Ifølge Sundhedsloven skal der i hver valgperiode udarbejdes en praksisplan vedrørende almen praksis. Praksisplanen fungerer som planlægningsramme for kapaciteten i almen praksis i planperioden og udgør endvidere rammen for udviklingen af samarbejdet og opgaveløsningen mellem almen praksis, kommunerne og regionens sygehuse. Herunder fungerer praksisplanen som en udmøntning af Sundhedsaftalen overfor almen praksis.
Praksisplanen for Region Sjælland udarbejdes af praksisplanudvalget, der består af kommunale og regionale medlemmer, samt medlemmer udpeget blandt de praktiserende læger.
Praksisplanen beskriver kapaciteten på almen praksis i perioden samt de indsatsområder, som Praksisplanudvalget vil sætte i fokus.
Lægedækning
Praksisplanudvalget ønsker at gøre det attraktivt for praktiserende læger at etablere eller overtage en almen praksis i regionen – det skal være så let og så tiltrækkende som muligt at nedsætte sig som almen praktiserende læge i Region Sjælland. Samtidig ønsker udvalget at fastholde de praktiserende læger, der allerede er i regionen.
Praksisplanudvalgets mål er at:
- Alle borgere i Region Sjælland skal fortsat have adgang til en praktiserende læge, uanset hvor i regionen de bor.
- Det skal være attraktivt at være praktiserende læge i Region Sjælland.
I forhold til Køge Kommune fremgår det af bilaget til sundhedsaftalen (figur 167), at der i kommunen er 21 almen praksis, og at 15 af dem har lukket for tilgang af nye patienter. Det betyder, at andelen af praksis, der har lukket for tilgang i Køge Kommune, ligger over gennemsnittet på 62% for Region Sjælland.
Fokus på sarbare patientgrupper
Sundhedsaftalen 2019-2023 for Region Sjælland har fokus på de sårbare patientgrupper. Praksisplanen kan bidrage til, at sundhedsaftalens indsatser gennemføres i almen praksis.
Praksisplanudvalget vil have fokus på samarbejdet sektorerne imellem om de sårbare patienter, så de sikres forløb med kontinuitet og tryghed.
Samtidig vil Praksisplanudvalget sikre fokus på effektiv forebyggelse og tidlig opsporing af sygdom i forhold til de sårbare grupper patienter, og på at flest muligt får mulighed for at mestre deres eget liv med sygdom, så bl.a. antallet af indlæggelser begrænses.
Praksisplanudvalgets mål er at:
- Implementere de indsatser i almen praksis, der kan forbedre den samlede livssituation for de sårbare patientgrupper.
Udnyttelse af digitale og teknologiske muligheder
En del af den omstilling af sundhedsvæsenet, som allerede er i gang, handler om at sikre mere fleksibilitet i patienternes kontakt med sundhedsvæsenet. Her spiller digitalisering en væsentlig rolle.
Digitale løsninger kan understøtte, at de patienter, der ønsker at blive behandlet i eget hjem og være mere selvhjulpne med bl.a. digital selvbetjening, kan få en mere fleksibel adgang til deres læge.
Region Sjælland har etableret Danmarks første E-hospital, hvor borgere via E-hospitalets call-centerfunktion vil kunne sidde derhjemme og klare digitale målinger og dialog med lægen selv i stedet for at skulle køre til et af regionens sygehuse eller til egen læge.
Praksisplanudvalget ønsker at understøtte digitale tiltag, der kan styrke den almen praktiserende læge i rollen som tovholder og nøgleperson i patienternes forløb.
Praksisplanudvalgets mål er at:
- Understøtte digitaliseringstiltag, der skaber kvalitet for patienterne/borgerne og letter arbejdet i almen praksis og kommunerne.
- Understøtte at kendskabet til E-hospitalets ”call-center”, og de muligheder det indeholder, udbredes til borgere, almen praksis og kommunernes sundhedspersonale.
Udkast til høringssvar er vedlagt som bilag. Velfærdsforvaltningen anbefaler i høringssvaret, at Køge Kommune anbefaler den foreliggende praksisplan med de nævnte mål for den kommende periode.