Der har igennem længere tid været udfordringer med at få udskrevet færdigbehandlede patienter fra hospitalet, på grund af ventetid på aflastningspladser i Køge Kommune. Kommunens aflastningspladser er i stort omfang besat af borgere, der venter på en plejeboligplads, herunder særligt demensplejeboligpladser. Problemet med manglende aflastningspladser er indtil nu søgt afhjulpet:
- Ved etablering af foreløbigt op til 4 midlertidige aflastningspladser på Sandmarksbo Plejecenter jf. Social- og Sundhedsudvalgets beslutning 2. maj 2017. Der er således stop for visitation af nye borgere til Sandmarksbo Plejecenter. Siden udvalgets beslutning, er en af lejlighederne på plejecenteret frigivet til aflastningsplads.
- Ved etablering af 4 ekstra aflastningspladser på Sandmarksbo forbeholdt færdigbehandlede fra sygehusene, jf. Social- og Sundhedsudvalgets beslutning 19. juni 2017. Pladserne er forbeholdt færdigbehandlede fra sygehusene og er taget i brug i oktober 2017.
- På forvaltningsniveau er der skærpet fokus på nedbringelse af liggedage, herunder opmærksomhed på hurtig bevilling af hjælpemidler. Mulighed for udskrivning til egen bolig med massiv støtte undersøges altid. Hvis en borger genindlægges under sit ophold på en aflastningsplads, udskrives borgeren samtidig fra pladsen, og en ny borger tilbydes aflastningsophold.
Selvom de iværksatte tiltag for hurtigt at få nedsat liggedagene på hospitalerne for færdigbehandlede patienter har haft en positiv effekt, som det fremgår af oversigten i bilaget over afregning af færdigbehandlede patienters liggedage i 2017, så har der i januar 2018 igen været udfordringer med at hjemtage færdigbehandlede. Køge Kommune er blevet kontaktet af Region Sjællands Universitetshospital Roskilde med henblik på en drøftelse af, hvordan udfordringen omkring hjemtagning af borgere, der er færdigbehandlet, løses. Forvaltningen vurderer på denne baggrund, at der er behov for yderligere tiltag på kort sigt for at løse den aktuelle problemstilling. Endvidere er der behov for at tilvejebringe en mere permanent løsning vedrørende aflastningspladserne på længere sigt.
Forvaltningen anbefaler, at Ældre- og Sundhedsudvalget igen forholder sig til, at Køge Kommune indgår aftale med en eller flere andre kommuner om tilkøb af 3 af deres aflastningspladser i en aftalt periode, som fx kan bestå af 3 måneder med mulighed for forlængelse. Social- og Sundhedsudvalget har på sit møde den 19. juni 2017 afslået denne løsning.
Hvis udvalget tiltræder tilkøb af aflastningspladser i andre kommuner, vil det i praksis betyde, at borgere og deres pårørende vil blive informeret om, at såfremt borgeren ikke ønsker at modtage en tilbudt udenbys aflastningsplads, vil alternativet være udskrivelse til eget hjem med den mulige støtte og hjælp fra Køge Kommunes hjemmepleje – og ikke et forlænget venteophold på hospitalet.
Til orientering oplyste Slagelse Kommune i juni 2017, at det ville være muligt at indgå en aftale om leje af aflastningspladser på et af Slagelse Kommunes plejecentre, Bjergbyparken i Slots Bjergby. Taksten ville være 1.633 kr. pr. døgn i en aftale, som indgås for 3 måneder, med mulighed for forlængelse.
Velfærdsforvaltningen vurderer, at det vil være muligt at opnå en aftale på lignende økonomiske vilkår, hvis der igen kan findes ledige aflastningspladser i andre kommuner, i en periode indtil etableringen af flere aflastningspladser/plejeboliger i Køge Kommune.
Derudover er det på kort sigt planen, at:
- Sammen med Roskilde, Greve og Solrød Kommune gå i dialog med Region Sjællands Universitetshospital på baggrund af, at kommuner og afdelinger oplever tiltagende problemer omkring koordinering af udskrivelsesforløb, herunder forventninger til, hvor hurtigt, kommunerne skal eller kan handle på færdigmeldinger. Formålet er at etablere et forum, hvor samarbejdet omkring færdigmeldinger og evt. ventetider på udskrivelse kan drøftes. Fokus på at sikre værdien i det gode samarbejde og sikre de gode sammenhængende patientforløb.
- Drøfte med Region Sjællands Universitetshospital Roskilde, hvordan udfordringen omkring hjemtagning af borgere, der er færdigbehandlet, løses.
- Forvaltningen undersøger, om der er andre muligheder for at friholde boliger til aflastning.
Fakta om kommunens aflastningspladser
Køge Kommune har i øjeblikket 21 aflastningspladser inkl. de 4 nyetablerede midlertidige aflastningspladser på Sandmarksbo Plejecenter.
Jævnfør retningslinjerne for tildeling af aflastningspladser, tilbydes disse 1) borgere i eget hjem med behov for aflastning af ægtefælle jf. servicelovens § 84, 2) hjemmeboende borgere, der bliver så dårlige, at de ikke kan forblive i eget hjem, mens de venter på en plejebolig og 3) borgere, der er færdigmeldte på sygehus, og som ikke kan udskrives til eget hjem.
Opholdslængden på aflastningspladserne er i udgangspunktet 14 dage. Gennemsnitsliggetiden på aflastningspladserne øges dog pga. mangel på somatiske og demensplejeboligpladser, som i øjeblikket er under opbygning. Et større flow i plejeboligpladser vil altså alt andet lige medføre et større flow i aflastningspladser, så man dermed ikke vil stå med en udfordring i samme målestok som i dag.
Der er ultimo januar i alt 29 borgere på venteliste til en somatisk plejeboligplads, mens der er 28 på venteliste til en demensplejeboligplads (som ikke i forvejen har en plejeboligplads). Dette samt den gennemsnitlige ventetid på disse plejeboligpladser øger presset på kommunens aflastningspladser. På aflastningspladser er der ultimo januar 5 borgere på venteliste. De 21 aflastningspladser optages bl.a. af 7 borgere fra eget hjem samt 12 borgere, som venter på en plejebolig for demente.
Dette var også årsagen til presset på kommunens eksisterende aflastningspladser i løbet af især juni og juli 2017. Presset på aflastningspladserne skyldes delvist, at der i løbet af sommeren 2017 har været et mindre flow i antallet af somatiske plejeboligpladser, end der normalt er. Dette er en generel udfordring, som øger gennemsnitsliggetiden. Presset på aflastningspladserne skyldes desuden en mangel på plejeboligpladser. Når der fx er et højt antal borgere på ventelisten til en demensplejeboligplads, og nogle af disse er i eget hjem, kan situationen i visse tilfælde forværres i en sådan grad, at disse har behov for en aflastningsplads, mens de venter på en demensplejeboligplads. Dette kan forventes at øge presset yderligere, når fx en ægtefælle til en borger med demens holder ferie, og borgeren dermed kommer forrest på listen til en aflastningsplads, mens ægtefællen holder ferie. Ventetiden på plejeboligpladser er altså en medvirkende årsag til, at der nogle gange er borgere med demens på ventelisten, som også i stedet kommer til at optage en aflastningsplads.
Den gennemsnitlige opholdstid for en borger på en aflastningsplads i 2017 var 33,8 dage.
Liggedage og færdigbehandlingstakster
Plejetaksten for færdigbehandlede udgør i 2018 2.044 kr. pr. døgn. De første 2 døgn, hvor en borger er færdigbehandlet på sygehuset og ikke bliver hjemtaget af kommunen, betaler kommunen 2.044 kr. til regionen samt 2.044 kr. til staten (i alt 4.088 kr. pr. døgn). Evt. efterfølgende dage betaler kommunen samme takst til regionen men dobbelttakst til staten, altså 4.088 kr. (i alt 6.132 kr. pr. døgn).
Se venligst vedlagte bilag for afregningen af færdigbehandlede patienters liggedage i 2017.
Selvom vedlagte tabel viser indikationer på en positiv effekt af etableringen af de midlertidige aflastningspladser i november og december 2017, har der i januar 2018 igen været udfordringer med at hjemtage færdigbehandlede borgere på sygehusene til aflastningspladser i Køge Kommune. Ud fra egne registreringer forventer forvaltningen, at afregningen af færdigbehandlingsdage i denne måned kan forventes at være på nogenlunde niveau med afregningen for september 2017, som fremgår i vedlagte bilag. Forventningen er dog med det forbehold, at forvaltningen stadig afventer den endelige afregning fra regionen.