Ældre- og Sundhedsudvalget besluttede på sit møde den 2. februar 2021, at forvaltningen skulle udarbejde en sag om sygeplejen m.v. I denne sag orienteres om sygeplejen i forhold til det nære sundhedsvæsen. Forvaltningen vil på udvalgsmødet komme med en nærmere orientering om sagen.
Den 1. januar 2007 trådte kommunalreformen i kraft. Det medførte en række ændringer for den organisatoriske struktur og opgavefordelingen i den offentlige sektor i Danmark.
På sundhedsområdet fik kommunerne ansvar for forebyggelse, pleje og genoptræning, der ikke foregår under indlæggelse. Derudover fik kommunerne ansvar for hjemmesygepleje samt specialtandpleje.
I 2013 vedtog folketinget en justering af reformen på baggrund af regeringens sundhedspolitiske udspil "Mere borger, mindre patient - Et stærkt fælles sundhedsvæsen", som havde fokus på et styrket nært sundhedsvæsen på tværs af de kommunale sundhedstilbud, sygehusene og almen praksis. Derudover lagdes der op til, at kommuner og regioner indgik fælles, forpligtende sundhedsaftaler med konkrete målsætninger på sundhedsområdet.
Sundhedsaftalerne sætter retningen for udviklingen af det nære sundhedsvæsen med konkrete mål, som følges op på løbende i samarbejdsfora med deltagelse af kommunerne, regionerne og repræsentanter fra almen praksis.
I 2019 indgik Køge Kommune sammen med de øvrige 16 kommuner i regionen Sundhedsaftalen 2019-2023 med Region Sjælland. Her blev det besluttet at arbejde med fire fokusområder:
- Fælles om borgerens livsudfordringer
- Tryghed og mestring i eget hjem
- Effektiv forebyggelse - sunde borgere
- Mental sundhed og psykisk trivsel
I de kommende år vil antallet af plejekrævende ældre og borgere med kroniske lidelser stige. Der bliver flere og flere multisyge, og mange borgeres livsudfordringer vil deraf blive mere komplekse.
Derudover ses en tendens til, at patienter bliver udskrevet tidligere fra sygehusene, og mange bliver genindlagt på sygehuset inden for de første 30 dage efter udskrivelse. De seneste tilgængelige tal på akutte genindlæggelser viste, at antallet var stigende i Køge Kommune i perioden 2014-2018 og at Køge Kommune ligger over landsgennemsnittet.
I takt med udviklingen af det nære sundhedsvæsen er flere og flere opgaver flyttet ud til kommunerne, som løser disse tæt på borgerne. Disse opgaver varetages i kommunerne af sygeplejersker, både i forhold til almindelig sygepleje og akutfunktioner, af diætister, fysio- og ergoterapeuter, SOSU-assistenter og -hjælpere i hjemmeplejen, farmakonomer m.fl.
Køge Kommunes svar på den stigende kompleksitet i sygdomsbilledet og funktionsniveaet hos borgerne, opgaveglidningen fra region til kommuner samt det intensiverede Nære Sundhedsvæsen, tager i høj grad udgangspunkt i effektiv forebyggelse, tidlig opsporing, rehabilitering og stor inddragelse af borgeren i målene for den tværfaglige rehabiliteringsindsats, samt flow igennem systemet således at borgeren får den rigtige indsats på det rigtige tidspunkt inden for de givne faglige og økonomiske rammer.
Udviklingen i retning af øget kompleksitet i det samlede udfordringsbillede stiller krav til organiseringen af de kommunale sundhedstilbud, herunder sammensætningen med forskellige fagligheder og kompetencer. I fremtidens nære sundhedsvæsen er der behov for en bred vifte af forskellige fagligheder, som afspejler kompleksiteten i opgaverne, og som kan samarbejde på tværs om at levere de rette sundhedstilbud med udgangspunkt i borgerens livssituation, så borgeren kan have flere gode leveår.