Sundhedsstyrelsen skønnede i 2016, at ensomhed på daværende tidspunkt kostede samfundet i omegnen at 8 mia. kroner om året i afledte sundhedsudgifter samt tabt produktion. Ensomhed og social isolation har negativ betydning for menneskers psykiske velvære. Der ses en øget forekomst af stress, depression og søvnforstyrrelser hos mennesker, som føler sig ensomme. Siden er kommet tal, som viser, at antallet af danskere, som føler sig ensomme, er stigende, og det kan deraf antages, at de afledte udgifter ligeledes er stigende.
Corona-epidemien og lukningen af samfundet betød, at især mange ældre borgere fik vanskeligt ved at opretholde kontakt til deres sociale netværk. Byrådet i Køge Kommune besluttede derfor i maj at afsætte 1 mio. kr. til en indsats, som har til formål at forebygge, at ældre der befinder sig i en skrøbelig situation, ender i lang tids ensomhed med sygdom og funktionsnedsættelse til følge. Til dette formål er etableret en indsats, hvor borgere og pårørende kan ringe til en af Køge Kommunes forebyggende medarbejdere og få hjælp. I nogle tilfælde kan denne hjælp være en henvisning til et frivilligt tilbud.
En af ambitionerne i indsatsen er derfor, at Køge Kommune skal samarbejde med frivillige foreninger om ensomhedsbekæmpelsen. Tanken bag dette er, at civilsamfundet kan tilbyde noget, som kommunen ikke kan og skal i forhold til det at danne sociale relationer og netværk.
Nogen borgere har imidlertid vanskeligt ved at komme ud over dørtrinnet, selvom de gerne vil deltage i en aktivitet. Hvis man har været isoleret gennem længere tid, kan det være svært at tage skridtet mod noget nyt og ukendt. Køge Kommune har modtaget flere henvendelser fra borgere, som gerne vil deltage i en aktivitet, men har svært ved af egen drift at komme ud over dørtrinnet og møde op til aktiviteten.
På orienteringssag om indsatsen i august beskrev forvaltningen, at Køge Kommune var i dialog med Røde Kors Køge om etablering af 'Følgeskab til fællesskab', hvor frivillige og borgere i målgruppen kan følges til en aktivitet. Dialogen er siden blevet konkretiseret i udkast til en samarbejdsaftale mellem Køge Kommune og Røde Kors Køge, der er vedhæftet som bilag. Konkret betyder aftalen, at Køge Kommunes forebyggende medarbejdere kan tage kontakt til Røde Kors Køge med henblik på at finde en frivillig 'følger' til en borger, som gerne vil deltage i en aktivitet, men ikke er i stand til at tage skridtet ud over dørtrinnet selv.
Røde Kors' landsorganisation etablerede under corona et hjælpenetværk i hele landet, herunder i Køge Kommune, hvor de tilbød hjælp med eks. indkøb til mennesker, som var i risikogruppe ift. Covid-19 og derfor i selvvalgt isolation. Røde Kors oplevede tilgang af frivillige, som gerne ville hjælpe og regner med at kunne engagere nogen af disse i en følgeordning i Køge Kommune.