Forvaltningen vil gennemføre en overordnet introduktion til Børneudvalgets relevante arbejdsfelter på udvalgsmøderne i første del af 2022.
På dette møde gives en introduktion til kapacitet på dagtilbudsområdet, prognoser og nye dagtilbud.
I nærværende orientering er kapacitetsudfordringerne beskrevet og yderligere uddybet i bilaget.
Kapacitet på dagtilbudsområdet
En kommune skal stille det nødvendige antal pladser til rådighed, så pasningsgarantien kan overholdes.
I Køge Kommune er tilbudsviften bred:
- kommunale dagtilbud (30)
- dagplejere (45)
- selvejende institutioner (6)
- puljeinstitutioner (3)
- private institutioner (2)
I alt udgør de knap 3.500 pladser fordelt på fem områder. Det er pladsanvisningen, der anviser pladser hertil bortset fra de private institutioner, der selv har anvisningen.
Udover dagtilbuddene og dagplejen tilbyder Køge Kommune også tilskud til privat pasning og pasning af eget barn. Disse to ordninger indgår ikke i pasningsgarantien og kan alene anvendes på privat initiativ. Ordningerne svarer til ca. 100 helårspladser.
Én gang årligt udarbejdes en befolknings- og behovsprognose. De bygger på den bedst kendte viden på det tidspunkt, de bliver udarbejdet. Prognosearbejdet tager udgangspunkt i historiske erfaringer om fx til- og fraflytningsmønstre, husstandenes sammensætning af børn og voksne, fertilitetskvotienter, arbejdsmarkedsforhold, huspriser, områder med udbygning mv. Befolkningsprognosen for 2021 viste en tilgang af børn i 0–6-års alderen på 1.148 børn frem til år 2033. Dækningsgraden (andelen af indmeldte børn i dagtilbud set i forhold til alle børn i den givne aldersgruppe) udgør ca. 65% svarende til, at op til 740 af disse børn vil få behov for en plads. Væksten i aldersgruppen har medført, at pladssituationen i visse områder af kommunen er under pres. Prognosen for 2022 og 10 år frem forventes at være klar omkring maj 2022.
I anlægsplanen, som løber frem til 2026, er der planlagt fire nye dagtilbud - udover de tre, som er åbnet indenfor de senest 3 år (302 pladser). Dagtilbud ved Ravnsborghallen (114 pladser) i 2023/2024, i Ølsemagle (80 pladser) i 2023/2024, i Bjæverskov (80 pladser) i 2024 og Køge Kyst (80 pladser) i 2025. Forventningen er, at der også efter 2026 vil være behov for yderligere to dagtilbud.
Udover etablering af ny kapacitet er der dagtilbud, som de seneste år har genåbnet ledige pladser, bygget om, så der blev plads til flere børn, og endelig har de fleste dagtilbud i perioder merindskrevet børn. Udgangspunktet er 12 børn pr. vuggestue- og 22 børn pr. børnehavegruppe. Ved merindskrivning kan disse tal være op til 14-15 børn pr. vuggestue- og 24-25 børn pr. børnehavegruppe.
Fra 1. april flytter de kommende skolebørn i SFO. Det giver ledige pladser, så de ældste vuggestuebørn kan rykke i børnehave og dermed skabe ledige vuggestuepladser til børn fra ventelisten. Der sker en løbende indskrivning af nye børn, når andre børn fraflytter dagtilbuddet eller børn fylder 3 år og rykker i børnehave. Det største ryk sker 1. april. I løbet af efteråret og de første måneder af året, vil de fleste pladser være besat, og dermed kan nogle forældre opleve, at den plads, de får tilbudt, ligger længere fra bopælen, end de har ønsket.
Forældrene kan ønske en eller flere pladser. Barnet får anciennitet fra opskrivningsdatoen. Når barnet har alderen til at skulle begynde i dagtilbud, får det anvist plads. Så vidt muligt en af de pladser forældrene har ønsket og ellers en anden plads. Forældrene kan altid være sikre på at få en plads. Har de fået en plads, de ikke ønsker, og takker ja til denne, har de mulighed for at blive stående på venteliste til én af de ønskede pladser. De har også mulighed for at takke nej og fortsætte på ventelisten til alle de dagtilbud, barnet er skrevet op til, men så er de ikke længere omfattet af pasningsgarantien.