Køge Kommunes nye beredskabsorganisation er under etablering, og der er indgået aftale om teknisk samarbejde med Stevns og Solrød kommuner. Sidste udestående er således færdiggørelse af endelige samarbejdsaftaler og formel nedsættelse af beredskabskommission for Køge Kommunes nye beredskab pr. 1. januar 2020. Indtil nu har denne opgave været varetaget af Økonomiudvalget.
Nedsættelse af beredskabskommission pr. 1. januar 2020
Jf. beredskabsloven skal beredskabskommissionen bestå af borgmesteren, politidirektøren og et flertal, som vælges af Byrådet. Borgmesteren er født formand. Da kommissionens medlemstal skal være ulige, skal den altid bestå af mindst 5 medlemmer. Byrådet skal derfor udpege mindst 3 medlemmer. Foruden de af Byrådet udpegede medlemmer, skal der udpeges en repræsentant for de frivillige som observatør i beredskabskommissionen, hvis en repræsentant for de frivillige ikke allerede er valgt til medlem af beredskabskommissionen. Ligeledes kan der udpeges en eller flere medarbejderrepræsentant, så længe medlemstallet fortsat er ulige, men det er ikke et krav.
De politisk udpegede medlemmer behøver ikke være byrådsmedlemmer, men af hensyn til bredskabskommissionens virke, foreslår forvaltningen, at hele Økonomiudvalget indtræder i beredskabskommissionen. I praksis vil møderne således kunne planlægges i umiddelbar tilknytning til møderne i Økonomiudvalget, hvor politidirektøren og øvrige medlemmer kan støde til.
Beredskabsstyrelsen har overfor forvaltningen bekræftet, at evt. medarbejderrepræsentanter som udgangspunkt kan udpeges både blandt Køge Kommunes egne ansatte og blandt Falck-ansatte brandfolk med tilknytning til Køge Kommunes Beredskab (se vedlagte bilag 1 for uddybning). Erfaringsmæssigt har Køge Kommune dog tidligere valgt ikke at udpege en medarbejderrepræsentant. Derimod har der været udpeget en repræsentant for de frivillige, som med baggrund i sin neutrale position, også har repræsenteret de Falck-ansatte døgn- og deltidsfolk på brandstationerne.
Beredskabskommissionen mødes ordinært to gange årligt samt ekstraordinært efter behov.
Den nye beredskabskommission vil på sit første møde blive forelagt forslag til ny beredskabspolitik, delegationsplan samt forretningsorden for beredskabskommissionen til godkendelse.
Nyt navn og logo for Køge Kommunes beredskab
Byrådet besluttede den 25. marts 2019 at placere den daglige ledelse og administration af det kommunale beredskab organisatorisk i ETK under arbejdstitlen ETK Beredskab. Forvaltningen har efterfølgende, i dialog med de implicerede medarbejdere, arbejdet videre med det formelle setup, herunder navn og logo.
Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet forslag til nyt logo. I arbejdet har forvaltningen forsøgt at tage følgende hensyn:
- Logoet skal kunne bruges i alle tre kommuner
- Logoet skal have sammenhæng til ETKs øvrige organisation og logo
- Logoet skal have et moderne udtryk og signalere ny start.
Foruden ovenstående har der været et ønske om at bibeholde en reference til det daværende Køge Brand & Redning. Hvad angår logoet er dette sikret ved bibeholdelse af cirklen, det minimalistiske udtryk samt navnet. Det oprindelige kors i midten af logoet indebar dog ophavsretlige problemstillinger ift. bl.a. Dansk Røde Kors, hvorfor dette er udeladt til fordel for "beredskabsstjernen" i det nye logo. Tilsvarende forventes både Stevns og Solrød kommuner at kunne anvende samme logo, og dermed skabe sammenhæng mellem de tre kommuner.
Vedlagt (bilag 2) er forvaltningen forslag til nyt logo for ETK Brand & Redning.
Hvad angår navnet foreslår forvaltningen at ændre navnet på det nye beredskab fra ETK Beredskab til ETK Brand & Redning.
Endelig aftale med Stevns og Solrød Kommune om beredskabssamarbejde
Byrådet godkendte den 25. juni 2019 udkast til skabelon for samarbejdsaftale med Stevns og Solrød kommuner, og gav forvaltningen mandat til at forhandle detaljer på plads, herunder at foretage nødvendige justeringer.
Forvaltningen har i samarbejde med Solrød og Stevns kommuner foretaget en række justeringer af det oprindelige udkast til samarbejdsaftale. De væsentligste ændringer består i en præcisering af placeringen og varetagelsen af myndighedsansvaret, idet Køge Kommunes Beredskab ikke må varetage myndighedsansvaret på vegne af Stevns og Solrød Kommune, men alene levere rådgivning og input. De operative opgaver varetages forsat uændret af ETK Brand & Redning. Derudover er der foretaget en række redaktionelle justeringer.
Endelig aftaleudkast inkl. bilag er vedlagt til orientering (bilag 3).
Status på økonomi og opdateret budget
Forvaltningen har foretaget en række tilpasninger af det tidligere godkendte budget. En væsentlig årsag hertil er, at den endelige boopgørelse efter opløsningen af ØSB først forventes endeligt på plads medio 2020 og ikke i 2019 som oprindeligt planlagt (uddybes nedenfor).
Forvaltningen har derfor prioriteret at fremrykke en række etableringsomkostninger og nødvendige investeringer fra budget 2020 til budget 2019, for på den måde at skabe råderum til at håndtere den forventede udgift til bodeling i 2020, og samtidig gøre det muligt at komme på plads med så meget som muligt inden opstart.
Det har blandt andet betydet, at der er indkøbt en indsatslederbil, og at radiomateriel og IT-systemer er opdateret. Ligeledes er det blevet prioriteret at istandsætte brandstationen på Tigervej, således at bygningerne er anvendelige til at huse det nye beredskab.
Samlet set er der dermed indenfor budget skabt et råderum i 2020, således at evt. omkostninger til boopgørelsen i 2020 forventes at kunne afholdes indenfor budget samtidig med, at vi formår at foretage nødvendige investeringer der gøre det muligt for beredskabet at være fuldt på plads fra årsskiftet.
Revideret budget forelægges til orientering (bilag 5).
Status på opløsning af ØSB
Østsjællands Beredskab opløses pr. 31. december 2019 og det nye ETK Brand & Redning overtager som planlagt ansvaret for beredskabsopgaven pr. 1. januar 2020. Opgørelsen af selskabets afsluttende regnskab, og dermed den endelige boopgørelse, forventes dog først på plads medio 2020.
Det endelige boopgørelse tager udgangspunkt i kommunerens respektive andel af selskabets egenkapital, hvorfra der fratrækkes de kontraktmæssige forpligtelser og likvidationsomkostninger, der måtte påhvile de enkelte kommuner efter opløsningen af selskabet. Herudover gøres hver kommunes aktiver, leasinggæld og feriepengeforpligtelse op og modregnes likvidationskontoen, hvorefter opgørelsen viser, hvad den enkelte kommunes har af tilgodehavende eller forpligtelser til fællesskabet. Med forbehold for, at den endelige opgørelse endnu ikke er på plads, forventes opgørelsen at medføre en udgift til Køge Kommune på i omegnen 1-1,3 mio. kr.
Afklaring af udestående mellem Køge Kommune og ØSB
Efter drøftelser mellem forvaltningen og ØSB er det aftalt, at det økonomiske mellemværende om udgifter til Falck-kontrakt håndteres i forbindelse med regnskabsafslutningen for 2019, hvor afregningen med Køge Kommune vil blive indregnet i det samlede resultat og fordelt kommunerne imellem i boopgørelsen. Det endelige beløb ligger endnu ikke fast, og er endnu ikke medregnet i de hidtidige opgørelser over de enkelte kommuners udgifter til bodeling. Det forventes dog at påvirke Køge Kommunes udestående positivt.
Med forbehold for den endelige boopgørelse forventes det samlet set, at Køge Kommune forventede forpligtelse til selskabet kan afholdes indenfor budget.
Status på hjemtagning af hjælpemiddeldepotet
ØSBs drift af hjælpemiddeldepotet har været meget utilfredsstillende, og Velfærdsforvaltningen opsagde således allerede før beslutning om opløsning af ØSB kontrakten med ØSB med udgangen af 2019. Hjælpemiddeldepotet hører derfor teknisk ind under ØSB frem til 31. december 2019, hvorefter hjælpemiddeldepotet hjemtages, og driftsansvaret overtages af det nye beredskab pr. 1. januar 2020. Køge Kommunes udlånte tjenestemand, har dog allerede siden medio 2019 overtaget den daglige ledelse af hjælpemiddeldepotet med henblik på at rette op på driften. Blandt andet er der igangsat en omstrukturering af personalet, der er forsøgt tilgodeset mere plads til depotet, og der afholdes ugentlige møder med Velfærdsforvaltningens terapeuter for at sikre så optimal daglig drift som muligt. Det nye beredskab arbejder således allerede nu hårdt på at genetablere driften af hjælpemiddeldepotet til ønsket niveau med henblik på hjemtagelse 1. januar 2020.