Velfærdsforvaltningen modtog i alt 42 ansøgninger om støtte til frivilligt socialt arbejde i Køge Kommune i 2019. Der er samlet set blevet søgt ca. 1.100.000 kr., og puljen til uddeling er i år på ca. 875.000 kr.
Nærværende indstilling er blevet til ud fra vurdering af aktiviteterne i forhold til retningslinjerne for støtte til frivilligt socialt arbejde, som blev vedtaget 1. september 2015 af det daværende Social- og Sundhedsudvalg.
Den endelige prioritering er foretaget ud fra en konkret vurdering af den enkelte aktivitets potentielle effekt for målgruppen samt en balanceret fordeling af midler mellem de overordnede målgrupper på velfærdsområdet.
Retningslinjerne indebærer:
- At aktiviteten skal have et lokalt islæt.
- At der maksimalt kan ydes et tilskud på 10.000 kr. pr. år til administration.
- At selvhjælpsgrupper maksimalt kan tildeles 10.000 kr. pr. år.
- At støtteforeninger til plejecentre maksimalt kan modtage støtte svarende til 500 kr. pr. beboer på plejecentret pr. år.
- At der maksimalt ydes 10.000 kr. i støtte til etableringsomkostninger til nye foreninger til indkøb af f.eks. kontorinventar.
- At der, som udgangspunkt, ikke gives tilskud til forplejning, løn og lokaleleje. Der kan dog ydes tilskud til forplejning, såfremt det er en del af foreningens/initiativets kerneaktivitet.
- At tilskud fortrinsvis ydes til aktiviteter, der indebærer en fornyelse eller aktivitetsudvidelse af det frivillige arbejde i kommunen. Dog kan tilbagevendende initiativer eller igangværende initiativer støttes ud fra en konkret vurdering. Som udgangspunkt skal de frivillige sociale foreninger forsøge at skabe andre indtægter, så foreningen ikke alene baserer sig på kommunale tilskudsmidler.
Hvis en forening i tre år har modtaget støtte til samme aktivitet, kan foreningen og kommunen overveje at indgå en driftsaftale. Driftsaftaler skal forelægges udvalget til godkendelse.
I december 2017 besluttede det daværende Social- og Sundhedsudvalg at indgå driftsaftaler med Broen Køge, Idrætsforeningen "Rend og hop" og Røde Kors - lokalafdeling Køge. I disse driftsaftaler er der lagt op til, at de er gældende i en periode på 4 år, hvilket vil sige til og med år 2021.
I forhold til de overordnede målgrupper, som i de konkrete indsatser kan overlappe hinanden, foreslås midlerne fordelt således:
- Børn og unge: 73.100
- Sundhed, sygdom og handicap: 364.510
- Udsatte og sårbare: 215.750
- Ældre: 193.350
I alt: 846.710
Se de enkelte indstillinger i bilag.
Der resterer således ca. 30.000 kr. fra puljen, som forvaltningen foreslår reserveres til, hvis der opstår nye støttebehov i løbet af året.