I Hensigtserklæring F til budget 2020-2023 fremgår det, at Ældre- og Sundhedsudvalget skal arbejde videre med at afdække mulighederne for at få etableret et friplejehjem i Køge Kommune.
Velfærdsforvaltningen har i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Økonomiforvaltningen undersøgt rammerne for etableringen af et friplejehjem.
I Ældre- og Sundhedsudvalgets budgetanalyse til budget 2020 om kapacitet på plejeboliger besluttede Ældre- og Sundhedsudvalget at pege på model 3, der betyder, at der i første omgang anvendes eksisterende ubrugt kapacitet. Først efter 2023/2024 vil der være behov for egentlig ny plejeboligkapacitet, hvilket kan gennemføres enten som en udbygning af Køge Nord eller ved indgåelse af aftale med privat investor om etablering af et friplejehjem.
Friplejehjem er plejeboliger, der etableres af private aktører, som efterfølgende driver dem. Friplejeboliger belaster derfor ikke det kommunale anlægsbudget, hvilket kan være en fordel, når kommunerne er underlagt et anlægsloft.
Friplejehjem blev muliggjort i 2007 med vedtagelse af Friplejeloven. Loven gjorde det muligt for private aktører at oprette tilbud til borgere med store plejebehov. Dette skulle skabe konkurrence med de traditionelle kommunale tilbud, men også gøre det muligt for borgere at opnå større valgfrihed i forhold til hvordan de ønsker at bo i deres sene alderdom. Antallet af friplejeboliger er stedet siden lovens indførelse fra omkring 300 pladser i 2009 til 1.294 pladser i 2019.
Kommunerne betale en takst for egne borgere på friplejehjem. Taksten kan enten aftales konkret med friplejehjemmet eller den kan svare til den gennemsnitlige udgift for borgere på kommunens plejehjem. Udenbysborgeres takst betales af deres egne hjemkommuner, men udgifterne til sundhedslovsudgifter afholdes af Køge Kommune. Omvendt bliver borgerne skattepligtige i Køge Kommune, og borgerne indgår i udligningsberegningerne.
En væsentlig forskel på friplejeboliger og kommunale plejeboliger er, at friplejehjemmet ikke er den del af kommunens forsyningsforpligtelse i forhold til plejeboliger og friplejehjemmet kan derfor afvise borgere, der søger en bolig hos dem. Friplejehjemmet bestemmer således, hvilke borgere der flytter ind. Andre kommuner med friplejehjem har indgået hensigtserklæringer om samarbejde mellem kommune og friplejehjemmet, her under hvilke borgere de skal kunne modtage.
Køge Kommune kan aftale råderet over friplejeboligerne ved at indgå en anvisningsaftale med friplejeboligleverandøren. Det betyder, at kommunen lejer alle boligerne og derefter lejer dem ud til borgere, der er visiteret til en plejebolig. Leverandøren vil fortsat stå for plejen, men boligerne vil indgå i kommunens forsyningsmuligheder. Dette kræver dog, at kommunen deponerer et beløb svarende boligernes værdi. Der er forskellige muligheder for at deponere såsom nedskrivning i låneråderummet, deponering af likvide midler eller deponering af obligationer. Ingen af delene vil påvirke anlægsrammen.
Det er Byrådet, der endeligt beslutter, hvorvidt der skal arbejdes for at etablere et friplejehjem i Køge Kommune og ligeledes Byrådet, der, efter godkendelse i Økonomiudvalget, sætter en egnet byggegrund i udbud til formålet. Et udbud kan indeholde forskellige vilkår, som de bydende skal indarbejde i deres tilbud og som tilbuddet/projektet vil blive bedømt ud fra. Lever buddene ikke op til forventningerne, kan udbuddet frit annulleres.
Ovenstående er mere udførligt beskrevet i vedhæftede bilag, der ligeledes beskriver processen omkring udbud af grunde til friplejeboliger.