Regeringen besluttede ultimo januar 2017, at inddrivelse af fortrinsberetigede krav (herved forstås fordringer, der tilhører kommuner og hviler på fast ejendom med fortrinsstillet lovbestemt panteret, dvs. med prioritet foran tinglyste hæftelser som fx pantebreve, udlæg, servitutter med videre. Det drejer sig hovedsageligt om kommunale ejendomsskatter og renovation) pr. 2. februar 2017 skulle foretages af kommunerne. På baggrund af Regeringens beslutning, besluttede Byrådet i januar 2017 at opnormere på opkrævningsområdet for så vidt angår fortrinsberettigede krav, men også med henblik på en øget indsat på opkrævning af øvrige indsatsområdet.
Økonomiudvalget har på den baggrund bedt om en status på arbejdet med de fortrinsberettigede krav, herunder de økonomiske konsekvenser af arbejdet og en evaluering af opnormeringen.
Efter at Køge Kommune har overtaget opgaven med inddrivelse af fortrinsberettige krav, har der været et stort fokus på at hjælpe de borgere, der er bagud med betalingen, samtidigt med at kommunen sikrer at få gælden hjem. På den måde sikrer Køge Kommune størst mulig retfærdighed overfor alle borgere – både dem med gæld og dem, der betaler rettidigt.
For at imødekomme de borgere, der har gæld til kommunen, er der iværksat flere initiativer, der skal lette inddrivelsen af gæld og forhåbentligt mindske antallet af borgere, hvis ejendom ender på tvangsauktion.
Det er Køge Kommunes opfattelse, at man kommer længere med dialog fremfor udelukkende at sende rykkere ud. Derfor valgte opkrævningen i november 2017 at ringe ud til alle borgere, der skyldte ejendomsskat for 2016. Det resulterede i, at flere borgere rent faktisk blev glade for at blive gjort opmærksom på deres gæld til kommunen og mange af de borgere, der blev kontaktet, valgte enten at betale den fulde gæld eller at indgå en afdragsordning.
Afdragsordningerne er endnu et af de tiltag som Køge Kommune anvender for at lette byrden for de borgere, der har gæld til kommunen. Gennem en afdragsordning oplever borgerne at betale af på gælden fremfor at der intet sker og at gælden vokser sig større og bliver mere uoverskuelig.
I Køge Kommune har vi haft et stort fokus på god kommunikation og dialog med borgerne i forhold til gældsinddrivelse. Der er gjort meget ud af at forklare borgerne, hvad der kan ske, hvis gælden ikke bliver betalt. Der er ansat endnu en medarbejder til opkrævningsteamet, så der også er tid til den gode dialog.
Det skal være lettilgængeligt og gennemskueligt for borgeren at finde frem til præcist hvor meget og på hvilke poster, der ligger gæld. Derfor søsatte Køge Kommune i 2017 siden "Mit Betalingsoverblik", hvor borgerne hurtigt kan se hvad og hvor meget, de skylder til kommunen og med et par klik og et Nem-Id kan de let betale, hvad de skylder til kommunen.
Rent faktisk viser statusrapporten, at der alene på de tre første måneder i 2018, er sket hele 293 indbetalinger via "Mit Betalingsoverblik", hvilket svarer til knapt 600.000 kr. Til sammenligning skete der i hele 2017 kun 515 indbetalinger via "Mit Betalingsoverblik". Det indikerer, at borgerne har taget godt imod "Mit Betalingsoverblik" og er begyndt at bruge siden aktivt. Generelt set viser statusrapporten, at der er sket et fald på ca. 2,5 mio. i skyldige ejendomsskat og renovation, hvilket er en indikator på at Køge Kommunes tilgang til gældsinddrivelse gennem dialog og god kommunikation virker.
Det betyder, at betalingen af gæld højst sandsynligt bliver lettere for både borgere og kommune i fremtiden.
For driftsmæssig status på opkrævning, rykker mv. af henholdsvis ejendomsskat og renovation henvises til bilag.