Den finansielle politik vedtages typisk for en fireårig periode, og den eksisterende politik blev vedtaget i januar 2013. Det er derfor blevet tid til at give politikken et serviceeftersyn.
En revideret finansiel politik 2019-22 er vedlagt som bilag.
Der er to hovedformål med Køge Kommunes finansielle politik, nemlig at sætte rammerne for forvaltningen af dels kommunens gæld (pasiver), dels kommunens formue (aktiver):
Lån og gældspleje
På passivsiden er formålet med den finansielle politik at fastsætte rammerne for kommunens gældspleje, herunder fordelingen mellem fast og variabelt forrentede lån.
Kommunens samlede gæld, der udelukkende er optaget i danske kroner, udgør aktuelt ca. 1,16 mia. kr. Heraf udgør den skattefinansierede gæld ca. 283 mio. kr., mens gælden vedrørende de kommunale ældreboliger, som finansieres af huslejeindtægter fra beboerne og statslig ydelsesstøtte, er på ca. 288 mio. kr. Gælden vedrørende jorddepotet udgør ca. 590 mio. kr.
På nuværende tidspunkt er 57 % af kommunens skattefinansierede gæld inkl. jorddepotet fastforrentet. I henhold til kommunens finansielle politik er der mulighed for at anvende visse finansielle instrumenter. Det eneste finansielle instrument, som i praksis anvendes, er almindelige renteswaps og kun i begrænset omfang. Renteswaps anvendes hvor to parter ønsker at bytte rentebetaling, så man f.eks. omdanner et variabelt lån til en fast rente, og dermed skaber sikkerhed for de fremtidige renteudgifter. Renteswaps kan således betragtes som et alternativ til fastforrentede lån. Ultimo 2018 havde kommunen fire renteswaps.
Det er forvaltningens anbefaling, at der ikke ændres på principperne for lån og gældspleje på det skattefinansierede område i den finansielle politik. Det betyder bl.a., at det fastholdes, at andelen af fastforrentede lån minimum skal udgøre 50 % af hensyn til at sikre en forudsigelig udvikling i ydelserne.
Herudover anbefales det, at Køge Jorddepot fortsat er omfattet af den finansielle politik med samme risikoprofil som det skattefinansierede område. Jorddepotet skal "hvile i sig selv" og bør ikke have en mere risikobetonet låneprofil med højere andel af variabel rente end Køge Kommune som helhed. I marts 2014 blev det besluttet at omlægge lån for 400 mio. kr. med variabel rente til et 25-årigt lån med et renteloft på 3,5 %. Et sådant lån betragtes som fastforrentet.
Derudover udgør gælden et træk på en kassekredit på i alt 234 mio. kr. med variabel rente.
Samlet set anbefaler forvaltningen ingen principielle ændringer af kommunens politik vedr. gældspleje, hvorfor der ikke er ændringer i den vedlagte finansielle politik 2019-22 i forhold til den gældende finansielle politik.
Likviditet og formuepleje
På aktivsiden er formålet med den finansielle politik at fastlægge rammerne for en investeringspolitik, som sikrer en konsistent håndtering af risici ved placering af kommunens likvide midler, som består af:
1. Formuepleje
2. Daglige likvide midler
Ad 1): Formueplejen
Formueplejen består pt. af to investeringspuljer, der ultimo 2018 havde en værdi af henholdsvis godt 538 mio. kr. og 81 mio. kr. Sidstnævnte pulje er kun midlertidig til håndtering af deponerede midler, og er således reserveret til at frigive udlodning af midler fra Køge Holding A/S samt midler fra salg af HMN.
Køge Kommune har indgået en kapitalforvaltningsaftale med Jyske Bank, hvor pengeinstituttet tager beslutning om ændringer af aktivsammensætningen ud fra de fastlagte investeringsrammer i den finansielle politik.
De seneste år har der været faldende afkast af de investerede midler, og Jyske Bank forventer væsentligt lavere fremtidige afkast end de historiske afkast. Dette hænger sammen med det fortsat meget lave renteniveau. Ensidig investering i obligationer kan desuden være en risiko i forbindelse med stigende renter.
På Økonomiudvalgets temamøde 8. januar 2019 redegjorde Jyske Bank for, hvordan en åbning for investering i aktier ville kunne reducere risiko og samtidig øge det forventede afkast af Køge Kommunes investeringsportefølje. Aktier kan falde i værdi i det enkelte år, men har historisk givet højere afkast end obligationer.
Økonomiudvalget tilkendegav en villighed til at åbne for muligheden for at investere i aktier i begrænset omfang under forudsætning af, at investeringerne sker på et etisk forsvarligt grundlag.
Administrationen anbefaler på den baggrund, at der åbnes for investering i op til 10 pct. aktier, og i den forbindelse fortsætter den nuværende politiks pålæg til Jyske Bank som kapitalforvalter om, at der alene investeres i selskaber, hvor det kan dokumenteres, at de driver forretning på en måde, der ikke krænker bredt anerkendte internationale konventioner, normer vedrørende miljø, menneskerettigheder og forretningsetik.
Ad 2): Likvide Midler
Der er en såkaldt modpartsrisiko ved at have kontante beløb stående i banken, dvs. en risiko for at banken ikke kan betale sine forpligtelser. Set i lyset af at Jyske Bank er udpeget til at være en af 7 såkaldte SIFI-er (systemisk vigtige finansielle institutter), der er underlagt særlige skrappe kapitalkrav, må kommunens modpartsrisiko anses for at være begrænset.
På den baggrund anbefales det, at loftet for likvide indeståender i Jyske Bank fastholdes på 25 mio. kr., således at der opnås mere fleksibilitet i den daglige økonomistyring.
Forvaltningens anbefalinger på baggrund af temadrøftelsen i Økonomiudvalget er indarbejdet i vedlagte forslag til revideret finansiel politik.