Folketinget vedtog den 2. maj 2019 en justering af Folkeskoleloven. Aftalen mellem forligsparterne er udformet under overskrifterne:
- Klarere rammer for tilrettelæggelse af skoledagen
- Øget faglighed og kvalitet
- Øget frihed
Aftalen indebærer bl.a. sænkning af mindstekravet til den samlede varighed af undervisningstiden i indskolingen (0. - 3. klasse) samt yderligere 90 timers fagdelt undervisning på mellemtrinnet og i udskolingen, der tages fra den understøttende undervisning.
Det fremgår af aftalen mellem forligspartierne, at intentionen med sænkning af mindstekravet til den samlede varighed af undervisningstiden i indskolingen er, at skoleugen for indskolingen generelt reduceres. Der kan imidlertid fortsat planlægges med et længere varighed end mindstekravet, så længe den samlede undervisningstid ikke overstiger 1.400 timer.
Ved indførelsen af folkeskolereformen i 2014/15 blev åbningstiden i SFO’erne reduceret, og forældretaksten blev reduceret ud fra en beslutning om, at forældrebetalingsandelen skulle forblive uændret. Hvis der fra 2020 skal arbejdes efter samme princip, skal forældretaksen ligeledes øges fra 2020 for at opretholde uændret forældrebetalingsandel.
Den ændrede åbningstid medfører en takststigning på 10,5 %, hvilket svarer til takstreduktionen i 2014. Den foreløbige beregning af justeringen af folkeskolereformen medfører en budgetramme til kvalitetsløft i folkeskolen på 3,5 – 4,0 mio. kr., hvilket var en del af aftaleparternes intention med ændringerne. Af budgetrammen til øget kvalitetsløft udgør den øgede forældrebetaling 2,0 mio. kr.
Den formelle beslutning af taksten sker ved budgetvedtagelsen af det samlede byråd. Udvalget kan vælge at anbefale ændring i princippet. Herved vil forældrebetalingsandelen blive lavere og dette vil betyde færre midler til kvalitetsløft i folkeskolen.
En fastholdelse af princippet om uændret forældrebetalingsandel vil betyde følgende ændringer i den månedlige takst udover almindelig prisfremskrivning.
- 184 kr. pr. måned i SFO 0. – 1. klasse
- 147 kr. pr. måned i SFO 2. – 3. klasse