 18. januar 2019 og efter orientering og debat på Skoleudvalgets dialogmøde med skolebestyrelserne dewn 24. januar 2019.
Den 14. august 2018 og efterfølgende den 7. november 2018 blev Skoleudvalget orienteret om arbejdet med revidering af inklusionsstrategien fra 2013. Efter dialog med Danmarks Lærerforening og BUPL udsendtes første udkast 9. september 2018 til skolerne mhp. dialog i LMU og andre fora. Den 24. oktober 2018 blev der afholdt temadag om inklusion, hvor skoleledere, ressource-team, PPR med flere havde dialog om inklusionen.
De daværende høringssvar fra LMUerne udtrykte, at den var professionelt og fagligt godt beskrevet i forhold til den pædagogiske og psykologiske praksis. Strategien kunne bidrage til en opstramning af samarbejdet omkring inklusion i skolerne, hed det. Andre mente, at der manglede klare succeskriterier, ligesom der blev efterlyst tal, økonomi og konkrete modeller for strategiens gennemførelse.
Forvaltningen vurderede dog - på baggrund af de mange gode kommentarer - at det krævede en grundigere gennemskrivning af strategien frem for blot en tilretning, hvilket blev gennemført og fremlagt på Skoleudvalgets møde den 5. december 2018, efter først at have været drøftet på FMU-mødet den 28. november 2018.
Der er i strategien ikke medtaget hverken økonomi, konkrete tal eller modeller. Strategien afspejler en overordnet og langsigtet plan for, hvordan der arbejdes med inklusion i Køge Kommune, idet en strategi skal have et vist overordnet præg og skal kunne gælde i en årrække. Forvaltningen arbejder pt. med en økonomisk model, der på én gang holder fast i Køges praksis med at lægge en del af inklusionspengene ud til skolerne, samtidig med at der indføres et element af økonomisk incitament til at styrke inklusionen og overholdelse af budgettet. Dette vil blive fremlagt på Skoleudvalgets møde den 6. marts 2019 og forventes tillige at blive sendt i høring.
Høringssvarene giver generelt udtryk for tilfredshed med strategien, som kaldes overskuelig og systematisk. Mange høringssvar giver udtryk for, at strategien er ambitiøs, og der gives udtryk for behov for øgede ressourcer til området. Der gives også udtryk for behov for opkvalificering af personalet, idet der har været en vis udskiftning siden den omfattende kompetenceudvikling (2 x 25 timer til alle lærere) i årene lige efter den nuværende strategis vedtagelse.
Skolelederforeningen bemærker, at hvis personalet skal opleve nødvendig tid til refleksion, bør der tilføjes en passus om, at "ledelsen oplever, at der er de nødvendige ressourcer til at gennemføre målsætningerne i strategien". Skolelederforeningen foreslår i øvrigt, at fristen for udarbejdelse af skolernes lokale handleplaner udsættes fra ”udgangen af indeværende skoleår” til ”udgangen af 2019”. Forvaltningen anbefaler en halv imødekommelse ved, at fristen bliver ”udgangen af oktober 2019", så dette er gennemført inden visitationsprocessen begynder i november.
Danmarks Lærerforening beskriver den konkrete hverdag, deres medlemmer oplever i forbindelse med elever, der er inkluderet i klasserne, men som kræver en særlig indsats. De peger på, at regeringens ekspertgruppe, der lægger vægt på prioritering af indsatser og ressourcer. De fremhæver, at det skal være faglige hensyn og ikke økonomiske hensyn, der skal afgøre, hvilket tilbud et barn skal have.
BUPL udtrykker også bekymring for, om strategien følges ressourcemæssigt op. De oplever, at personale i skole og SFO får større opgaver og mindre budgetter. BUPL understreger desuden vigtigheden af forældrearbejdet og af, at SFOerne både uddannelsesmæssigt og ressourcemæssigt tilgodeses for at kunne yde deres del af inklusionsindsatsen. BUPL efterlyser en grundigere beskrivelse af evalueringen af strategien.
Forvaltningens vurdering er, at høringssvar vedrørende ønsker om flere ressourcer på området må behandles, når forvaltningen fremlægger en plan for en økonomisk model, der på én gang tilgodeser en prioritering af ressourcer og samtidigt arbejder for overholdelse af det samlede budget for området.
Når strategien er godkendt, vil den blive bearbejdet redaktionelt og grafisk med henblik på udgivelse.