Forsamlingshusets bestyrelse ønsker at udskifte forsamlingshusets slidte og forurenende oliefyr med en luft-til-vand varmepumpe.
Formålet er at reducere forsamlingshusets udgifter til olieforbrug og samtidig opnå en væsentlig reduktion i CO2 udledningen.
Gennemførelsen af projektet forudsætter finansiering, og bestyrelsen anmoder derfor Køge Kommune om at stille garanti for et 10-årigt grønt lån i Kommunekredit.
Af praktiske grunde udskiftes energikilden samtidig med nedrivning og genopførelse af det udhus, hvor energikilden er placeret. Det nuværende udhus er uisoleret og i dårlig stand. Udskiftning af udhuset er fuldt finansieret ved et tilskud fra Landsbyfonden på 86.000 kr. og belaster ikke forsamlingshusets fremtidige økonomi.
For så vidt angår udskiftning af energikilden har bestyrelsen indhentet tilbud, der omfatter nedtagning og bortkørsel af det gamle fyr og olietanken, samt installation og tilslutning af varmepumpen til det eksisterende centralvarmeanlæg.
Det bedste tilbud på denne del af projektet lyder på 110.000 kr.
Bestyrelsen ønsker som udgangspunkt at optage et samlet lån på 200.000 kr., der dækker udskiftningen af energikilde samt indfrielse af et eksisterende realkreditlån, der stammer fra en tidligere ombygning. Restgælden udgør ca. 75.000 kr.
Sidstnævnte del af finansieringen er med henblik på at opnå en gunstigere afdragsprofil og derved frigøre midler til nødvendige forbedringstiltag og den løbende vedligeholdelse af den bedagede forsamlingshusbygning.
Der er endvidere indregnet en mindre buffer til eventuelle uforudsete udgifter ved projektet.
Ifølge en beregning fra VVS-leverandøren vil forsamlingshuset kunne opnå en årlig omkostningsbesparelse ved udskiftning af energikilden på omkring 15.000 kr.
Indfrielsen af realkreditlånet vil frigøre ca. 17.000 kr. årligt i terminsydelser.
Ved en 10-årig afdragsprofil vil de årlige ydelser udgøre omkring 20.000 kr. ifølge Kommunekredits låneberegner.
Kommunen er ikke forpligtet til at opkræve garantiprovision i dette tilfælde, idet Lidemark Forsamlingshus ikke er omfattet af EU's statsstøtteregler. Såfremt Byrådet alligevel ønsker at opkræve garantiprovision, da vil den blive fastsat på baggrund af en kreditvurdering af forsamlingshuset.
Forsamlingshusets drift og likviditet forventes således forbedret med godt 10.000 kr. årligt fremover.
Køge Byråd har i januar 2019 godkendt at foreninger kan søge Byrådet om kommunegaranti. Proceduren er derefter at administrationen indhenter et tilbud fra Kommunekredit, idet foreningerne ikke selv kan indhente et tilbud og udarbejder derefter en sagsfremstilling til politisk beslutning (tilbud fra Kommunekredit er vedhæftet som bilag 1). Foreningen kan desuden indhente lignende tilbud fra øvrige banker, som vil fremgå af sagsfremstillingen. Foreningen forpligter sig til efterfølgende at tage det billigste tilbud.
For at give kommunegaranti skal Køge Kommune deponere et tilsvarende beløb. Deponeringen bliver efterfølgende frigivet med en 1/10 del om året i 10 år.