Den anden økonomiske redegørelse er baseret på forvaltningernes forventninger til regnskab 2019 på driftsområdet og finansieringsområdet.
Anden økonomiske redegørelse viser, at der på børneområdet og Social- og Arbejdsmarkedsområdet er udfordringer med budgetoverholdelsen på driftsområdet. Udfordringen vedrører primært førtidspensionsområdet under Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, hvor der er forventet merforbrug på 9,5 mio. kr., som anbefales finansieret af forventede merindtægter under finansieringsområdet. Herudover har Børneudvalget en udfordring på 4,1 mio. kr., som anbefales finansieret af tilsvarende mindreforbrug under Skoleudvalget. De øvrige udvalg forventer balance. Endelig forventes mindreindtægter på 0,2 mio. kr. under finansieringsområdet, som anbefales finansieret af kassen.
Herudover anbefales en række omplaceringer af budget mellem udvalg, som er udgiftsneutrale i forhold til kassen, jf. bilag 1.
Der følges ikke op på anlægsområdet i anden økonomiske redegørelse.
Tabel over afvigelser, samt tilknytning til indstillingspunkt
Indstilling |
Poster |
Beløb |
Punkt 1 |
Førtidspension |
9,5 |
Punkt 2 |
Børneudvalget |
4,1 |
Punkt 2 |
Skoleudvalget |
-4,1 |
Punkt 3 |
Finansieringsområdet |
-9,3 |
Effekt på kassen |
0,2 |
Indstillingspunkt 1: Førtidspension
På Førtidspensionsområdet under Social- og Arbejdsmarkedsudvalget forventes et merforbrug på 9,5 mio. kr., pga. en stigning i antallet af personer, som tilkendes førtidspension samt en forøgelse af den gennemsnitlig pris for førtidspension.
Merforbruget på 9,5 mio. kr. anbefales finansieret med merindtægterne på et tilsvarende beløb under finansieringsområdet, jf. beskrivelsen af merindtægterne under finansieringsområdet nedenfor. Merindtægterne på de 9,5 mio. kr. under finansieringsområdet var i første omgang reserveret til at finansiere en forventet negativ midtvejsregulering af indkomstoverførslerne som følge af, at kommunernes indkomstoverførsler under et lå væsentlig under aftaleniveauet. På nuværende tidspunkt er landsudgifterne steget til aftaleniveauet, og der forventes derfor ingen midtvejsregulering i Økonomiaftalen. Stigningen giver imidlertid et pres på indkomstoverførslerne og derfor forslås midlerne på 9,5 mio. kr. anvendt til finansiering af udfordringerne på førtidspensionsområdet under Social- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Indstillingspunkt 2: Børneudvalget og Skoleudvalget
På Børneudvalget forventes merforbrug på 4,1 mio. kr., som skyldes flere indskrevne børn i daginstiutionerne. På Skoleområdet forventes et tilsvarende mindreforbrug på 4,1 mio. kr., som skyldes, at der aktuelt forventes færre klasser end der var budgetteret med i 2019.
Direktionen anbefaler, at merforbruget under Børneudvalget ekstraordinært finansieres af mindreforbruget under Skoleudvalget og ikke ved kompenserende besparelser, som ville være den normale praksis. Dette skyldes hensynet til de igangværende 60 mio. kr. analyser, som der arbejdes med i udvalget, hvorfor det vurderes svært at iværksætte nye besparelsesforslag på nuværende tidspunkt.
Indstillingspunkt 3: Finansieringsområdet
Der forventes samlede merindtægter på 9,3 mio. kr. i 2019. Merindtægten på 9,3 mio. kr. er sammensat af merindtægter på 9,5 mio. kr. og mindreindtægter på 0,2 mio. kr.
Merindtægten på 9,5 mio. kr. vedrører aftalen for finansloven 2019, hvor Regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt at lave en overgangsordning på 700 mio. kr. i både 2019 og 2020 til de 85 kommuner, som fik et tab i udligningen som følge af nye regler for, hvordan ældreudgifter opgøres i budgetterne. Køge Kommune modtager i den forbindelse 9,5 mio. kr. i henholdsvis 2019 og 2020, såfremt vi fastholder skatten. Merindtægterne anbefales anvendt til finansiering af udfordringen på førtidspensionsområdet under Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, som beskrevet under indstillingspunkt 1.
Der forventes mindreindtægter på 0,2 mio. kr. i 2019. Mindreindtægterne skyldes at kommunerne samlet set hævede skatten mere end økonomiaftalen tillod ved budgetlægningen for 2019. Herved udløses der en kollektiv sanktion som betyder at Køge kommune mister 0,2 mio. kr. i indtægter i 2019. Disse mindreindtægter anbefales finansieret af kassen. Mindreindtægterne stiger i 2020-21 til 0,4 mio. kr. og i 2022 og frem til 0,5 mio.kr. Disse indarbejdes i budgetlægningen for 2020.
Indstillingspunkt 4: Udlodning af provenu for salg af HMN GasNet P/S
HMN Naturgas I/S indgik den 21. december 2018 en aftale om salg af HMN GasNet P/S til Energinet. Efter godkendelse fra konkurrencemyndighederne blev handlen effektueret (closing) pr. 29. marts 2019. På bestyrelsesmødet den 8. april 2019 samt på repræsentantskabsmødet d. 29. april 2019, blev det besluttet, at indstille til repræsentantskabet at udlodde provenu fra handlen til interessentkommunerne på samlet 1,4 mia. kr., hvoraf Køge Kommunes andel svarer til 36,9 mio. kr.
Udlodningen af provenuet kan foregå ved to forskellige modeller. Den første model medfører, at en kommune, der modtager et provenu i forbindelse med salget skal betale 60 % (22,1 mio. kr.) af provenuet i statsafgift, hvorfor Køge Kommunes provenu svarer til 14,8 mio. kr. Den anden model medfører, at der skal betales 20 % (7,4 mio. kr.) af provenuet i statsafgift og deponere de resterende 80 % (29,5 mio. kr.) i 10 år med løbende frigivelse, svarende til 2,95 mio. kr. om året.
Det anbefales, at sidstnævnte model vedtages, dvs. at der betales 20% af provenuet i statsafgift, mens de resterende 80 % deponeres i 10 år med løbende frigivelse.
Indstillingspunkt 5: Flytning af budgetmidler (budgetneutrale)
For en oversigt over bevillinger vedrørende budgetneutrale flytninger af budgetmidler henvises til bilag 1.
Gennemsnitlig likviditet
Den gennemsnitlige likviditet udgjorde pr. 31. marts 2019 327,5 mio. kr.
Fagudvalgenes protokolleringer
Ældre- og Sundhedsudvalgets protokollering:
Ad.1 Godkendt.
Børneudvalgets protokollering:
Ad. 1. Godkendt.
Ad. 2. Forvaltningen anmodes om at arbejde videre med, at det konstaterede merforbrug på 4,1 mio. kr. håndteres inden for udvalgets egen budgetramme. Forslag til besparelser forelægges på juni-mødet.
Skoleudvalgets protokollering:
Ad. 1. Godkendt.
Ad. 2. Anbefales overfor Økonomiudvalg og Byråd, at mindreforbruget på 4,1 mio. kr. indgår i Skoleudvalgets 3. økonomiske redegørelse.
Kultur- og Idrætsudvalgets protokollering:
Ad 1. Godkendt.
Ad 2. Anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet.
Klima- og Planudvalgets protokollering:
Ad. 1 Godkendt.
Teknik- og Ejendomsudvalgets protokollering:
Ad. 1 og 2 Godkendt.
Social- og Arbejdsmarkedsudvalgets protokollering:
1. Godkendt
2. Godkendt
3. Godkendt
4. Godkendt.
5. Anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet.