For at styrke et sammenhængende forløb med færre indlæggelser og bedre muligheden for behandling i eget hjem for borgere med den kroniske lungesygdom (KOL), deltager Køge Kommune i projektet TeleKOL, som er telemedicinsk hjemmemonitorering.
Tilbuddet består overordnet af, at borgere med svær KOL får en tablet, hvor der er installeret en KOL app og der opsættes måleudstyr derhjemme som giver borgeren mulighed for, med et individuelt fastlagt interval, at måle sine symptomer, puls, iltmætning og andet relevant.
Ved hjælp af målingerne får borgeren en bedre forståelse af sin aktuelle tilstand i forhold til sin normaltilstand, og en individuel selvhjælpsplan stiller forslag til relevante handlinger.
Borgeren bliver ringet op af en monitoreringsansvarlig KOL sygeplejerske til en samtale om hvordan vedkommende bliver bedre til at håndtere sin sygdom.
TeleKOL iværksættes i det enkelte tilfælde ved at egen læge eller syghuslæge henviser borgere med svær KOL til telemedicinsk hjemmemonitorering.
Formålet med TeleKOL er at understøtte en samlet indsats på tværs af region, kommune og almen praksis. Indsatsen skal medføre, at borgere der tilbydes telemedicinsk monitorering i eget hjem, oplever større livskvalitet. Borgerne får mulighed for, gennem hjemmemonitoreringen, at tage aktiv del i deres egen behandling. Sygdomsindsigten og egen-mestringen styrkes dermed. Samtidig øges trygheden og behandlingskvaliteten ved at de kommunale sygeplejersker via TeleKOL løsningen løbende kan følge med i de målinger borgerne foretager i eget hjem.
TeleKOL er et landsdækkende initiativ og blev besluttet af KL, Regioner og Regeringen ved økonomiaftalerne for 2016.
TeleKOL går på tværs af region, kommune og almen praksis, og skal etableres i hver af de fem landsdele og være klar til fuld drift i midten af 2020.
Aftalen om udbredelse af TeleKOL er kun det første skridt i bestræbelserne på at understøtte borgerne/patienterne i eget hjem. På sigt er det forventningen, at løsningen vil omfatte en lang række diagnoser og funktionsnedsættelser som hjertesvigt, diabetes, telepsykiatri, sår, genoptræning, multisygdom m.v.
Det anslås, at der er ca. 3.000 borgere med svær KOL i Landsdel Sjælland og at ca. halvdelen af disse vil blive henvist til TeleKOL. Herudaf forventes mellem 90-100 borgere fra Køge Kommune at blive en del af TeleKOL projektet.
Køge kommune skal således løfte opgaven med at afholde monitoreringssamtaler, mens egen læge har behandlingsansvaret. De ca. 10% af borgerne, som er sværest ramt af KOL, vil blive henvist direkte til sygehuset, som så varetager både moniteringsansvaret og behandlingsansvaret.