Byrådet godkendte i februar 2016 Masterplan for Køge Nord og i august 2019 en revideret udgave af masterplanen. I den reviderede udgave af masterplanen disponeres ca. 1.600 boliger i den østlige del af Køge Nord inden for det stationsnære område omkring Køge Nord Station. I masterplanen inddeles boligområdet i syv delområder (A-F). De første arealer, svarende til masterplanens delområde E, er solgt. Desuden ønsker en privat grundejer at udbygge arealet svarende til masterplanens delområde G.
Lokalplan 1089 vil være byggeretsgivende for masterplanens delområde E og G. For delområderne A, B, C og F vil lokalplanen fungere som rammelokalplan og erstatte den gældende rammelokalplan 1046, som blev udarbejdet på baggrund af den første masterplan for Køge Nord.
Lokalplanområdet dækker et areal på ca. 73 hektar og omfatter boligerne i det nye byområde Køge Nord. Lokalplanens afgrænses mod nord af Egedesvej og mod øst af Nordstjernen, som afgrænser boligområdet fra centerområdet omkring Køge Nord Station. Vest for lokalplanområdet findes arealer til erhverv, bl.a. tredje etape af Skandinavisk Transport Center. Mod syd grænser lokalplanområdet op til Ølsemagle Landsby.
Lokalplanen giver mulighed for støjfølsom anvendelse (boliger) på arealer, som er belastet af støj fra Køge Bugt Motorvejen. Støjberegninger foretaget med udgangspunkt i den klyngestruktur, der er fastlagt i Masterplan for Køge Nord, viser, at ved en disponering af bebyggelsen som i masterplanen, vil det være muligt at opnå et støjniveau på udendørs opholdsarealer, som overholder Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser. Lokalplanen stiller krav om, at boliger disponeres i klynger på en måde, så bygningerne fungerer som støjskærme omkring fælles haverum. Klyngestrukturen danner desuden nære, overskuelige fællesskaber indenfor det samlede boligområde.
Lokalplanen udlægger areal til en stamvej, som skal servicere boligområdet. Vejen udlægges i et slynget forløb for at sikre lav hastighed, og der fastsættes et maks. antal vejadgange fra stamvejen til fremtidig boligudbygning. Lokalplanen udlægger desuden areal til offentligt tilgængelige stiforbindelser gennem lokalplanområdet med koblinger til eksisterende stier udenfor lokalplanområdet.
Ved etablering af en landskabsvold i op til 18 meters højde langs lokalplanens vestlige og nordlige afgrænsning vil det være muligt at skærme boligområdet fra fremtidig virksomhedsstøj fra erhvervsområderne vest for lokalplanområdet. Lokalplanen udlægger areal til en landskabsvold og giver mulighed for, at volden anvendes til rekreative funktioner i det omfang, Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser kan overholdes.
I Masterplan for Køge Nord beskrives visionen for et "grønt-blåt" landskab, hvor regnvand håndteres på overfladen og indgår som et rekreativt element. Lokalplanen sikrer, at der udlægges tilstrækkelige arealer til håndtering af regnvand på overfladen og stiller krav til udformning af regnvandsbassiner som beplantede lavninger. Lokalplanen stiller desuden krav om en varieret beplantning, som tager udgangspunkt i den eksisterende natur i området, og som sammen med naturlige regnvandsløsninger kan biddrage til en øget biodiversitet.
Lokalplanområdet ligger i følsomt indvindingsområde, hvorfor overfladevand fra kørebaner ikke må nedsives. Lokalplanen stiller krav om uigennemtrængelig befæstelse på kørebaner samt krav om, at rabatter og p-pladser skal befæstes med en belægning, som ikke udgør en risiko for grundvandet.
En eksisterende gård i Ølsemagle Landsby planlægges anvendt til kvarterhus for Køge Nord og landsbyen. Gården udgør en firlænget struktur og ligger højt i terrænet, trukket tilbage fra Ølsemagle Kirkevej, hvilket er karakteristisk for Ølsemagle Landsbys struktur. Gården udpeges som bevaringsværdig i lokalplanen, og samtidig gives der mulighed for, at ejendommen kan anvendes til kulturelle institutioner.
Der findes en række beskyttede diger indenfor lokalplanområdet. Beskyttede diger i byzone er ikke omfattet af beskyttelse i museumsloven, men der kan fastsættes bestemmelse om bevaring af diger i lokalplaner. Lokalplanen vil indeholde bestemmelse om bevaring af diger indenfor lokalplanområdet med undtagelse af et enkelt af de udpegede diger, som er fjernet. Det fjernede dige affredes således ved endelig vedtagelse af lokalplanen.
Miljøvurdering:
Lokalplan 1089 er omfattet af Lov om miljøvurdering af planer og programmer. På baggrund af screening vurderes det, at planen ikke forudsætter en miljøvurdering, da parametre som støj, klimasikring, håndtering af overfladevand og grundvandsbeskyttelse allerede indgår i planen. Der er desuden foretaget støjberegninger i forbindelse med Kommuneplantillæg nr. 7 for Køge Nord.