De nye affaldsordninger for énfamilieboliger, som implementeres pr. 1. maj 2019, indebærer bl.a. indkøb af nye beholdere, nye biler til at indsamle affaldet og de genanvendelige materialer, nye priser på indsamling (jf. de gennemførte udbud) samt en ekstra informationsindsats. Der er derfor behov for at genberegne alle de affaldsgebyrer, som opkræves fra énfamilieboliger, så de kommer til at svare til de fremtidige omkostninger.
Affaldsgebyrer for énfamilieboliger foreslås uændrede fra 2018-størrelserne i perioden 1. januar - 30. april 2019, jf. bilag 2.
Det bemærkes, at de enkelte affaldsordningers budget og regnskab set over en kortere årrække skal balancere, og at der ikke må ske sammenblanding af omkostninger/indtægter mellem de enkelte affaldsordninger (f.eks. mellem ordning for dagrenovation og ordning for indsamling af tørre genanvendelige materialer).
Det bemærkes samtidig, at der igennem de seneste ca. 10 år, hvor affaldsgebyrerne for énfamilieboliger har været fastholdt på omtrent samme niveau, er akkumuleret et underskud i et par af affaldsordningerne og overskud i et par andre. Det er således en god anledning til at få tilpasset alle affaldsgebyrer, så de er mest muligt omkostningsægte, og gebyrberegningen er mest mulig gennemsigtig. Bilag 1 viser udviklingen i affaldsgebyrer for typisk énfamiliebolig i perioden fra 2008 til 2018.
De foreslåede ændringer i ikke-volumenafhængige gebyrer fra 1. maj 2019 skyldes, at der under alle omstændigheder er behov for at tilpasse gebyrindtægterne til de nuværende - og forventede fremtidige - omkostninger til indsamling af affaldet.
Da Teknik- og Miljøforvaltningen fra brugerundersøgelser ved, at sommerhusbeboere er flittige besøgende på genbrugspladserne med affald fra sommerhuset, foreslås det, at sommerhusejere fra 1. maj 2019 opkræves 1/2 takst af genbrugspladsgebyret: 768,75 kr. årligt (inkl. moms).
Nye gebyrer fra 1. maj 2019 - ny affaldsordninger for énfamilieboliger
De i bilag 2 viste gebyrstørrelser er beregnet ud fra dels kendte priser på indkøb af beholdere, tømning af beholdere og containere samt behandlingspriser på modtageanlæggene, dels forvaltningens bedste skøn over levetider for beholdere og containere, fyldningsgrader og densiteter for de forskellige affaldsfraktioner, samt forventninger til udvikling i behandlingspriser i de nærmeste par år.
Sommerhuse pålignes - som hidtil - gebyr for afhentning 26 gange om året af restaffald. Da sækkeløsningen imidlertid udfases pr. 1. maj 2019, vil der skulle betales gebyr for 26 årlige tømninger af 190 L. beholder til restaffald (usorteret dagrenovation) fra 1. maj.
De nye gebyrstørrelser vil samlet set årligt betyde en stigning på 440,00 kr. pr. år (inkl. moms) pr. husstand fra nuværende niveau for en typisk énfamiliebolig - det vil sige en bolig, der går fra at have en 190 l. beholder til dagrenovation og en 240 l. beholder til papir/glas til at have en 240 l. til mad-/restaffald og en 370 l. til papir, plast, glas og metal.
Det vurderes, at ca. 55 % af husstandene i énfamilieboligerne vil opleve denne "typiske" gebyrstigning. Resten af husstandene i énfamilieboliger vil opleve stigninger, der er enten større eller mindre end dette beløb. De største stigninger vil typisk forekomme hos husstande, som p.t. har de gamle 140 l. beholdere til dagrenovation (til samme pris som 110 l. sæk), og som vil få behov for et standardsæt af beholdere fremover (240 l. til mad-/restaffald og 370 l. til de 4 tørre fraktioner).
Som det fremgår af bilag 1 vil gebyrniveauet pr. 1. maj 2019 tilnærmelsesvis ligne niveauet i 2009 og 2010.
Gebyropkrævning i praksis
I praksis vil gebyropkrævningen fra énfamilieboliger ske således, at der på faktura for 1. rate af 2019 opkræves de ét sæt af gebyrstørrelser for perioden 1. januar til 30. april 2019 og et andet sæt af gebyrstørrelser (efter implementering af nye affaldsordninger) for de sidste 2 måneder af 1. halvår. Fra 2. rate opkræves så ny gebyrer for hele halvåret.