Projekt Styrket Borgerdialog
Ultimo 2019 igangsattes en indsats, ”Styrket Borgerdialog”, hvor der blev sat fokus på dialogen mellem borgere og kommune.
Formålet er, at borgeren skal opleve et så smidigt sagsforløb som muligt, og at man som borger, der henvender sig til Køge Kommune, føler sig tryg, anerkendt og inddraget i løsningen af sin sag. Udgangspunktet er, at man gennem dialog, i højere kan grad bringe borgerens resurser i spil og undgå unødvendige tilbageløb i borgerens sag. Kommunen kan endvidere generelt få mere viden om borgernes ønsker, oplevelser og behov, og med det afsæt forbedre sagsbehandlingen.
Omdrejningspunktet for Styrket Borgerdialog er at gå i dialog med den borger, der henvender sig, i stedet for "blot" at sende et skriftligt svar. Er der tale om en klagesag, kan fx gennemføres en såkaldt klagerejse, hvor sagsforløbet op til klagen, gennemgås med henblik på eventuel tilpasning af sagsgange, metoder og så videre.
Styrket Borgerdialog er et af indsatsområderne i "Strategi for det specialiserede børne- og voksenområde" (godkendt af Byrådet marts 2019). Strategien sætter retning for specialområdet, men ikke nødvendigvis for alle kommunale, borgerrettede aktivitetsområder. Derfor blev det besluttet at arbejde med Styrket Borgerdialog i hele Køge Kommune.
Implementering
Styrket Borgerdialog handler først og fremmest om at rykke adfærd og kultur. Der vil derfor blive iværksat implementerings-/uddannelsesforløb af ledere og medarbejdere, som lægger vægt på, at medarbejderen kan føle sig tryg i denne måde at arbejde på.
Udrulningen sker først og fremmest i det, enkelte, relevante team (med start i teams med megen borgerkontakt, bølge 1) og med støtte fra interne konsulenter Opstartsforløb indeholder typisk:
- et planlægningsmøde med leder, nøglemedarbejdere og konsulent
- en workshop med introduktion og træning i de forskellige metoder for alle berørte medarbejdere
- afprøvning af Styrket borgerdialog 3-6 uger
- en opfølgningsworkshop med status på indsatsen, mulighed for yderligere træning, tilpasning mv.
- mulighed for løbende sparring.
Når udrulning af konceptet på Køge Rådhus i bølge 1 og 2 er afsluttet, og med afsæt i erfaringerne herfra, ville der blive lagt en plan for udrulning på decentralt niveau.
Status på arbejdet
I februar 2020 lød startskuddet for Styrket Borgerdialog idet der blev afholdt et kick-off arrangement for alle teamledere og nøglemedarbejdere i bølge 1-teams. I marts blev den første workshops afviklet - hvorefter Danmark blev lukket ned pga. Covid-19. Rådhusets personale blev med få undtagelser hjemsendt, og da den måde forløbene var tilrettelagt på, forudsætter fysik tilstedeværelse af team og konsulent, så blev nedlukningen af Danmark også en midlertidig nedlukning af Styrket Borgerdialog.
Da Køge Rådhus atter blev åbnet - dog under visse restriktioner -, er der derfor arbejdet med alternativer, til de fysiske workshops og andre aktiviteter via omlægning til digitale medier. Fx er der udarbejdet webinarer med oplæg og træningsinstruktioner, og med tilrettelæggelse af træningsseancer med et minimum af fysisk tilstedeværelse.
Den videre arbejde
P.t. er alternative forløb og digtalt materiale på plads, og der er atter gang i fastlæggelse og planlægning af nye forløb. Implementeringen vil således for alvor gå i gang/genstarte i starten af 2021.
Med mere digitalt baserede forløb forventes det, at bølge 1 kan afsluttes inden sommerferien, bølge 2 i efteråret, og at vi sidst på året kan evaluere og erfaringsopsamle, og på dette afsæt kan planlægge udrulning i resten af kommunen.