Økonomiudvalget havde den 15. november 2016 og den 18. april 2017 en principdrøftelse vedrørende opførelse af 50 almene ungdomsboliger på Søndre Havn.
Dagsordenpunkter til de to drøftelser vedlægges som bilag.
Almenboliglovens § 115 stiller krav om, at en almen boligorganisation er bygherre på almene byggerier. En boligorganisation må således ikke købe et nøglefærdigt byggeri af en grundsælger/developer.
Københavns Kommune har derfor udarbejdet en model "den delegerede bygherremodel", som forsøger at imødekomme udfordringer ved blandet byggeri, hvor det er vanskeligt at adskille den almene del af byggeriet fra det samlede byggeri.
Det fremgår af dagsordenpunktet til mødet den 15. november 2016, at Sydkystens Boligselskab (som boligorganisation) og Calum A/S (som developer) har indgået aftale om at opføre de 50 almene ungdomsboliger efter "den delegerede bygherremodel".
Med den foreslåede model delegerer en almen boligorganisation således bygherrerollen til den private grundsælger/developer.
Det skal understreges, at det er den almene boligorganisation, der som bygherre er ansvarlig for, at lovgivningen ved opførelse af almene boliger overholdes - herunder at udbudsreglerne følges.
Det skal ligeledes understreges, at den almene boligorganisation fortsat har ansvaret for opnåelse af den ønskede og forventede kvalitet i byggeriet - herunder at boligorganisationen som bygherre sikrer tilstrækkelig styring af byggeriet og tilstrækkelige kvalitetsprocedurer, og at boligorganisationens og kommunens målsætninger og kvalitetskrav implementeres.
KAB, som administrationsselskab for Sydkystens Boligselskab, oplyser imidlertid den 6. december 2017, at den bagvedliggende boligorganisation ikke længere er Sydkystens Boligselskab, men i stedet den noget større boligorganisation AKB (Arbejdernes Kooperative Byggeafdeling). KAB spørger samtidig om dette skifte giver anledning til bemærkninger fra Køge Kommunes side.
KAB oplyser, at der intet er ændret ved hverken aftaler, projekt, indhold eller andet, men at det selvfølgelig vil være en anden part, der vil stå som formel ansøger til projektet på først Skema A og efterfølgende Skema B.
Endvidere oplyser KAB, at AKB har megen erfaring i nybyggeri og drift af almene boliger, idet AKB i forvejen har ca. 10.000 boliger i København og omegn.
Forvaltningen har haft telefonisk kontakt til Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen, der oplyser, at samarbejdet med AKB ikke giver anledning til bemærkninger fra kommunens side. Københavns Kommune oplever AKB som en stabil og professionel organisation - både i forhold til nybyggeri og drift af almene boliger.
Forvaltningen har den 18. januar 2018 haft møde med repræsentanter fra KAB og AKB, der redegjorde for boligorganisationens politiske mål og særlige mål om bæredygtighed, effektiv drift og boligsociale forhold.
I forlængelse af det afholdte møde er det forvaltningens vurdering, at der ikke umiddelbart er noget til hinder for, at AKB kan løfte bygherrerollen på samme vis som Sydkystens Boligselskab.
Det skal dog bemærkes, at de 50 almene ungdomsboliger på Køge Havn vil være AKB's eneste afdeling i Køge Kommune. Det vil derfor kunne blive en udfordring at effektivisere og samdrifte med andre afdelinger. AKB giver dog udtryk for, at organisationen vil tilstræbe og satse på at samarbejde og samdrifte med de øvrige boligforeninger i området.
Forvaltningens indstilling om at acceptere skiftet af bygherre er begrundet i, at skift til en bygherre i ikke KAB-regi forventelig vil medføre, at projektet skal starte forfra med betydelig forsinkelse til følge.
Endelig skal det bemærkes, at en accept af bygherreskiftet ikke er et tilsagn til selve byggeriet. Der vil stadig skulle behandles en sag om tilsagn i form af en Skema A godkendelse. Forvaltningen forventer at modtage ansøgning om godkendelse af Skema A i den nærmeste fremtid.