Køge Kommune deltager i samarbejdet om et demensvenligt Danmark, hvor blandt andet kommuner og foreninger arbejder på at skabe bedre forhold for mennesker med demens. Herudover har Ældre- og Sundhedsudvalget fokus på, hvordan ny teknologi og digitale løsninger kan bidrage til øget kvalitet og værdighed i ældreplejen.
På den baggrund godkendte Ældre- og Sundhedsudvalget d. 14. september 2021 afprøvning af den nye nødkalds- og tilsynsteknologi Roommate. Roommate-løsningen har været afprøvet i et år på Køge Nord Plejecenter. Afprøvningen har haft til formål at afklare, i hvilken grad teknologien kan understøtte en værdig og tryg ældrepleje ved at styrke pleje, omsorg og patientsikkerhed for mennesker med demenssygdom. Roommate har været opsat, efter samtykke fra pårørende, hos de borgere på plejecentret, hvor anden løsning eller hyppige fysiske tilsyn ikke har været hensigtsmæssige, eller hvor der har været behov for at kunne alarmere for at forebygge kritiske situationer, for borgere med demens.
Roommate er en digital tryghedssensor, der fungerer som et nødkald. Roommate adskiller sig fra traditionelle nødkald ved at give borgeren mulighed for at få akut hjælp uden selv at skulle aktivere kaldet. Mennesker med demenssygdom er i de fleste tilfælde ikke i stand til at anvende et traditionelt nødkald. Det er en udfordring, da deres kognitive handicap samtidig svækker evnen til at vurdere egen formåen og deraf skaber kritiske situationer som eksempelvis fald og manglende orientering i tid og sted.
Roommate fungerer ved, at der automatisk sendes en alarm til personalet, når en kritisk situation opstår. Personalet opsætter systemet til at give specifikke alarmer, der matcher den enkelte borgers behov. Roommatesensoren opsættes på væggen i borgerens bolig, hvor den kan registrere, hvis der skal gives alarm. Roommate er ikke blot et alarmsystem, men øger også muligheden for at forebygge kritiske situationer for borgeren ved digitale anonyme tilsyn.
Roommate har i projektperioden været anvendt hos 19 borgere på Køge Nord Plejecenter. Erfaringerne viser, at Roommate kan bistå medarbejderne med at:
- Styrke den demensfaglige indsats ved at hjælpe borgeren i rette tid, når behovet er der.
- Øge værdigheden for borgeren blandt andet ved at kunne guide til toilettet eller sikre påklædning, inden boligen forlades.
- Øge trygheden hos borgeren, pårørende og personale ved, at det er en samlet tilsyns- og alarmmulighed.
- Forhindre fald i ca. halvdelen af tilfældene.
- Optimere omsorgs- og plejeindsatsen. Dette blandt andet ved at kunne hjælpe borgere hurtigt tilbage igen når de er stået op om natten eller er på afveje, undgå overfald og skabe ro inden situationen bliver for urolig og utryg.
- Understøtte borgerens døgnrytme ved at hjælpe i seng igen om natten.
- Forebygge situationer der kan være uro- eller utryghedsskabende.
Konklusionen på afprøvningen er, at Roommate er et hjælpemiddel der muliggør hurtig hjælp til borgere, som ikke kan anvende et nødkald. Samtidig kan Roommate øge trygheden og værdigheden hos borgerne samt omsorgs- og plejeopgaven for medarbejderne med færre forstyrrelser i borgerens bolig.
På baggrund af erfaringerne fra afprøvningen indstiller forvaltningen til at forsætte anvendelse af Roommate ud fra en konkret individuel vurdering. Forvaltningen indstiller, at anvendelsen af Roommate bliver mulig på alle plejecentre.