Ældre- og Sundhedsudvalget besluttede på sit møde den 12. juni 2018 at forvaltningen skulle udarbejde nye retningslinjer for anvendelse af midler til aktiverende og forebyggende tilbud efter servicelovens § 79.
Punktet var på Ældre- og Sundhedsudvalgets møde den 16. august 2018, hvor punktet blev udskudt, og det blev besluttet, at forvaltningen skulle udarbejde et nyt forslag på baggrund af indkomne høringssvar og drøftelse heraf.
Formålet med aktiverende og forebyggende tiltag efter §79 er at iværksætte eller give tilskud til generelle tilbud med aktiverende eller forebyggende sigte. De generelle aktiverende tilbud bør bidrage til at forebygge forværring og sikre vedligeholdelse af målgruppens helbredstilstand og generelle trivsel i øvrigt.
Tilbuddene omfatter aktivitetsprægede tilbud. Formålet med tilbuddene er at øge og bevare brugernes mulighed for at klare sig selv, fx ved at forebygge forringelse af den fysiske funktionsevne eller af social isolation.
I henhold til serviceloven træffer kommunen også beslutning om, hvorvidt tilbuddene skal iværksættes ved kommunens egen foranstaltning eller overlades til foreninger og organisationer eller til brugerne selv.
Køge Kommune har hidtil haft den praksis at uddele midlerne under §79 til pensionistforeninger i kommunen.
Af de nuværende regler fremgår, at puljen er målrettet pensionistforeninger og -klubber. Disse skal have mindst 20 medlemmer for at kunne opnå tilskud. Derudover skal foreningen være åben for pensionister mindst en gang om måneden med undtagelse af én feriemåned, hvor der kan holdes lukket.
Hver forening modtager et grundbeløb på 7.000 kr. og et tilskud per medlem, som modtager førtids- eller folkepension og har fast bopæl i Køge Kommune. Der gives kun tilskud til de 500 første medlemmer per forening.
I forbindelse med ansøgning skal foreningerne indsende regnskab, medlemsliste, vedtægter og en kopi af referat fra seneste generalforsamling.
Forvaltningen foreslår, at tildelingen ændres grundlæggende, således at det sikres, at tilskuddene entydigt målrettes aktiverende og forebyggende tiltag, men fortsat målrettes borgere over 60 år.
Forvaltningen foreslår, at midler tildeles på baggrund af ansøgninger til konkret beskrevne aktiviteter og at tilskuddene bevilges til dækning af konkrete udgifter til forebyggende og aktiverende tilbud. Forvaltningen foreslår også, at som ved tildeling af midlerne til frivilligt socialt arbejde kan der som udgangspunkt ikke ydes tilskud til lokaler, løn og forplejning.
Forslaget indebærer, at tilskuddet til centerråd bortfalder og at det ikke kun er egentlige pensionistforeninger der kan ansøge, men at også andre aktører, der ønsker at lave målrettede aktiviteter for borgere over 60 år, kan ansøge. Forslaget indebærer også, at der ikke længere tildeles et beløb pr. medlem af en forening, men at tilskuddet afhænger af udgiften til den konkrete aktivitet i det pågældende år.
Det følger af loven, at der ikke må gives tilskud til aktiviteter efter § 79, som modtager støtte efter reglerne i anden lovgivning, f.eks. folkeoplysningsloven. Dette foreslås præciseret i den nye regler.
Som en del af ændringerne foreslås det at flytte ansøgningsfristen til november. Det er forventningen, at det vil give nogle administrative fordele at lægge fristen og tildelingen af midlerne samtidig med tildelingen af midler til frivilligt socialt arbejde under §18.
Herudover foreslås det at inddrage Seniorrådet i behandlingen af de indkomne ansøgninger, ved at gøre dem høringsberettigede i forhold til fordelingen af midlerne blandt de indkomne ansøgninger.
Behandlingen af ansøgningerne vil således ske på første Ældre- og Sundhedsudvalgsmøde efter årsskiftet.
Med ændringerne vil Køge Kommune synliggøre og styrke fokus på det aktiverende og forebyggende sigte i forbindelse med anvendelsen af midlerne under §79.