Der er mulighed for tre former for tilsyn: et årligt uanmeldt tilsyn, et opfølgende tilsyn og et skærpet tilsyn. Dagtilbudsafdelingen har i 2019 gennemført 38 uanmeldte tilsyn. Det vil sige at alle kommunale, selvejende, pulje- og private institutioner har fået et uanmeldt besøg.
Tilsynet arbejder systematisk og uvildigt og i dialog med dagtilbuddene om det pædagogiske indhold og udviklingsområder. Tilsynet er todelt: 1) myndighedsopgaven - overholdes lovgivningen og 2) forsat udvikling af den pædagogiske kvalitet herunder de fastsatte politikker.
35 dagtilbud har fået ét uanmeldt tilsynsbesøg i 2019. Udover det årlige uanmeldte tilsyn er der mulighed for opfølgende og skærpede tilsyn.
Forvaltningen træffer beslutning om opfølgende tilsyn, hvis det almindelige tilsyn giver anledning til særlig opmærksomhed fx omkring kvaliteten i dagtilbud, ny leder, leder med længerevarende sygemelding eller højt sygefravær blandt personale, der påvirker driften og den pædagogiske kvalitet. I 2019 er der i to tilfælde truffet beslutning om opfølgende tilsyn.
Beslutning om skærpede tilsyn træffes af forvaltningen, når forholdene i dagtilbuddet vurderes at være kritiske. Det kan dels ske på baggrund af forældrehenvendelser, forvaltningens generelle indtryk af kvaliteten i dagtilbuddet, og kritiske forhold, der vedrører ledelse og personale. I 2019 har ét dagtilbud været under skærpet tilsyn.
Fokus ved tilsynet i 2019 har været dagtilbuddenes arbejde med Dagtilbudsstrategien samt arbejdet med den styrkede læreplan. Der arbejdes således med at sikre det gode børneliv, med livs- og læringsmiljøer, der giver børn de bedste forudsætninger for at trives, dannes, lære og udvikle livsduelighed.
Ved de pædagogiske tilsyn 2019 trådte særligt tre opmærksomhedspunkter frem, som er fælles for alle dagtilbud. Punkter der også er fokus på i 2020:
- Arbejdet med børns leg over hele dagen både ude og inde.
- Måltider og andre rutiner som i endnu højere grad skal ses som livs- og læringsmiljøer.
- Sammenhæng i alle overgange også mikroovergange i hverdagen.
Et tilsyn varer typisk et par timer og følges op af en samtale. Det kan derfor ikke afdække alle forhold i et dagtilbud, men er et nedslag en given dag. Andre kilder til viden om forholdene er fx forældrehenvendelser, tidligere medarbejdere, de faglige organisationer, andre fagpersoner som har deres gang i dagtilbuddet fx PPR og udviklingspædagoger.